TÉMA

Premiéra

Slovácké divadlo připravuje premiéru hry Jak jsme se dostali až sem

Ve Slováckém divadle proběhne premiéra nové hry Jak jsme se dostali až sem. Režíruje ji bývalý ředitel uherskohradišťské scény Michal Zetel, který je spolu s herci a dalšími členy inscenačního týmu i jejím autorem. Premiéra představení je na programu v sobotu 6. dubna. Hra navazuje na oceňované Tři sestry, které Zetel ve Slováckém divadle uvedl před dvěma lety. V případě nové inscenace však dle režiséra divadelníci využili odlišný přístup.
3. 4. 2024|

Má vlast zazní příští rok na Pražském jaru v podání Berlínských filharmoniků

Mezinárodní hudební festival Pražské jaro na svém 79. ročníku od 12. května do 3. června příštího roku nabídne na pět desítek koncertů. Festival v Obecním domě zahájí Má vlast Bedřicha Smetany v podání Berlínských filharmoniků. Nadcházející ročník bude oslavou Roku české hudby a dvoustého výročí Smetanova narození. Ambasadorem Roku české hudby se na festivalu stane dirigent Jakub Hrůša. Prodej vstupenek bude zahájen 1. listopadu, informoval ředitel Pražského jara Pavel Trojan.
30. 10. 2023|

Seriál o Atatürkovi vzbuzuje rozruch, Disney zrušil premiéru na streamovací platformě

Společnost Disney čelí v Turecku kritice. Rozhodla se totiž neuvést na své streamovací platformě historickou sérii Atatürk. Velkorysé dílo o zakladateli moderního tureckého státu totiž napadla arménská komunita v USA. Podle jejích zástupců se Mustafa Kemal Atatürk podílel na genocidě jejich předků.
22. 8. 2023|

Oslava i kritika nejslavnější panenky. Kina čekají od celovečerní Barbie hit

Už za několik dní do kin vstoupí jeden z nejočekávanějších a také nejrůžovějších snímků letošního roku – Barbie. Ikonická hračka se tak poprvé představí v hraném filmu, který cílí i na dospělé publikum. Tvůrci prý chtějí balancovat mezi oslavou a kritikou fenoménu spojeného s plastovou panenkou.
16. 7. 2023|

La Scala v úterý poprvé v historii uvede Dvořákovu operu Rusalka

Italský operní dům La Scala v Miláně uvede poprvé operu Rusalka od Antonína Dvořáka, po premiéře 6. června bude následovat ještě pět představení. Toto romantické dílo, v němž se mísí postavy z pohádek a reálného světa, nastudovala italská režisérka Emma Danteová a dirigovat ho bude Čech Tomáš Hanus.
6. 6. 2023|

Na Hollywood nemyslím, řekl v Cannes Johnny Depp. Amerika je ale prý připravena na jeho návrat

Nejsledovanější osobou na úterním zahájení letošního ročníku festivalu v Cannes byl herec Johnny Depp. Před festivalovým palácem ho vítaly tisíce fanoušků, po premiéře jeho snímku Jeanne du Barry – Králova milenka následovaly sedmiminutové ovace. Výrazného aplausu se na přehlídce dočkává skoro každá první projekce, podle některých médií ale vřelé přijetí herci, jenž se v posledních letech zabýval soudními spory s exmanželkou, otevírá znovu dveře do Hollywoodu.
17. 5. 2023|

„Závazky, které bylo třeba naplnit.“ Do ruských kin se navzdory bojkotu dostal John Wick, ale i Žižka

Akční film John Wick: Kapitola 4 se jako první velký hollywoodský snímek dostal oficiální cestou do ruských kin, ačkoliv americká studia po loňském začátku invaze na Ukrajinu přestala nové filmy do Ruska posílat. Nejde o první případ. Do země, která rozpoutala válku, zamířily již desítky zahraničních snímků. A nečekaně i jeden český – Jan Žižka. „Je mi líto, že premiéra byla v Rusku, a na Ukrajině ne,“ sdělil ČT24 režisér Petr Jákl.
31. 3. 2023|

Nejtěžší rozhovory jsou s Babišem a Okamurou. Stres je pro mě motor, říká Fialová

Za největší výzvy z poslední doby považuje moderátorka CNN Prima News Markéta Fialová rozhovory, které vedla s opozičními lídry Andrejem Babišem (ANO) a Tomiem Okamurou (SPD). Srovnání si může dovolit, vedla prezidentské debaty i rozhovory s Václavem Klausem a Milošem Zemanem. Žurnalistickou kariéru začala v novinách, poté prošla všemi velkými televizemi. O adrenalinu při živém vysílání nebo moderování s Karlem Voříškem vypráví v podcastu Background ČT24.
2. 3. 2023|

V činžáku objeví koně. Slovenský režisér Šulík uvádí nový film, který má být hlavně něžný

Slovenský režisér a scenárista Martin Šulík uvádí ve čtvrtek do českých kin nový film Kůň. Vypráví o hledání vnitřní svobody, o jejích podobách i hranicích. V hlavní roli muže, který ve svém bytě objeví koně, se představí Daniel Fischer.
15. 12. 2022|

Na jaře se ČT pobaví na účet vysílání z Brna, otevře Místo zločinu České Budějovice a vrátí se Kukačky

Česká televize už připravila program na začátek nového roku a na jaro. Hned od 2. ledna začne vysílat krimiseriál Místo zločinu České Budějovice. Do vyšetřování se nově pustí také Docent v podání Ivana Trojana. Dvě novinky nahlédnou do televizního zákulisí. Minisérie Volha je příběhem udavače z dob normalizační Československé televize, komediální seriál Dobré ráno, Brno! si zase dělá legraci z prostředí současného ranního vysílání. Divákům už jsou známé Kukačky, příběh o záměně dětí se na obrazovky vrátí v dalších třinácti dílech. Filmoví fanoušci se mohou těšit na televizní premiéry sedmnácti snímků dosud uvedených jen v kinech.
6. 12. 2022|

Cancel culture, oscarově obézní Fraser i návrat do dělohy. Filmové Benátky jsou téměř u konce

Filmový festival v Benátkách už promítl většinu svých nejočekávanějších titulů, od kterých se očekává, že v dalších měsících zabojují i o oborová ocenění či Oscary. Největší pozornost zatím vzbudila dirigentka jménem Tár v podání Cate Blanchettové, jejíž profesní život ovlivní skandály, nebo drama The Whale, v němž se chce Brendan Fraser „ujíst“ k smrti. Mimo hlavní soutěž se už promítala také česká dramata Běžná selhání a Oběť.
6. 9. 2022|

Krobot: Jsme nejblíž tomu, co se označuje jako vyznání

Tentokrát jeho postavy nemluví dialektem jako v Díře u Hanušovic, již před osmi lety vidělo v kinech více než 150 tisíc diváků, to však neznamená, že jim je dobře rozumět. Herec a režisér Miroslav Krobot se právě vrátil do kin se svým třetím režijním počinem Velká premiéra. Jeho bývalý kolega z Dejvického divadla Pavel Šimčík v něm hraje herce Pavla Šnajdra, jemuž se rozpadá manželství, on ale raději mizí do Olomouce, kde se chytá své první režijní příležitosti, ve které chce zazářit se svou babičkou (Iva Janžurová), bývalou herečkou. V rozhovoru pro ČT24 Krobot mluví o tom, co hledá u svých herců, o Dejvickém divadle, ale i plánech do budoucna.
24. 7. 2022|

Šestnáctiletý Zach trpí vážnou vadou srdce. Na festivalu v Karlových Varech si splnil sen

Na filmovém festivalu v Karlových Varech měl mezinárodní premiéru i sci-fi snímek Level 34 teprve šestnáctiletého režiséra Zacha Bredera. Mladý filmař trpí vážnou nemocí srdce, stejně jako hrdina jeho snímku. Do Česka hocha doprovodila matka, která mimo jiné prozradila, že Zach ji „režíroval“ už v předškolním věku.
6. 7. 2022|

Snažila jsem se dostat do kůže uchazečů, říká režisérka dokumentu Zkouška umění

Diváci, kteří dojdou nabídkou právě probíhajícího 56. ročníku filmového festivalu v Karlových Varech v abecedě až na konec, narazí na dokument režisérské dvojice Adéla Komrzý – Tomáš Bojar nazvaný Zkouška umění. Autorský tandem v rozhovoru ve vysílání ČT24 prozradil nejen to, jak dlouho pohled na přijímací zkoušky na Akademii výtvarných umění (AVU) vznikal, ale i to, proč se mohl dokument jmenovat úplně jinak. Snímek koprodukuje Česká televize.
5. 7. 2022|

Velká gesta nebyla to pravé. Ubral jsem a přišly velké role, říká Pavel Šimčík

Jednou z velkých premiér letošního karlovarského filmového festivalu je Velká premiéra. Hlavní roli snímku Miroslava Krobota hraje Pavel Šimčík – Krobotův žák a dlouholetý kolega (a dříve též podřízený) z Dejvického divadla. Sám Velkou premiéru před premiérou neviděl, ale připustil, že příslib natáčení s Miroslavem Krobotem byl jednou z věcí, které mu pomáhaly, když se kvůli covidovým restrikcím uzavřela divadla. Pavel Šimčík byl hostem zvláštního Interview ČT24 z Karlových Varů, rozhovor s ním vedla Tereza Willoughby.
5. 7. 2022|

Dělat film, který by byl jen dějepisem, ale netýká se nás, by nemělo smysl, říká režisérka Slova

Mezinárodní filmový festival v Karlových Varech v neděli večer představí ve velkém sále hotelu Thermal premiéru českého filmu Slovo. Snímek, který se odehrává v době kolem roku 1968, sleduje příběh manželů Václava a Věry. Ti si dali slovo, že budou stát vždy při sobě bez překročení svých morálních hranic. Podle režisérky Beaty Parkanové se jedná o příběh ze současnosti, který je jenom zasazený do počátku období normalizace v Československu.
3. 7. 2022|

Chirurgický zákrok je nový sex. V Cannes se protestuje, směje bohatým a vyhlíží Cronenberg i Elvis

Letošní filmový festival v Cannes je v polovině, podle insiderů ale ještě ty největší hity dost možná přijdou. Čeká se na thriller Davida Cronenberga Crimes of the Future nebo velkolepé životopisné drama Elvis. Polská režisérka Agnieszka Hollandová kritizovala, že se na festivalu promítá nový film ruského disidenta, zatímco se po červeném koberci již prošli Julia Robertsová, Tom Cruise, Sharon Stoneová, Michael Fassbender nebo Marion Cotillardová. Vítěz Zlaté palmy bude znám v sobotu.
23. 5. 2022|

Zlínský Zlatý střevíček převezmou Heřmánek a Zedníček. Světovou premiéru bude mít Cesta do Tvojzemí

Mezinárodní festival filmů pro děti a mládež Zlín Film Festival udělí cenu Zlatý střevíček hercům Pavlu Zedníčkovi a Karlu Heřmánkovi. 62. ročník festivalu se uskuteční od 26. května do 1. června a zahájí jej světová premiéra celovečerního animovaného snímku Cesta do Tvojzemí.
5. 5. 2022|

Čapkova Matka dostala aktuální rozměr. Brněnské divadlo chystá premiéru

Činoherci z Národního divadla Brno připravují inscenaci Čapkovy Matky. V souvislosti s válkou na Ukrajině dostala aktuální rozměr. Titulní postavu, která postupně ztrácí syny, ale nadále s nimi promlouvá a pokouší se dobrat smyslu všeho utrpení, ztvární Tereza Groszmannová. Páteční premiéra v Redutě je podle rezervačního systému vyprodaná, na reprízy lze ještě lístky zakoupit.
6. 4. 2022|

Pán prstenů a Harry Potter před dvaceti lety změnili způsob, jak Češi chodili do kina

První díly Harryho Pottera a Pána prstenů přišly do českých kin přesně před dvaceti lety a jen pár týdnů po sobě. Současně zcela změnily způsob, jak Češi chodili do kina. S uvedením hitových adaptací populárních knih je u nás spojen zlatý věk multikin, která po hlavním městě začala ve velkém expandovat do jiných krajů. ČT24 oslovila tehdejší distributory, kinaře i tvůrce dabingu, aby zavzpomínali na to, v jaké atmosféře pomáhali dvěma ikonickým titulům za diváky.
6. 2. 2022|

30 let zpět: Světový dirigent Sir Charles Mackerras se stal čestným občanem Prahy

Pražský primátor přijal na Staroměstské radnici Sira Charlese Mackerrase, který se za svůj vztah k české hudbě a k Praze stal čestným občanem hlavního města. Předního světového dirigenta čekala následující den premiéra Mozartovy opery Don Giovanni.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1991.
30. 11. 2021|

ČT o Vánocích: Marek Adamczyk si nechce vzít Annu Fialovou a Jiřina Bohdalová flámuje

Česká televize překvapuje celý rok, na Vánoce ale musí být tradiční, tlumočí přání diváků generální ředitel České televize Petr Dvořák. Chybět tedy ani letos o svátcích nebudou pohádky, jak ty oblíbené, tak nové. V premiéře na Štědrý den uvede ČT příběh Jak si nevzít princeznu. Na silvestra uspořádá Největší flám k životnímu jubileu Jiřiny Bohdalové. Na Nový rok se uzavře výpravná minisérie o životě a panování Marie Terezie.
2. 11. 2021|

30 let zpět: Premiéra filmu Žebrácká opera

Před třiceti lety měl premiéru film Žebrácká opera. Slavnostního uvedení do kin se v pražské Lucerně vedle tvůrců zúčastnil Václav Havel i další politici. O novém díle se na kameru rozhovořili jeden z protagonistů snímku Josef Abrhám a režisér Jiří Menzel. Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1991.
23. 9. 2021|

Herečka Johanssonová žaluje Disneyho kvůli premiéře filmu Black Widow. Společnost to ostře odmítá

Americká herečka Scarlett Johanssonová podala žalobu na filmové studio Disney. Společnost podle ní porušila smlouvu, když uvedla její snímek Black Widow na začátku července ve stejný den v kinech i na streamovací službě Disney+, čímž ji měla připravit o smluvní výdělky navázané na tržby v kinech. Společnost již žalobu, která nemá v Hollywoodu obdoby, ostře odmítla.
30. 7. 2021|