TÉMA

Alexandr de Croo

Po Evropě slaví pravice, volby otřásly Francií či Belgií

Evropská unie má za sebou volby do europarlamentu. Průběžné výsledky už stihly otřást některými zeměmi. Francouzský prezident Emmanuel Macron se rozhodl rozpustit parlament a vypsat nové volby, v Belgii rezignuje premiér Alexandr de Croo. Posílila pravice, Ursula von der Leyenová má šanci na znovuzvolení do čela Evropské komise a výrazný výsledek si připsal vyzyvatel maďarského premiéra Viktora Orbána.
10. 6. 2024Aktualizováno10. 6. 2024, 14:08|

Olaf Scholz převzal úřad německého kancléře. Éra Merkelové se uzavřela

Olaf Scholz se stal německým kancléřem. Nejprve jej do funkce zvolili poslanci Spolkového sněmu, následně jej jmenoval prezident Frank-Walter Steinmeier a Scholz celý proces stvrdil podpisem německého základního zákona. Po šestnácti letech tak definitivně končí éra kancléřky Angely Merkelové. Předseda SPD od ní po 15. hodině oficiálně přebral kancléřství.
8. 12. 2021Aktualizováno8. 12. 2021, 23:13|

Vandalové počmárali dům belgického premiéra hákovými kříži. Případem se zabývá policie

V noci na pondělí se na fasádě soukromé rezidence belgického premiéra Alexandera De Crooa objevilo sedm nasprejovaných hákových křížů jasně zelené barvy. Nedaleko domu se v sobotu večer setkali příznivci extrémní pravice. Belgická policie začala poškození domu vyšetřovat, spojitost s akcí pravice se ale podle kriminalistů nenašla, píše agentura AFP.
1. 2. 2021|