TÉMA

David Cronenberg

Chirurgický zákrok je nový sex. V Cannes se protestuje, směje bohatým a vyhlíží Cronenberg i Elvis

Letošní filmový festival v Cannes je v polovině, podle insiderů ale ještě ty největší hity dost možná přijdou. Čeká se na thriller Davida Cronenberga Crimes of the Future nebo velkolepé životopisné drama Elvis. Polská režisérka Agnieszka Hollandová kritizovala, že se na festivalu promítá nový film ruského disidenta, zatímco se po červeném koberci již prošli Julia Robertsová, Tom Cruise, Sharon Stoneová, Michael Fassbender nebo Marion Cotillardová. Vítěz Zlaté palmy bude znám v sobotu.
23. 5. 2022|

Začíná festival v Cannes. Zbavil se písmene Z a vyhlíží Top Gun

Ve francouzském přímořském letovisku Cannes začíná 75. ročník filmového festivalu. Po dvou letech pandemie a uzavřených kin hodlají organizátoři rozvinout červené koberce naplno, i když do programu letos zasahuje válka na Ukrajině. O hlavní cenu, Zlatou palmu, usiluje jednadvacet snímků, pozornost je ale upřená i na novinky, které mimo soutěž uvedou Tom Hanks či Tom Cruise. Zástupci české kinematografie, s výjimkou restaurovaného filmu od Věry Chytilové, v Cannes chybí.
17. 5. 2022|

V Cannes soutěží novinky Östlunda, Serebrennikova i Park Chan-wooka

O Zlatou palmu bude v hlavní soutěži festivalu v Cannes usilovat osmnáct snímků. Do výběru se dostaly například nové tituly režisérů Rubena Östlunda, bratří Dardenneových, Park Chan-wooka či Kirilla Serebrennikova.
14. 4. 2022|