TÉMA

Kodaňská univerzita

Doporučujeme

Oceánské proudění může zkolabovat už v roce 2025, spočítali v Kodani. Zjištění odporuje předpovědi panelu OSN

Podle nové studie by se část systému oceánského proudění napojená na Golfský proud mohla zhroutit již v roce 2025. Zastavení životně důležitých oceánských proudů, kterým vědci říkají Atlantická meridionální cirkulace (AMOC), by mělo katastrofální dopady na klima a život v severních částech Evropy. Tyto výsledky ovšem odporují závěrům nejnovější zprávy Mezivládního klimatického panelu (IPCC).
26. 7. 2023|

Vědci našli v Grónsku nejstarší DNA. Ukázala proměny ostrova vlivem klimatu

Vědci našli v Grónsku zdaleka nejstarší DNA. Dává jim představu o tom, jaký byl na severním konci ostrova život před dvěma miliony let. Nyní pustá arktická poušť byla tehdy krajinou s bujnou vegetací, stromy a spoustou zvířat, včetně už vyhynulých mastodontů.
12. 12. 2022|

30 let zpět: Václav Havel převzal v Dánsku Sonningovu cenu za mimořádný přínos evropské kultuře

Prezident Václav Havel převzal před 30 lety na kodaňské univerzitě Sonningovu cenu, která je každé dva roky udělovaná osobnostem za mimořádný přínos evropské kultuře. Mezi další nositele nejprestižnějšího dánského kulturně-společenského ocenění patří mimo jiné filmový režisér Ingmar Bergman nebo dánský fyzik Niels Bohr. Poslechněte si část Havlova filozofického projevu bezprostředně po převzetí ceny.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1991.
28. 5. 2021|