TÉMA

Boeing 787

Boeing jedná s úřady kvůli už čtvrté výrobní chybě letounu 787 Dreamliner

Americký výrobce letecké techniky Boeing jedná s Federálním úřadem pro letectví (FAA) kvůli už čtvrté zjištěné výrobní chybě letounu 787 Dreamliner. Firma se sídlem v Chicagu to uvedla ve čtvrtek večer. Problém podle jejího vyjádření bezprostředně neohrožuje bezpečnost letu a na jeho odstranění se pracuje. V srpnu jiná zjištěná závada přiměla Boeing k tomu, aby vyzval aerolinky k přerušení provozu osmi letounů 787 kvůli opravě.
11. 9. 2020|

Rok, který otřásl firmou Boeing. S potížemi letounů 737 MAX se stále ještě nevyrovnala

Milionové ztráty, miliardové náklady, poškozená pověst, soudní spory o finanční odškodnění, propad akcií, vyšetřování ze strany regulačních i federálních orgánů a nucená rezignace šéfa společnosti. Tak doposud dopadá na amerického výrobce letadel, firmu Boeing, aféra s modelem 737 MAX. Vypukla před rokem, 10. března 2019. Tehdy se zřítil stroj patřící společnosti Ethiopian Airlines se 157 lidmi na palubě. Následoval zákaz provozu tohoto modelu, který stále trvá.
10. 3. 2020|

Ve zdraví a ve středu zájmu. Rekordní let trval 19 hodin a 16 minut

Po 19 hodinách a 16 minutách strávených ve vzduchu přistálo na letišti v Sydney dopravní letadlo s padesáti lidmi na palubě. Nonstop letem s cestujícími z New Yorku se Dreamliner australské společnosti Qantas postaral o vytvoření nového rekordu. Prozatím šlo ze strany firmy o experiment, který měl ukázat dopad tak dlouhého letu na lidský organismus. Navážou na něj ještě zkušební lety bez mezipřistání z Austrálie do Evropy. V příštím desetiletí by Qantas chtěl začít takto létat pravidelně.
20. 10. 2019|