TÉMA

Amundi Asset Management

Pavel podepsal návrat daně z nafty na původní úroveň, platit bude od úterý

Spotřební daň z nafty se od úterý vrátí na úroveň, která platila do loňského června. Oproti současnosti se zvedne o 1,50 koruny na litr. Novela zákona o spotřebních daních v pondělí vyšla ve Sbírce zákonů. Novela, kterou v pátek podepsal prezident Petr Pavel, nabyde účinnosti 1. srpna. Informaci o prezidentově podpisu z webu Poslanecké sněmovny potvrdil mluvčí předsedkyně Markéty Pekarové Adamové (TOP 09) Martin Churavý, později o tom informoval i Hrad.
31. 7. 2023Aktualizováno31. 7. 2023, 19:13|

Dopravce straší návrat vyšší daně z nafty. Ministr věří, že i tak budou konkurenceschopní

Zdražení nafty, omezení konkurenceschopnosti a úbytek zakázek – dopravce trápí možné dopady úpravy spotřební daně. Vláda rozhodla o vrácení sazby na původní výši, tedy o korunu padesát na litr víc, než se platí nyní. Pokud parlament změnu schválí, mohla by začít platit od poloviny roku.
5. 5. 2023|

Zdražování energií i růst zisků globálních firem vyvolávají protiakci. Šéf OSN navrhl zvláštní daň

Poslední měsíce globální ceny energií raketově stoupají. Na jedné straně jsou miliardy domácností, kterým prudce rostou náklady, na straně druhé ropné a plynárenské společnosti, kterým se skokově zvyšují zisky. Příklad za všechny: britsko-nizozemská společnost Royal Dutch Shell si připsala historicky rekordní zisk za jediné čtvrtletí, v přepočtu 270 miliard korun. Nezvykle ostře napadl globální firmy generální tajemník OSN António Guterres. Obvinil je z chamtivosti a vyzval vlády světa, aby na jejich zisky uvalily zvláštní daň.
5. 8. 2022|