Novým místopředsedou europarlamentu je Marc Angel, nahradil odvolanou Kailisovou

Uvolněné křeslo místopředsedy Evropského parlamentu zaujme lucemburský europoslanec Marc Angel. Na schůzi ve Štrasburku pro kandidáta levicové frakce S&D zvedlo ruku 307 jeho kolegů, což stačilo ke zvolení ve druhém kole. Angelova řecká předchůdkyně Eva Kailisová, která je jednou z hlavních postav obřího korupčního skandálu v europarlamentu, byla z funkce odvolána v prosinci.

Angel se stal jedním ze čtrnácti místopředsedů. Funkci na základě dohody politických sil vždy zastávají zástupci jednotlivých frakcí. Kailisová byla členkou levicové skupiny poslanců Pokrokové spojenectví socialistů a demokratů (S&D), proto měl její kandidát Angel úspěch v hlasování předem prakticky jistý. Protikandidáty totiž postavily jen dvě menší frakce.

Tajné hlasování nakonec tak jednoznačné nebylo, v prvním kolem Angel získal pouze 263 z 555 odevzdaných hlasů, což na většinu nestačilo. Pro kandidátku euroskeptické frakce Identita a demokracie (ID), Italku Annalisu Tardinovou, se vyslovilo 179 europoslanců a Francouzka Gwendoline Delbosová-Corfieldová z frakce Zelených získala 113 hlasů.

V druhém kole už Angel na většinu dosáhl, přesto pro něj nezvedli ruku ani zdaleka všichni zástupci tří největších frakcí, které mají dohromady 422 zákonodárců.

Kailisová a Qatargate

Zatčení Angelovy předchůdkyně Kailisové začátkem prosince naznačilo nekalé praktiky v Evropském parlamentu, kde se podle belgické prokuratury pokoušeli představitelé neevropských zemí, jako jsou Katar nebo Maroko, prosadit své zájmy pomocí úplatků a materiálních výhod pro zákonodárce, jejich spolupracovníky a blízké.

Kailisová je obžalovaná z korupce, praní špinavých peněz a zločinného spolčení a od prosince je ve vazbě. Obžalovaný je také bývalý italský europoslanec Pier Antonio Panzeri, který v úterý uzavřel s belgickou prokuraturou dohodu o spolupráci výměnou za nižší trest. Mezi podezřelé patří i belgický člen Evropského parlamentu Mark Tarabella a Ital Andrea Cozzolino, o jejichž imunitě budou europoslanci rozhodovat příští měsíc.

Větší dohled nad zákonodárci

Kvůli kauze nazývané Qatargate začali europoslanci horečně debatovat o tom, jak korupčním praktikám zabránit. Na plenární schůzi ve středu padaly například návrhy na zpřísnění stávajících pravidel kontroly, na tvrdší postihy za jejich porušení nebo na lepší ochranu whistleblowerů – lidí, kteří na překročení pravidel upozorní. Europoslanci zdůrazňovali, že skandál významně poškodil důvěryhodnost celé instituce a že je třeba zvýšit dohled nad aktivitami zákonodárců.

„Sebereflexe parlamentu zatím není dostatečná,“ míní lidovecká europoslankyně Michaela Šojdrová. Podle ní je chybou také to, že parlament v současné situaci na volbu nového místopředsedy tak spěchá. Stejně to vidí i německý europoslanec z frakce Zelených Damian Boeselager, kterého citoval server Politico. „Tohle mohl být silný signál, že rozumíme tomu, jak je situace vážná, a že chceme znovu získat důvěru… Místo toho rutinně pokračujeme, jako by se nic nestalo,“ řekl.