TÉMA

Jiří Lang

Nový šéf NBÚ chce zefektivnit udělování bezpečnostních prověrek

Nový ředitel Národního bezpečnostního úřadu Jan Čuřín se chce ve funkci zaměřit na zefektivnění udělování bezpečnostních prověrek. Věnovat se chce i digitalizaci, elektronizaci a zatraktivnění úřadu pro potenciální zaměstnance. Řekl to poté, co ho premiér Petr Fiala (ODS) uvedl do funkce. Nahradil v ní Jiřího Langa, který po sedmi letech rezignoval.
2. 5. 2024Aktualizováno2. 5. 2024, 14:45|

Hrad musí zaplatit pokutu kvůli utajovaným žádostem o abolice, potvrdil ředitel NBÚ

Ředitel Národního bezpečnostního úřadu (NBÚ) Jiří Lang potvrdil pokutu 30 tisíc korun, kterou dostala prezidentská kancelář za neoprávněné utajení žádostí o abolice z éry Miloše Zemana. ČT to sdělil mluvčí úřadu Jaromír Kadlec. Případ se týká dopisů, kterými bývalý prezident Miloš Zeman požádal premiéra o spolupodpis k abolici u dvou kauz týkajících se jeho spolupracovníků. Současné vedení Hradu pochybení uznalo a rozhodnutí respektuje.
14. 2. 2024|

Vláda jmenovala Koudelku ředitelem BIS s účinností od 15. února

Vláda jmenovala s účinností od 15. února Michala Koudelku ředitelem Bezpečnostní informační služby (BIS). Kontrarozvědku vedl od poloviny loňského srpna v roli pověřeného ředitele poté, co mu vypršel pětiletý mandát v čele tajné služby. Návrh premiéra Petra Fialy (ODS) ustanovit Koudelku opětovně řádným ředitelem před týdnem projednal sněmovní výbor pro bezpečnost, což je zákonný předpoklad jmenování.
9. 2. 2022Aktualizováno9. 2. 2022, 15:28|