TÉMA

Geoffrey Cox

Možnost porušit brexitovou dohodu je blíž. Johnson vyhrál důležité hlasování

Dolní komora britského parlamentu v druhém čtení schválila kontroverzní návrh zákona o vnitřním trhu. Hlasování tak nyní přechází do další fáze projednávání. Kabinet premiéra Borise Johnsona minulý týden přiznal, že opatření by porušilo části loni uzavřené dohody o vystoupení Británie z Evropské unie. Například podle někdejšího generálního prokurátora Geoffreyho Coxe by zásadně poškodilo britskou pověst.
14. 9. 2020Aktualizováno14. 9. 2020, 23:56|

Britský premiér Johnson vyměnil několik ministrů, nečekaně rezignoval i šéf financí Javid

Necelé dva týdny po odchodu Velké Británie z Evropské unie premiér Boris Johnson učinil ve vládě několik změn. Kabinet musela opustit ministryně obchodu, ministryně životního prostředí či ministr pro Severní Irsko. Nečekaně na svou funkci rezignoval také ministr financí Sajid Javid, informoval zpravodajský web BBC. Nahradil jej Rishi Sunak. Ve vedení ministerstev zahraničí a vnitra zůstávají Dominic Raab a Priti Patelová.
13. 2. 2020|
Brexit

Britský parlament znovu odmítl dohodu Mayové, ve středu bude hlasovat o tvrdém brexitu

Britští poslanci odmítli pozměněný návrh brexitové dohody premiérky Theresy Mayové, se kterou se vrátila v noci ze Štrasburku. Dohodu podpořilo 242 zákonodárců, proti se jich postavilo 391. V příštích dnech by tak parlament měl hlasovat o tom, zda Británie vystoupí bez dohody, nebo brexit odloží. EU je výsledkem hlasování britské sněmovny o smlouvě o brexitu zklamána, ze své strany k dosažení dohody udělala vše, co mohla, uvedl mluvčí šéfa Evropské rady Donalda Tuska Preben Aaman.
12. 3. 2019Aktualizováno12. 3. 2019, 21:20|