TÉMA

Trikolora

Median: Volby by v březnu vyhrálo ANO. Roste podpora stran mimo sněmovnu

Sněmovní volby by v březnu vyhrálo ANO s 32 procenty hlasů, druhá ODS by získala čtrnáct procent a třetí Piráty by volilo 10,5 procenta lidí. Do sněmovny by prošly ještě SPD se sedmi procenty a STAN se šesti procenty. Z nynějších sněmovních stran by mimo dolní komoru zůstali lidovci a TOP 09. Zároveň roste podpora politických uskupení, která nyní stojí mimo Poslaneckou sněmovnu. Vyplývá to z volebního modelu, který na svém webu zveřejnila agentura Median. Ochota zúčastnit se voleb proti únorovému průzkumu mírně vzrostla na 62,5 procenta.
včeraAktualizovánovčera v 09:26|

V evropských volbách v Česku se může utkat třicet uskupení, o devět méně než minule

Všech třicet řádně přihlášených uskupení bylo letos připuštěno k volbám do Evropského parlamentu v Česku. Ministerstvo vnitra žádné z nich neodmítlo. Vyřazena byla pouze jedna kandidátní listina, která byla podána až po zákonném termínu, uvedl resort na svém webu.
19. 4. 2024|

Hnutí ANO ve volebním modelu Kantaru zvyšuje náskok, pokles podpory je patrný hlavně u ODS

Listopadový volební model agentury Kantar potvrzuje převahu hnutí ANO, které na prvním místě ještě posílilo, zatímco ODS si na druhém místě pohoršila. Rozdíl mezi nimi přesahuje dvacet procentních bodů. Podle výzkumu se na propadu ODS v listopadu podepsalo schvalování konsolidačního balíčku či stávky. Tyto události se navíc zřejmě projevují na nízkém výsledku spokojenosti s politickou situací. Průzkum, který ukazuje aktuální rozložení politické podpory, zpracovala agentura pro Českou televizi.
10. 12. 2023|

Kandidátku SPD a Trikolory pro eurovolby povede Mach

Společnou kandidátku opozičního SPD a neparlamentní Trikolory pro eurovolby povede někdejší europoslanec Petr Mach (SPD), který v minulosti vedl Svobodné. Za ním budou na listině nynější europoslanec Ivan David (SPD) a někdejší poslankyně ODS, předsedkyně Trikolory Zuzana Majerová. Při sobotní celostátní konferenci SPD v Praze to oznámil její předseda Tomio Okamura.
2. 12. 2023|

Dinda rezignoval na funkci náměstka chomutovského primátora, opouští i zastupitelstvo

David Dinda (Nový Sever) v pondělí na jednání chomutovského zastupitelstva oficiálně rezignoval na funkci náměstka primátora i mandát zastupitele. Reagoval tím na policejní obvinění v souvislosti s hlasováním o podpoře hokejového klubu Piráti Chomutov před sedmi lety. Vinu ale odmítl.
20. 11. 2023|

SPD a Trikolora uzavřely smlouvu o společné kandidatuře v evropských, krajských a senátních volbách

SPD bude v evropských a následně i v krajských a senátních volbách v příštím roce spolupracovat s neparlamentní stranou Trikolora. Představitelé obou uskupení podepsali smlouvu, která mimo jiné stanoví mechanismus pro sestavení společných kandidátních listin. Podle předsedy SPD Tomia Okamury se strany shodují na společných programových prioritách, očekává, že dohromady budou představovat významnější politickou sílu.
14. 11. 2023|

Strany SPOLU debatují o kolektivní kandidátce do eurovoleb. S rozhodnutím se čeká na ODS

Zástupci koalice SPOLU, vítěze posledních sněmovních voleb, stále nevědí, zda bude spolupráce pokračovat i pro volby do Evropského parlamentu. Kolektivní kandidátku odmítá přinejmenším část ODS. Vyjednávání pokračují.
8. 10. 2023|

Nerudová a Farský povedou STAN do eurovoleb

Hnutí Starostové a nezávislí povedou do evropských voleb ekonomka a bývalá prezidentská kandidátka Danuše Nerudová spolu s exposlancem hnutí Janem Farským. Jejich nominaci ve čtvrtek podle očekávání schválil celostátní výbor STAN, oznámil předseda hnutí Vít Rakušan. Podle Farského chce hnutí kompletní kandidátku, na niž pozve další liberální proevropské osobnosti, představit v lednu příštího roku, kdy také určí, kdo bude na kandidátce na prvním místě.
31. 8. 2023Aktualizováno31. 8. 2023, 20:39|

Drogové testy Vaňkové i Kerndla byly negativní. Brněnská koalice pokračuje

Koalice v Brně bude pokračovat beze změn, jednotlivé strany podporují brněnskou primátorku Markétu Vaňkovou (ODS) i poté, co se objevila fotka, kde je zachycen bílý prášek. Novinářům to ve středu řekli představitelé jednotlivých stran. Vaňková podstoupila test na drogy, je negativní, stejně jako v případě náměstka Roberta Kerndla (ODS), který je na fotce také zachycený. Vaňkovou kontaktovala policie, podala už vysvětlení, další komentáře pro média poskytovat zatím nechce. Kerndla zatím policie neoslovila.
9. 8. 2023Aktualizováno9. 8. 2023, 17:38|

SPD a Trikolora půjdou do dalších voleb společně. Okamura řekl, že chce zabránit propadnutí hlasů

Hnutí SPD a Trikolora uzavřela dohodu o spolupráci ve volbách 2024. Společný postup se tak bude týkat voleb do Evropského parlamentu, třetiny Senátu a krajských zastupitelstev. Podle předsedy sněmovní SPD Tomia Okamury má spojení těchto politických uskupení zabránit propadávání hlasů. Na brífinku u příležitosti podpisu společného memoranda zmínil, že „jde jen o začátek procesu, který má spojit síly dalších stran a osobností vlasteneckých sil.“
14. 6. 2023|

Jsme jediní euroskeptici, ANO ani PRO nám hlasy brát nemohou, tvrdí Okamura

Předseda SPD Tomio Okamura v Interview ČT24 sdělil, že jeho opoziční hnutí nespolupracuje s mimoparlamentní stranou Právo Respekt Odbornost (PRO), která stojí za nedělní i pondělní protivládní demonstrací. Jde podle něj o prounijní a probruselskou stranu stejně jako ANO. Přesto nevylučuje jednání s nikým, kdo má zájem zlepšovat životy občanů.
18. 4. 2023|

Fakultní senát VŠE se sejde kvůli odvolání Ševčíka příští středu

Návrh na odvolání děkana Miroslava Ševčíka by měl akademický senát Národohospodářské fakulty VŠE projednat přesně za týden. ČT o tom informovala jedna z jeho členek. Hlasování inicioval rektor Petr Dvořák. Podle jeho názoru poškodil dobré jméno univerzity svou účastí na demonstraci u Národního muzea, kde se skupina lidí snažila odstranit ukrajinskou vlajku z budovy. Ševčík uvedl, že pro své odvolání důvod nevidí.
29. 3. 2023|

Ševčík pro VŠE představuje reputační problém, děkanem by dál být neměl, míní ministr Balaš

Děkan Národohospodářské fakulty Vysoké školy ekonomické (VŠE) Miroslav Ševčík představuje pro univerzitu reputační problém, uvedl ministr školství Vladimír Balaš (STAN) v úterý večer na svém Facebooku. Domnívá se, že Ševčíkovo postavení v čele fakulty je neudržitelné. Doplnil ale, že ministr školství nemá žádné právní nástroje na odvolání děkana z funkce. Ševčíka v pondělí vyzval kvůli jeho dlouhodobému vystupování na veřejnosti včetně účasti na sobotní protivládní demonstraci k rezignaci rektor VŠE Petr Dvořák. Ševčík uvedl, že pro své odvolání nevidí důvod a odmítl, že by poškozoval dobré jméno VŠE, jak tvrdí jeho kritici.
15. 3. 2023Aktualizováno15. 3. 2023, 14:27|

Rektor VŠE je připraven odvolat Ševčíka. Chce se zbavit nepohodlného člověka, reaguje děkan

Děkan Národohospodářské fakulty Vysoké školy ekonomické (VŠE) Miroslav Ševčík požádal rektora Petra Dvořáka o více času na rozhodnutí, zda rezignuje. Upřesnil, že požádal o „přiměřenou dobu na rozmyšlenou“. Rektor vyzval Ševčíka k rezignaci v pondělí, děkan podle něj dlouhodobě poškozuje dobré jméno a zájmy školy. Dvořák míní, že by bylo nejlepší, aby Ševčíka odvolal akademický senát fakulty, je ale připraven podat návrh na jeho odvolání z vlastního podnětu. Situaci od rána řešilo vedení školy, studenti svolali na středu demonstraci.
14. 3. 2023Aktualizováno14. 3. 2023, 16:00|

Median: Sněmovní volby by vyhrálo ANO, druhá skončila ODS

Sněmovní volby by v únoru vyhrálo hnutí ANO, které by získalo 32 procent. Za ním skončila ODS se 14,5 procenta, ukazuje volební model agentury Median. Na třetí příčce se umístili Piráti s 11,5 procenta hlasů, následně SPD s 9,5 procenta. V dolní komoře by usedli také Starostové, kteří získali sedm procent. Na hranici  vstupu do sněmovny se pohybují TOP 09 a ČSSD, volební model jim přisuzuje shodně pět procent hlasů.
14. 3. 2023|

Účastníka sobotní demonstrace podezírá policie ze schvalování genocidia. Rektor VŠE si kvůli protestu promluví se Ševčíkem

Ze schvalování genocidia podezírají policisté účastníka sobotní demonstrace, který na ni přišel s nášivkami se symbolem žoldnéřské Wagnerovy skupiny a s písmenem Z. Dalších osmnáct lidí, kteří se pokusili proniknout do Národního muzea, podezírá policie z přestupku. Ministr vnitra odmítl přirovnání zásahu policistů proti demonstrantům před muzeem k Palachově týdnu, o čemž hovořil jeden z účastníků demonstrace – děkan Národohospodářské fakulty VŠE Miroslav Ševčík. Jeho vystupováním na demonstraci se chce v novém týdnu zabývat vedení vysoké školy.
12. 3. 2023Aktualizováno12. 3. 2023, 16:59|

Česko se ve stínu invaze překvapilo

Česko patří od prvních hodin vypuknutí války na Ukrajině mezi nejhlasitější a nejvěrnější spojence Kyjeva. Jasně o tom svědčí nejenom brzká cesta premiéra Petra Fialy (ODS) do tehdy ostřelované ukrajinské metropole, ale také vojenská i humanitární pomoc v řádu miliard nejen od státu, ale i od jednotlivců a soukromých organizací. Na druhou stranu i na Česko válka negativně dopadla – výrazně zdražily potraviny i energie, podpora napadené země navíc není po chuti zdaleka všem občanům, což ukázala opakovaná protestní shromáždění.
19. 2. 2023Aktualizováno19. 2. 2023, 19:59|

Na noc se zavřely volební místnosti, prezidentské volby vyvrcholí v sobotu

Po osmi hodinách hlasování se v deset večer na noc uzavřely volební místnosti. Odezvdat hlasy ve druhém kole volby prezidenta republiky bude ale ještě možné v sobotu od osmi hodin ráno do dvou odpoledne. Rozhodne se o tom, zda se čtvrtou hlavou samostatného českého státu stane bývalý představitel české armády a NATO Petr Pavel, nebo předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš. Oba již odevzdali své hlasy, Pavel asi hodinu po otevření volebních místností v Černoučku, Babiš o další hodinu později v Průhonicích.
27. 1. 2023Aktualizováno27. 1. 2023, 22:00|

Poslanci schválili základní parametry rozpočtu na příští rok. Počítá se schodkem 295 miliard

Poslanci ve středu v prvním čtení schválili státní rozpočet na příští rok. Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) jej předložil s navrženým schodkem 295 miliard korun. Součástí jsou některá opatření proti energetické krizi a také daň z mimořádných zisků. Její začlenění do rozpočtu ostře kritizovala opozice vzhledem k tomu, že zatím není toto zdanění bank či rafinerií schválené.
26. 10. 2022Aktualizováno26. 10. 2022, 19:30|

Brněnský magistrát podle primátorky Vaňkové ukončí proces privatizace

Brněnský magistrát v návaznosti na kauzy z posledních týdnů podle primátorky Markéty Vaňkové (ODS) ukončí proces privatizace. Vaňková to sdělila v rozhovoru pro Denik.cz. Policisté kvůli privatizaci městských domů zasahovali v Brně v úterý. Zadrželi deset lidí, tři později propustili. Prohledávali například prostory bytového odboru brněnského magistrátu, o podání vysvětlení a přístup do kanceláře požádala policie také místopředsedu KDU-ČSL, kandidáta na ministra životního prostředí a nyní už exnáměstka primátorky Petra Hladíka.
22. 10. 2022|

Primátorem Olomouce bude i další čtyři roky Miroslav Žbánek z ANO

Zastupitelstvo Olomouce zvolilo primátorem lídra vítězného hnutí ANO Miroslav Žbánka, který stál v čele města i v uplynulých čtyřech letech. Žbánek byl jediným kandidátem na primátora. ANO v pondělí podepsalo koaliční smlouvu se zástupci hnutí ProOlomouc, Pirátů a spOLečně. Koalice má v pětačtyřicetičlenném zastupitelstvu většinu 28 hlasů. Programové prohlášení městské rady bude zveřejněno do konce ledna příštího roku. V uplynulých čtyřech letech ANO v Olomouci vládlo s ODS, KDU-ČSL a spOLečně.
21. 10. 2022Aktualizováno21. 10. 2022, 11:45|

V Mostě se na koalici domluvilo vítězné ProMOST s hnutím ANO. Primátorem má být Paparega

V severočeském Mostě se na koalici domluvilo vítězné hnutí ProMOST s druhým ANO. V zastupitelstvu o 45 členech bude mít pohodlnou většinu 31 hlasů. Na primátora navrhne koalice Jana Paparegu (ProMOST), který stál v čele města už ve dvou uplynulých volebních obdobích a v letošních senátních volbách byl zvolen senátorem. Náměstky bude nadále Marek Hrvol a Markéta Stará z hnutí ProMOST, řekl Paparega. Ustavující zastupitelstvo se koná 24. října.
20. 10. 2022|

V Brně vznikla radniční koalice, Piráti ji kvůli bytové kauze opustili krátce před podpisem smlouvy

Koaliční smlouvu v Brně podepsaly ODS s TOP 09, hnutí ANO, lidovci se Starosty a sociální demokracie. Koalice má 42 z 55 mandátů. V opozici bude SPD, Zelení s Žít Brno a také Piráti, kteří dlouhou dobu patřili do budoucího vládního půdorysu a svou účast odvolali jen krátce před podpisem smlouvy. Nové zastupitelstvo se poprvé sejde ve čtvrtek.
19. 10. 2022Aktualizováno19. 10. 2022, 20:58|

ANO půjde v Olomouci do koalice se spOLečně, ProOlomouc a Piráty

Vítězné ANO se v Olomouci rozhodlo jít do koalice s hnutím spOLečně, ProOlomouc a Piráty. Smlouva má být podepsána příští týden. Koalice bude mít v pětačtyřicetičlenném zastupitelstvu většinu 28 hlasů. Po jednání klubu zastupitelů ANO to řekl primátor a lídr hnutí Miroslav Žbánek. Post primátora by měl podle předběžné dohody opět připadnout ANO. Uskupení SPOLU (ODS, KDU-ČSL a TOP 09) půjde do opozice. V uplynulých čtyřech letech ANO v Olomouci vládlo s ODS, KDU-ČSL a spOLečně.
30. 9. 2022|