TÉMA

Zboží

Firma chtěla bez povolení vyvézt do Pákistánu vrtné hlavice, soud jí uložil podmínku

Krajský soud v Brně v případu turnovské společnosti NRB - New Rock Bits uložil podmíněný trest. Firma chtěla vyvézt do Pákistánu bez povolení vrtné hlavice, které spadají do zboží takzvaného dvojího užití, šlo by je totiž použít i při výrobě jaderných zbraní. Firmu soud potrestal propadnutím věci, o dotyčné vrtné hlavice tak přišla, podmíněný trest soud uložil jednatelce ruského původu Irině Iščukové. Žena dříve vinu popřela, za pokus zločinu porušení předpisů o kontrole vývozu zboží a technologií dvojího užití jí hrozilo až osm let vězení. Rozhodnutí není pravomocné, obhájce ženy i zmocněnec firmy se odvolali.
16. 4. 2024|

Lidé otevřou své garáže pro prodej věcí kolemjdoucím. Do akce se zapojuje stále více obcí

Seznámení s novými i starými sousedy a možnost nakoupit dávno zapomenuté poklady. Garážové výprodeje se za třináct let z Černošic, které s akcí v Poberouní začaly, rozšířily i do dalších obcí. Letos garážové výprodeje postupně probíhají na více než dvanácti místech po republice, poprvé například v Jinočanech nebo Kačicích. Tuto sobotu budou konkrétně v Řevnicích, Motole a už zmíněných Kačicích.
12. 4. 2024|

168 hodin: „Dceru jsme nesli jako hadrovou panenku.“ Předávkování HHC zažila rodina z Olomouce i žáci karlovarské školy

HHC připomíná marihuanu, je ale legálně prodejné a volně se k němu dostanou také dětí mladší osmnácti let. Mladiství se k látce mohou dostat v prodejnách, automatech nebo na internetu. Prodej produktů s HHC v Česku totiž není zakázaný a výrobci na děti přímo cílí. Kvůli vyšší koncentraci látky v některých produktech zažili předávkování žáci jedné ze základních škol na Karlovarsku, ale i rodina z Olomouce.
12. 2. 2024|

Česko mělo v listopadu nejvyšší inflaci v EU

Míra inflace v zemích Evropské unie v listopadu klesla o půl procentního bodu na 3,1 procenta a je nejníže za zhruba dva roky, oznámil statistický úřad Eurostat. Nejvyšší inflaci má v celé Unii Česko, kde ceny meziročně vzrostly o osm procent. Naopak v Belgii už je deflace, ceny tam meziročně o 0,8 procenta klesly.
19. 12. 2023Aktualizováno19. 12. 2023, 18:51|
Doporučujeme

Přilepené baterie mají mít utrum. EU chce právo na opravu, výrobcům ale ponechává zadní vrátka

Pouze jeden z deseti lidí si nechá opravit svůj rozbitý telefon, zbytek si raději koupí nový. Mobilní telefony jsou možná nejkřiklavějším příkladem doby, ve které není místo pro opravy, pouze pro nové produkty. Výrobci k tomu výrazně přispívají – zboží často navrhují tak, aby byl jeho servis co nejnáročnější, až nemožný. Podobným praktikám má zabránit nový evropský předpis, který zavádí právo spotřebitelů na opravu. Podle jeho dlouhodobých zastánců sice jde o krok správným směrem, problém ale zdaleka neřeší.
13. 11. 2023Aktualizováno19. 11. 2023, 13:17|

Kdyby vláda podala demisi, bylo by to podle Dufka nejlepší. To je absurdní, reaguje Skopeček

Česká republika nechystá kvůli drahým energiím dotace pro průmysl jako Německo, protože na to nemá rozpočet, vysvětlil místopředseda sněmovny Jan Skopeček (ODS) v Událostech, komentářích. Určitá regulace cen je ale podle předsedy Asociace samostatných odborů Bohumíra Dufka řešením. Domnívá se, že by kabinet Petra Fialy (ODS) měl odstoupit, a lidé by tak rozhodli v předčasných volbách.
11. 11. 2023|

Policie viní sedm lidí z krácení DPH při dovozu z Číny, škoda je přes miliardu

Policie obvinila sedm lidí a tři firmy z krácení daně z přidané hodnoty se škodou ve výši 1,2 miliardy korun. Skupina složená ze tří cizinců a čtyř českých občanů páchala podle vyšetřovatelů trestnou činnost při dovozu zboží z Číny. Obviněným hrozí až třináct let vězení. Informovali mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu Jaroslav Ibehej a Úřad evropského veřejného žalobce (EPPO).
3. 11. 2023|

Pokles tržeb obchodníků trvá čtrnáct měsíců, v červnu zpomalil

Meziroční pokles maloobchodních tržeb v Česku v červnu zpomalil na 4,1 procenta z květnových 6,3 procenta. Na výsledku se podílel nižší prodej potravin i nepotravinářského zboží. Tržby klesají čtrnáct měsíců za sebou. Vyplývá to z revidovaných údajů, které zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). V meziměsíčním srovnání stouply maloobchodní tržby o 0,3 procenta.
4. 8. 2023Aktualizováno4. 8. 2023, 10:59|

Obchodníkům v březnu klesly tržby nejvýrazněji od začátku roku. Víc než loni utráceli lidé hlavně za auta a benzin

Tržby v maloobchodě se v březnu meziročně snížily nejvýrazněji od začátku roku. Pokles o 8,1 procenta, o němž informoval Český statistický úřad, je na úrovni loňského prosince, kdy teprve začínal propad tržeb zpomalovat. Nejvýrazněji klesl zájem o domácí potřeby a také počítačovou a komunikační techniku.
5. 5. 2023Aktualizováno5. 5. 2023, 12:19|

EU se chystá zastavit tranzit části zboží přes Rusko, píše Bloomberg

Evropská unie se chystá navrhnout embargo na tranzit mnoha druhů zboží přes Rusko ve snaze zpřísnit vymáhání sankcí, které na něj uvalila v reakci na jeho útok na Ukrajinu. Informovala o tom agentura Bloomberg s odvoláním na zdroje obeznámené se situací. Podle zdrojů by se zákaz tranzitu vztahoval na řadu technologických produktů i na další zboží, včetně několika typů vozidel. Zákaz by byl součástí nového balíku protiruských sankcí, který připravuje Evropská komise.
23. 4. 2023|

Silná koruna zlevňuje dovoz, problémy ale dělá exportérům

Česká měna je vůči euru nejsilnější za posledních čtrnáct a půl roku. Nyní už je možné koupit jedno euro i za méně než 23,70 koruny. Zlevňuje to nákupy v zahraničí a třeba i dovolené. Naopak komplikace je to pro tuzemské exportéry. Pokud koruna zůstane silná, tržby vývozců mohou klesnout o 210 miliard korun, varuje Asociace exportérů.
10. 2. 2023|

Drahé Česko: Jak vrátit nebo reklamovat dárek

Pokud se zákazník chystá vrátit nevhodný vánoční dárek, pořad Drahé Česko přidává několik rad, jak v takovém případě postupovat. Jaká práva a povinnosti má zákazník a prodávající? Jaké specifické podmínky mohou při vrácení zboží vznikat? Na otázky ve studiu odpovídal vedoucí právního oddělení dTestu Petr Šmelhaus.
27. 12. 2022|

Nebyl jogurt ani ratatouille. Nejvyšší správní soud se zastal Lidlu ve sporu o akční zboží

Případ vyprodaného zboží v provozovnách obchodního řetězce Lidl se vrací k Městskému soudu v Praze. Nejvyšší správní soud vyhověl kasační stížnosti, kterou obchodní síť podala, a zrušil rozsudek pražského soudu. Lidl se bránil proti rozhodnutí, které potvrdilo pokutu za přestupky uloženou pražským magistrátem. Částku padesát tisíc korun měl řetězec zaplatit za to, že kontroloři v prodejnách zjistili, že akční výrobky, které Lidl nabízel ve svých letácích, se na prodejně nenachází. Zákazníci je totiž vykoupili hned ze začátku týdne.
30. 9. 2022|

Maso zdražuje, důvodem jsou vyšší náklady na chov zvířat

V Česku letos výrazně zdražuje maso. Až dvojnásobně proti minulému roku stoupla cena u kuřecího nebo vepřového. Důvodem jsou vyšší náklady na chov zvířat i zpracování masných výrobků. Cena stoupá i u vajec, mléka nebo vlny a podle zemědělců si zákazníci připlatí v následujících měsících ještě více.
3. 8. 2022|

Cibule zdražuje každý den, ryb je málo. Kromě války čelí Ukrajinci i stoupajícím cenám

Ukrajinská ekonomika se letos podle odhadů tamní národní banky propadne o třetinu. Země má poničenou infrastrukturu, inflace roste rychlým tempem, hřivna oslabuje. Kyjev žádá o další úvěr u Mezinárodního měnového fondu. Nejen kvůli válce, ale i kvůli zdražování a chybějícímu zboží se lidé na Ukrajině musejí omezovat.
29. 7. 2022|

Z podvodu s kamionovou přepravou obvinili kriminalisté trojici mužů

Moravskoslezští kriminalisté obvinili z podvodu se škodou velkého rozsahu trojici mužů, kteří přebírali od různých dodavatelů v Evropě zboží k přepravě, nikdy ale zákazníkům nedoručili. Podle vyšetřování skončilo ve skladu a pak bylo prodáno, způsobili tak škodu přesahující třiačtyřicet milionů korun.
7. 7. 2022|

30 let zpět: Konec tuzexových bonů

Takzvaní veksláci, postávající před obchodem Tuzex a nabízející bony, i to byl obrázek konce socialismu. Ale takzvané bony, peněžní poukázky, za něž si člověk mohl koupit nedostatkové západní zboží, s listopadovou revolucí nezmizely. Začátek jejich konce nastal až na jaře 1992, kdy vláda rozhodla o jejich likvidaci.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
17. 4. 2022|

Přebytek zahraničního obchodu meziročně klesl na 6,2 miliardy korun

V lednu skončil zahraniční obchod České republiky v přebytku 6,2 miliardy korun, což je o 18,6 miliardy méně než loni. Vývoz stoupl oproti loňskému lednu o 12,9 procenta na 336,7 miliardy korun a dovoz o 20,9 procenta na 330,5 miliardy korun. Vyplývá to z dat, která zveřejnil Český statistický úřad.
9. 3. 2022|

30 let zpět: Potravinová konkurence na venkově

Počátkem roku 1992 nebyly rozdílné ceny v obchodech ničím novým. Přesto se konkurence teprve ustalovala. Státnímu podniku Jednota začali přetahovat zákazníky soukromí prodejci potravin. Jak se jim to dařilo v menších obcích, zjišťovala redakce v severních Čechách.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
16. 1. 2022|

Prodejci očekávají nápor zákazníků s nevhodnými dárky. Někteří to chtějí lidem zjednodušit

Obchodníci v Česku očekávají od pondělka nápor zákazníků, kteří vyrazí na povánoční slevy, ale také vracet nevhodné dárky. I na druhý svátek vánoční byly totiž uzavřené obchody s rozlohou nad 200 metrů čtverečních kromě lékáren či čerpacích stanic. V případě nákupů on-line mají lidé na vrácení zboží ze zákona až dva týdny. Někteří obchodníci ale lhůtu prodloužili, dokonce i ti v kamenných prodejnách.
27. 12. 2021|

30 let zpět: Předvánoční nákupy v Praze

Před Vánocemi spousta lidí shání dary pro své blízké na poslední chvíli. Nejinak tomu bylo i o poslední adventní neděli v roce 1991. Reportáž ukazuje tehdejší nabídku zboží i zájem lidí na různých místech Prahy: v obchodním domě, na pěší zóně v centru i na okraji metropole.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1991.
22. 12. 2021|

Vrcholí nákupní slevová kampaň Black Friday, stoupají také počty přepravovaných balíků

Nákupní slevová akce Black Friday přilákala do kamenných obchodů i na výdejní místa e-shopů a dopravců tisíce zákazníků. Slevové kampaně jsou letos výjimečně dlouhé. Někteří obchodníci je vztáhli i na celý měsíc. Kvůli výpadkům u dodavatelů je ale některé zboží hůř dostupné, hlavně elektronika. Lidé využívají slevové akce především k nákupu vánočních dárků. Pospíchají i kvůli zhoršující se epidemické situaci.
26. 11. 2021|

Zákaz vánočních trhů je diskriminační, tvrdí Hřib. Vláda má opatření vyhlašovat v předstihu

Vláda v demisi ve čtvrtek zakázala konání vánočních trhů. Skončit musely v pátek po osmnácté hodině. Primátor Prahy Zdeněk Hřib (Piráti) v pořadu Interview ČT24 řekl, že opatření považuje za diskriminační a nesmyslné. Zároveň oznámil, že souhlasí s povinným očkováním zdravotníků. Rozhovor vedla moderátorka Zuzana Tvarůžková.
26. 11. 2021|

V USA roste počet hromadných krádeží v obchodech, souvisí to s pandemií

Řada míst ve Spojených státech se v poslední době potýká s nárůstem organizovaných hromadných krádeží v obchodech. Gangy až několika desítek zlodějů stále častěji útočí povětšinou na luxusní obchody či lékárny a odnášejí si velké množství zboží, které podle expertů pak zpravidla prodávají na internetu. Za nárůstem tohoto typu kriminality zřejmě do značné míry stojí pandemie, která přivedla více lidí k nakupování on-line, píše zpravodajský server CBS News.
26. 11. 2021|