TÉMA

Karel Tureček

Poslanci zvolili do rozhlasové rady ředitele pražské zoo Bobka. Podpořili i možnost vystavit plnou moc elektronicky

Poslanci zvolili do Rady Českého rozhlasu ředitele pražské zoologické zahrady Miroslava Bobka. Sněmovna také podpořila v úvodním kole zřejmě nejrozsáhlejší novelu o cenách od roku 2009, která mimo jiné upravuje působnost úřadů kontrolujících dodržování cenových předpisů a mění pravidla pro ukládání a vymáhání pokut. Ke schvalování ve sněmovně míří po pátečním jednání rovněž vládní novela vodního zákona, která má snížit rizika havárií na vodách a současně upřesnit pravomoci při likvidaci jejich následků. Sněmovna zrychleně už v prvním čtení podpořila možnost vystavovat plnou moc i v elektronické podobě. Nyní předlohu dostanou k posouzení senátoři.
1. 3. 2024Aktualizováno1. 3. 2024, 14:44|

Snížení výnosů daně z neočekávaných zisků neprohloubí schodek, řekl poslancům Stanjura

Poslance ve čtvrtek zaměstnávaly pravidelné interpelace na členy vlády. Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) během nich zmínil, že snížení výnosu z daně z neočekávaných zisků a z odvodu z nadměrného zisku při výrobě elektřiny neprohloubí schodek letošního státního rozpočtu. Podle ministra budou nižší i kompenzace vyšších cen energií, na něž je výnos těchto mimořádných opatření určen.
20. 4. 2023Aktualizováno20. 4. 2023, 18:10|

Fialova vláda ustála hlasování o nedůvěře. Poslanci jednali přes 22 hodin

Koaliční vláda Petra Fialy (ODS) odolala ve sněmovně prvnímu pokusu opozičních ANO a SPD o svržení. Povede dál zemi s důvěrou dolní komory. Debata trvala přes 22 hodin. Hlasování o nedůvěře vyvolala opozice kvůli aféře kolem již bývalého ředitele civilní rozvědky Petra Mlejnka a vládnímu postupu v řešení zejména energetické krize. Hlasování se uskutečnilo zhruba osm měsíců po jmenování kabinetu ODS, STAN, KDU-ČSL, TOP 09 a Pirátů.
2. 9. 2022Aktualizováno2. 9. 2022, 13:00|

Ceny potravin půjdou podle ministra Nekuly dolů. Náklady ale porostou, varuje poslanec ANO Tureček

Ceny potravin v tuzemských obchodech letí vzhůru, podle ministra zemědělství Zdeňka Nekuly (KDU-ČSL) ale na světových burzách razantně klesají a lidé to v obchodech pocítí za dva až tři týdny. Tak optimisticky to ale opoziční poslanec Karel Tureček (ANO) nevidí, raději by dal přednost regulaci cen u základních potravin. Navíc zmínil také rostoucí ceny energií, kvůli kterým ceny potravinou dál porostou. O zdražování v obchodech debatovali Nekula a Tureček v Událostech, komentářích.
13. 7. 2022|

Poslanci navrhli přesunout v rozpočtu zhruba 96 miliard, to je méně než při minulém projednávání

Poslanci ve druhém čtení návrhu letošního státního rozpočtu přednesli návrhy na přesuny peněz v celkovém objemu téměř 96 miliard korun. Je to asi pět procent celkových plánovaných výdajů a je to menší objem, než navrhovali třeba předloni při projednávání rozpočtu na loňský rok. Rozpočet počítá s příjmy 1613,2 miliardy, výdaji 1893,2 miliardy a schodkem 280 miliard korun.
4. 3. 2022Aktualizováno4. 3. 2022, 14:12|