TÉMA

Jack Sullivan

Švédská žádost o vstup do NATO zamíří do tureckého parlamentu, řekl Stoltenberg

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan žádost Švédska o vstup do NATO pošle co nejdříve k ratifikaci do parlamentu. Po pondělním jednání s ním a švédským premiérem Ulfem Kristerssonem to řekl šéf Severoatlantické aliance Jens Stoltenberg. Neuvedl ale, kdy se tak konkrétně stane. Erdogan předtím přitom žádal, aby Evropská unie obnovila přístupová jednání s jeho zemí, teprve poté měl podle něj turecký parlament rozhodovat o vstupu Švédska do NATO.
10. 7. 2023Aktualizováno10. 7. 2023, 22:40|

Severní Korea odpálila východním směrem tři balistické střely

Severní Korea odpálila východním směrem celkem tři balistické střely. S odvoláním na jihokorejskou armádu o tom informovala agentura Reuters. Střely byly vyslány v rozmezí necelé hodiny z letiště Sunan poblíž severokorejské metropole Pchjongjangu, ze kterého se v poslední době uskutečnilo několik podobných zkušebních odpalů. Náměstek jihokorejského poradce pro národní bezpečnost později řekl, že KLDR podnikla experiment s detonačním zařízením v přípravě na svůj sedmý jaderný test. Do nejnovějšího raketového testu byla podle téhož zdroje zřejmě zapojena nová mezikontinentální balistická střela Hwasong-17.
25. 5. 2022Aktualizováno25. 5. 2022, 10:59|

Scholz je striktně proti dodávkám německých zbraní na Ukrajinu. Do Polska dorazili další američtí vojáci

V neděli dorazilo do Polska další letadlo s americkými vojáky, kteří mají posílit východní členy NATO v případě eskalace situace u rusko-ukrajinské hranice. První část jednotek dorazila už v sobotu.  Bezpečnostní poradce Bílého domu Jack Sullivan uvedl, že Moskva by mohla případnou invazi na Ukrajinu zahájit v řádu dnů nebo týdnů, mohla by ale jít i diplomatickou cestou. Francouzský prezident Emmanuel Macron uvedl, že cílem Ruska je nastavení nových vztahů s NATO a s EU. Před svou první cestou do USA se vyjádřil německý spolkový kancléř Olaf Scholz, že je proti dodávkám německých zbraní na Ukrajinu.
6. 2. 2022Aktualizováno6. 2. 2022, 23:17|