TÉMA

Dálnice D48

Dálnice D48 má pět nových kilometrů, řidiči se po nich projedou v pátek

Dálnice D48 je oficiálně o pět kilometrů delší, i když řidiči to poznají až v pátek. Ředitelství silnic a dálnic v poledne slavnostně otevřelo úsek mezi Bělotínem a vesnicí Dub na Novojičínsku s tím, že oba jízdní pásy budou veškeré dopravě k dispozici další den. Stavba trvala dva a půl roku a podařilo se ji dokončit ještě letos, i když musel zhotovitel část dálnice předělat, protože vyšlo najevo, že výsledek neodpovídal projektu.
21. 12. 2023|

Obchvat Třince je kompletní. Řidiči na něj mohou už bez omezení

Po obchvatu Třince je od pondělí možné jezdit bez omezení. Jeho poslední část – úsek mezi Třanovicemi a třineckou částí Nebory, po které se zatím jezdilo v každém směru v jednom jízdním pruhu – otevírá Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) v plném profilu. Cena stavby bez DPH přesáhla 2,14 miliardy korun, řekli ministr dopravy Martin Kupka (ODS) a ředitel úseku výstavby generálního ředitelství ŘSD Petr Kůrka.
21. 8. 2023|

ŘSD zahájilo stavbu Palačovské spojky, má ulevit dopravě u Valašského Meziříčí

Začala výstavba takzvané Palačovské spojky. Pětikilometrová silnice propojí Valašsko a s ním i Zlínský kraj s dálnicí D48. Předpokládaná cena stavby je přes dvě miliardy korun. Spojka by měla začít sloužit řidičům za tři roky, řekl generální ředitel ŘSD Radek Mátl. Ulevit tak má dopravě v okolí Valašského Meziříčí.
5. 6. 2023Aktualizováno5. 6. 2023, 16:20|

Na části dálnice u Frýdku-Místku chybějí bariéry, místní si stěžují na hluk i světlo zářící do oken

Lidem z blízkosti nového dálničního obchvatu Frýdku-Místku vadí hluk a také světla z kamionů, která jim v noci září do oken. Je to proto, že na části D48 nejsou protihlukové zdi. Místní obyvatelé se obrátili se stížností na ministerstvo dopravy, které ale uvedlo, že se o případné dostavbě stěn teprve rozhodne, až bude dálnice v provozu delší dobu.
1. 6. 2023|

Rok 2022 v dopravě: Dálniční síť se rozrostla o 21 kilometrů, železniční koridory dostaly nový kabát

Zatímco minulý rok byl poměrně bohatý na nově dokončené dálniční úseky, letos byla situace horší. Zachraňovala to zejména D35 ve východních Čechách, která se těsně před koncem roku přiblížila takřka na dohled Vysokého Mýta, čímž ulehčila několika dalším obcím na trase staré silnice z Hradce Králové. Kromě D35 se od letoška nově jezdí po dálničním obchvatu Frýdku-Místku, který je součástí D48, i když v části zatím jen v polovičním profilu, otevřen již je také krátký úsek dálnice D56, která se na tento obchvat napojuje. Zcela nové úseky obohatily letos i železniční síť. Správa železnic otevřela hned dvě přeložky, které zásadně zkrátily a zrychlily cestování mezi Prahou a Českými Budějovicemi. Navíc dokončila několik významných rekonstrukcí.
30. 12. 2022|

Provoz na D48 zastavily na hodinu a půl spadlé dráty. Část domácností byla bez elektřiny

Spadlé dráty vysokého napětí zastavily v úterý odpoledne asi na hodinu a půl v obou směrech provoz na dálnici D48 na Frýdecko-Místecku. Tisíce lidí byly kvůli tomu bez proudu, dodávky elektřiny už byly nouzově obnoveny. Na vedení spadl vzrostlý strom, který zlomil betonový sloup. Krátce na to na místě havaroval osobní vůz, když se drátům snažil vyhnout, řekli mluvčí moravskoslezské policie Eva Michalíková a mluvčí společnosti ČEZ Vladislav Sobol.
13. 12. 2022Aktualizováno13. 12. 2022, 19:29|

Stavební povolení pro obchvat Frýdku-Místku není pravomovcné, rozhodl Nejvyšší správní soud

Stavební povolení pro obchvat Frýdku-Místku z roku 2017 není pravomocné, rozhodl ve středu Nejvyšší správní soud (NSS). Ten v rozsudku uvedl, že zamítnutí rozkladu proti stavebnímu povolení ministerstvem dopravy se ruší, stejně jako pozdější zamítavý rozsudek Krajského soudu v Ostravě. Resort se musí rozkladem zabývat znovu. Spolek Děti Země tak uspěl se svojí kasační stížností.
23. 2. 2022Aktualizováno23. 2. 2022, 17:54|