TÉMA

Andrea Cozzolino

Evropský parlament zbavil imunity dva poslance. Jsou podezřelí v aféře Katargate

Evropský parlament ve čtvrtek schválil odebrání imunity dvojici europoslanců podezřelých z účasti na korupční aféře spojené s Katarem a Marokem. Plénum vyhovělo žádosti belgických úřadů, které chtějí vyšetřovat možné zapojení Belgičana Marka Tarabelly a Itala Andrey Cozzolina do skandálu, kvůli němuž už jsou ve vazbě dva další politici. Aféře se také přezdívá Katargate.
2. 2. 2023Aktualizováno2. 2. 2023, 13:44|

Novým místopředsedou europarlamentu je Marc Angel, nahradil odvolanou Kailisovou

Uvolněné křeslo místopředsedy Evropského parlamentu zaujme lucemburský europoslanec Marc Angel. Na schůzi ve Štrasburku pro kandidáta levicové frakce S&D zvedlo ruku 307 jeho kolegů, což stačilo ke zvolení ve druhém kole. Angelova řecká předchůdkyně Eva Kailisová, která je jednou z hlavních postav obřího korupčního skandálu v europarlamentu, byla z funkce odvolána v prosinci.
18. 1. 2023|

Bývalý europoslanec Panzeri bude s vyšetřovateli spolupracovat. Za nižší trest popíše, jak fungoval korupční systém

Bývalý italský europoslanec Pier Antonio Panzeri bude výměnou za nižší trest spolupracovat s belgickými úřady na vyšetřování korupční kauzy spojené s Katarem a Marokem. Médiím to v úterý sdělila belgická prokuratura rozkrývající okolnosti aféry, kvůli níž je ve vazbě kromě Panzeriho také bývalá místopředsedkyně Evropského parlamentu Eva Kailisová. Panzeri podle prokuratury přislíbil úřadům popsat mimo jiné způsob, jakým se zmíněné země snažily ovlivňovat europoslance a kdo všechno byl do systému zapojen.
17. 1. 2023Aktualizováno17. 1. 2023, 18:19|