TÉMA

Kardiolog

Výkyvy teplot zatěžují cévy a srdce. Kardiologové varují sportovce

Rekreační sportovci, kteří se po zimní pauze vracejí k běhu nebo cyklistice, by v těchto dnech měli být opatrní. Výkyvy teplot typické pro jaro totiž zatěžují cévy a srdce, upozorňují kardiologové. Za výraznou dušností nebo tlakem na hrudi se mohou skrývat vážná onemocnění srdce, která se při běžné zátěži neobjeví.
30. 4. 2024|

Zemřel kardiolog Tomáš Kára. Stál u zrodu Mezinárodního centra klinického výzkumu v Brně

Zemřel lékař a spolutvůrce Mezinárodního centra klinického výzkumu v Brně (ICRC) Tomáš Kára. Trpěl rakovinou, bylo mu 56 let. O úmrtí informovala Nemocnice Milosrdných bratří, kde Kára pracoval. Byl výjimečnou osobností české i mezinárodní medicíny, předním expertem v oblasti kardiologie a spánkové medicíny, uvedla nemocnice. Letos získal Cenu města Brna pro rok 2023 v oblasti lékařské vědy a farmacie.
27. 3. 2024|

Kardiologové chtějí víc ambulancí srdečního selhání. Pětina pacientů po propuštění z nemocnice umírá

Kardiologové usilují o vznik většího počtu ambulancí srdečního selhání. Mají pomoct s péčí o pacienty, kterých každý rok rapidně přibývá, a to i kvůli stárnutí populace. To, že navazující péče chybí, má negativní vliv i na přežití pacientů, teď jich zhruba dvacet procent po propuštění z nemocnice umírá. Zaznělo to na středeční kardiologické konferenci ve Fakultní nemocnici u svaté Anny v Brně (FNUSA), které se účastnili lékaři z celé republiky.
6. 3. 2024|

Obezita zvyšuje riziko úmrtí z kardiovaskulární příčiny. Roli hraje genetika i životní styl

Na sobotu připadá Evropský den obezity. Jedná se o nezávislou iniciativu, která si klade za cíl podpořit aktivní přístup k zvládání problému nadváhy a obezity. Nadměrná hmotnost je totiž rizikovým faktorem vzniku kardiovaskulárních onemocnění, jako je například ischemická choroba srdeční a s ní spojený srdeční infarkt. Podle kardiologa Nemocnice Na Homolce a předsedy České kardiologické společnosti Petra Ošťádala roli hraje genetika, ale v nemalé míře i životní styl, který lidé mohou ovlivnit a tím snížit riziko onemocnění.
20. 5. 2023|

V zimě častěji hrozí infarkt, varují kardiologové

V chladných zimních měsících, především v prosinci a lednu, zaznamenávají lékaři více případů infarktů a mrtvic. Lidé, kteří mají kardiovaskulární choroby, by se neměli náhle vystavovat mrazivému počasí a měli by se také vyvarovat velké fyzické zátěže. Uvedl to předseda České kardiologické společnosti Aleš Linhart.
14. 12. 2021Aktualizováno14. 12. 2021, 20:02|