TÉMA

Migrační politika

V Nizozemsku padla vláda, potvrdil premiér Rutte

Nizozemská vláda premiéra Marka Rutteho padla kvůli neshodám ohledně azylové politiky. Rutte potvrdil, že složí demisi do rukou krále Willema-Alexandra. Rutteho Lidová strana pro svobodu a demokracii (VVD) od loňského ledna vládla společně s levicově liberálními Demokraty 66 (D66), Křesťanskou unií (CU) a Křesťanskodemokratickou výzvou (CDA).
7. 7. 2023Aktualizováno7. 7. 2023, 23:12|

Spojené státy prodloužily koronavirové opatření, jež jim umožňuje odmítat žadatele o azyl

Administrativa amerického prezidenta Joea Bidena v pondělí znovu prodloužila zvláštní opatření, které jí s odvoláním na nebezpečí šíření koronaviru umožňuje bez udání důvodu odmítat veškeré žadatele o azyl a další ochrany přicházející z Mexika. Biden tak pokračuje v politice nastavené exprezidentem Donaldem Trumpem, proti čemuž hlasitě protestují skupiny hájící práva migrantů, které v pondělí oznámily, že budou usilovat o zrušení opatření soudní cestou.
3. 8. 2021|

Na migrační politiku dal stát stamiliony, vyhodnotit jejich využití nedokáže, tvrdí NKÚ. Ministerstvo většinu výtek odmítlo

Ministerstvo vnitra podle Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) nesleduje, jaké výsledky přinášejí stovky milionů vydaných na podporu migrační politiky. Resort stanovil jen obecné cíle bez ukazatelů, z nichž by vyplynuly konkrétní výsledky migrační politiky, tvrdí kontroloři. Ministerstvo připustilo, že na systému pro vyhodnocení efektivity podpory zatím pracuje. Z prověrky však podle něj vyplývá, že peníze na programy migrační politiky byly vynaložené zcela v souladu se zákonem.
7. 6. 2021|

Vyjet za sezonní prací na Nový Zéland bude složitější. Chce upravit migrační politiku

Nový Zéland plánuje upravit svou imigrační politiku a snížit celkový počet přistěhovalců, zejména pak těch s nízkou kvalifikací. Novozélandská vláda tento záměr oznámila v souvislosti s opětovným otevřením hranic po zvládnutí pandemie. Pětimilionová země chce přilákat vysoce kvalifikované pracovníky a bohaté investory, uvedl ministr cestovního ruchu a ekonomického rozvoje Stuart Nash.
18. 5. 2021|