TÉMA

Eva Davidová

Podpora na bydlení běženců se mění, změnu neprovází problémy

Asistenční centra pro uprchlíky v Česku se po změně pravidel pomoci nepotýkají s většími problémy. Podle mluvčí ministerstva práce a sociálních věcí měli Ukrajinci dostatek času se na novelu zákona zvaného lex Ukrajina připravit. Uprchlíkům, kteří mohou pracovat, od soboty stát hradí nouzové ubytování pouze pět měsíců. Poté si ho musí platit sami, nebo se musí přestěhovat. Zdarma ho dál mají jen děti, senioři nebo handicapovaní.
1. 7. 2023|

Prezident Pavel podepsal snížení červnové mimořádné valorizace důchodů

Mimořádný červnový růst důchodů bude o více než polovinu nižší než podle běžných zákonných pravidel. Spornou vládní novelu o omezení valorizace ve čtvrtek podepsal prezident Petr Pavel. Informovala o tom jeho mluvčí Markéta Řeháková. Průměrná měsíční penze tak vzroste o 760 korun místo o předpokládaných 1770 korun. Snížení valorizace je podle vlády nutné pro stabilizaci veřejných financí, stát jen za letošek ušetří 19,4 miliardy korun. Opozice naopak mluví o „ožebračování“ důchodců a hodlá novelu napadnout u Ústavního soudu, a to kvůli retroaktivitě a způsobu projednání ve sněmovně. Kdyby Ústavní soud rozhodl o zrušení této novely, stát by rozdíl v penzích po snížení lidem pak naráz dorovnal, řekla mluvčí ministerstva práce (MPSV) Eva Davidová.
16. 3. 2023Aktualizováno16. 3. 2023, 22:43|

Zájem o školní obědy zdarma je stále větší. Ministerstvo chystá novou dotační výzvu

Narůstá zájem o školní obědy zdarma. Díky nim se stravují tisíce školáků, kteří by do jídelny nechodili. Podle organizací i škol jde o největší nárůst za posledních deset let, kdy začaly vznikat tyto projekty. Ministerstvo práce a sociálních věcí dokončuje novou dotační výzvu, ta ale podle krajů přináší řadu úskalí. Posiluje sice jejich roli, přináší ale zvýšenou administrativu i finanční spoluúčast.
12. 3. 2023|

Chybí stovky tisíc řemeslníků, ministerstvo práce spouští projekt rekvalifikací

V zemi chybí čtyři sta tisíc řemeslníků, tedy o sto tisíc víc než před čtyřmi lety. Mladí nestačí nahrazovat starší řemeslníky, kteří odcházejí do důchodu. Velká část studentů učilišť pak v oboru nevydrží. Ministerstvo práce proto přišlo s projektem rekvalifikací, který propojí poskytovatele kurzů a zájemce o jejich absolvování.
22. 1. 2023|

Noví ministři se seznamují s resorty, končí první náměstci

Šéf lidovců Marian Jurečka dočasně převzal vedení ministerstva zemědělství, předal mu ho Miroslav Toman (ČSSD), který resort dosud řídil. Sám Jurečka je ministrem práce a v pondělí již rozhodl o prvních personálních změnách, mimo jiné i na pozici náměstků. Podobně už postupovali i šéfové resortů zahraničí nebo školství. Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) pak řeší kromě náměstků také nového předsedu Nejvyššího správního soudu.
20. 12. 2021Aktualizováno20. 12. 2021, 21:36|

Ministerstvo zahraničí nemůže pomoci Černošicím v kauze Pandora Papers

Ministerstvo zahraničí nemůže pomoci městskému úřadu v Černošicích s prověřením zahraničních majetkových poměrů premiéra v demisi Andreje Babiše (ANO) v souvislosti s kauzou Pandora Papers. Černošický úřad se má zkusit obrátit na ministerstvo vnitra. Obec požádala o spolupráci při zjišťování, zda Babiš mohl spáchat přestupek proti zákonu o střetu zájmů. Podle ministerstva zahraničí k tomu ale resort nemá zákonné podmínky.
25. 11. 2021|

Pákistánský soud vyhotovil rozsudek o osvobození Hlůškové, propuštěna by mohla být v sobotu

Soud v Láhauru vyhotovil písemný rozsudek o osvobození Terezy Hlůškové vězněné v Pákistánu. Byl tak splněn procesní úkon nezbytný pro její propuštění. Informaci potvrdila mluvčí ministerstva zahraničí Eva Davidová. Propuštění by podle ní mělo následovat v řádu hodin nebo dnů, očekává se v sobotu.
19. 11. 2021|

Tereza Hlůšková odsouzená v Pákistánu za pašování drog byla dle právníka zproštěna obžaloby

Pětadvacetiletá Češka Tereza Hlůšková, která si v Pákistánu odpykávala více než osmiletý trest za pašování drog, byla zproštěna obžaloby. Českému velvyslanectví v Pákistánu to telefonicky sdělil advokát Hlůškové, řekla v pondělí mluvčí ministerstva zahraničí Eva Davidová. Jako první informaci přinesl deník Blesk.
1. 11. 2021Aktualizováno1. 11. 2021, 20:01|

Česko zatím opustila méně než polovina vyhoštěných ruských diplomatů, čas mají do půlnoci na úterý

Z Česka zatím odletěla méně než polovina z diplomatů a zaměstnanců ruského velvyslanectví vyhoštěných z Česka kvůli kauze Vrbětice. Výjezdní příkaz obdrželo 123 ruských občanů, kteří mají do půlnoci z pondělí na úterý opustit ČR. Třicet z nich má diplomatický pas a zbytek služební. Informovalo o tom mluvčí ministerstva zahraničí Eva Davidová s odkazem na informace ministerského konzulárního odboru.
30. 5. 2021Aktualizováno30. 5. 2021, 22:35|