TÉMA

Jakub Dürr

Velvyslancem v Polsku bude prorektor Masarykovy univerzity Dančák, píší Seznam Zprávy

Novým českým velvyslancem v Polsku by se měl stát prorektor Masarykovy univerzity Břetislav Dančák. S odkazem na tři zdroje z diplomatického prostředí o tom informoval server Seznam Zprávy, podle kterého vyslání dlouholetého spolupracovníka premiéra Petra Fialy (ODS) již schválila vláda. Funkce velvyslance ve Varšavě není obsazená od únorového náhlého úmrtí Jakuba Dürra.
18. 7. 2023|

Zemřel český velvyslanec v Polsku Jakub Dürr

Ve věku 46 let náhle zemřel český velvyslanec v Polsku Jakub Dürr. Oznámilo to ministerstvo zahraničí. Dürr byl od listopadu na nemocenské a ze zdravotních důvodů se tehdy vrátil z Varšavy do České republiky. Kondolence vyjádřil ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) i řada polských politiků v čele s premiérem Mateuszem Morawieckým.
16. 2. 2023Aktualizováno16. 2. 2023, 18:23|

Vláda schválila velkou diplomatickou obměnu, píší média. Skončit mají velvyslanci v Rakousku i u OSN

Vláda odvolala 21 českých velvyslanců a zároveň na většinu z těchto postů schválila v utajeném režimu nové kandidáty. Informovaly o tom ve čtvrtek na serveru Hospodářské noviny (HN), Deník N i další média. Změny se podle nich týkají pětiny šéfů ambasád, ne všech 21 diplomatů bude ale vystřídáno už letos.
3. 6. 2021Aktualizováno3. 6. 2021, 18:27|

Babiš potvrdil jméno nového velvyslance při EU. Bude jím diplomatka Edita Hrdá

Novou velvyslankyní Česka při EU bude od října diplomatka Edita Hrdá. Na postu nahradí velvyslance Jakuba Dürra, který měl podle dřívějších informací předčasně opustit své místo do konce roku mimo jiné proto, že se s premiérem Andrejem Babišem (ANO) neshodl na přípravách na předsednictví ČR v EU za dva roky. Jmenování Hrdé už schválila vláda, informoval v neděli Deník N, kterému to potvrdil předseda vlády.
26. 7. 2020|