TÉMA

Porr

Reportéři ČT: Za zakázku na opravu silnic auto nebo dovolená. Policie rozkryla korupční kauzu ze sklípku

Policie v průběhu několika let detailně sledovala skupinu politiků, úředníků a podnikatelů v Olomouckém kraji. Kompletně prý ovládli tamní silniční zakázky, a tak mohli při opravách cest podvádět a nelegálně získat desítky milionů korun. Na Hané se podle detektivů neopravovaly ty nejvíc rozbité silnice, ale ty, při jejichž opravách se dalo nejlépe krást. O tématu natáčeli pro Reportéry ČT Jana Neumannová a Ondřej Golis.
9. 4. 2024|

Představenstvo pražského dopravního podniku zrušilo výběr vítěze stavby druhé části metra D

Představenstvo pražského dopravního podniku (DPP) zrušilo výběr vítěze stavby druhého úseku metra D. Hodnoticí komise tak bude znovu posuzovat původně vítěznou nabídku sdružení firem vedeného společností Subterra, informoval ve středu vedoucí tiskového oddělení DPP Daniel Šabík. Výběr vítěze loni zatím nepravomocně zrušil Úřad na ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS).
13. 3. 2024Aktualizováno13. 3. 2024, 18:07|

Exprimátor Pardubic za ANO Charvát opustil vazbu, byl tam kvůli veřejným zakázkám

Bývalý primátor Pardubic za ANO Martin Charvát je podle serveru iROZHLAS na svobodě, ve vazbě byl po obvinění z manipulace s veřejnými zakázkami. Ve vazbě byl od loňského 23. listopadu spolu s jeho bývalou náměstkyní Helenou Dvořáčkovou (dříve ANO, nyní SPD) a předsedou Krajské hospodářské komory Jozefem Koprivňanským, aby nemohli ovlivňovat svědky. Dvořáčková byla propuštěna v prosinci, Koprivňanský zůstává nadále ve vazbě, sdělil pardubický okresní státní zástupce Aleš Veselý.
22. 1. 2024Aktualizováno22. 1. 2024, 15:13|

Praha požaduje audit tendru na metro D, zakázku ale rušit nechce

Vedení Prahy požádalo dozorčí radu dopravního podniku, aby zadala zpracování interního hloubkového auditu tendru na druhou část stavby metra D. Podle náměstka primátora pro dopravu Zdeňka Hřiba (Piráti) není v plánu celou zakázku rušit, protože zadávací dokumentace je v pořádku. Úřad pro ochranu hospodářské soutěže kvůli nedostatečným podkladům zatím nepravomocně zrušil rozhodnutí o výběru vítěze tendru, kterým se stalo sdružení firem zahrnující například firmy Subterra a Hochtief. Praha také plánuje vypsat tendr za 86 miliard korun na vlaky metra bez řidiče.
22. 1. 2024Aktualizováno22. 1. 2024, 13:37|

Stavbě metra na Nové Dvory brání další předběžné opatření

Stavba pražského metra D mezi Olbrachtovou a Novými Dvory se dál odkládá. Úřad pro ochranu hospodářské soutěže vydal další předběžné opatření, které znemožňuje dopravnímu podniku uzavřít smlouvu se zhotovitelem úseku, kde se mělo začít pracovat letos v říjnu. Podle webu Seznam Zprávy má antimonopolní úřad pochybnosti o pravdivosti některých údajů, které uvedla společnost Subterra, již si dopravní podnik vybral v soutěži.
28. 11. 2023Aktualizováno28. 11. 2023, 14:44|

ANO vyloučilo bývalého pardubického primátora Charváta a šéfa rozvojového fondu Drenka

Předsednictvo hnutí ANO rozhodlo o vyloučení bývalého pardubického primátora Martina Charváta a šéfa Rozvojového fondu Pardubice Michala Drenka kvůli kauze na pardubickém magistrátu. Oznámil to předseda hnutí Andrej Babiš. Hnutí také provede audit ve své pardubické organizaci a svolá mimořádný sněm krajské organizace. Její rozpuštění neočekává.
22. 11. 2023Aktualizováno22. 11. 2023, 18:38|

Kvůli zakázkám pro pardubický magistrát policie obvinila devatenáct lidí a dvě firmy

Policie obvinila devatenáct lidí a dvě firmy podezřelé z manipulace s veřejnými zakázkami, které vyhlašoval pardubický magistrát a společnosti, jejichž zřizovatelem je město. Podezřívá je z porušení povinnosti při správě cizího majetku, zjednání výhody při zadání veřejné zakázky, přijetí úplatku, podplacení a zneužití pravomoci úřední osoby. Obvinění jsou stále zadrženi, uvedl v tiskové zprávě mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) Jaroslav Ibehej.
21. 11. 2023Aktualizováno21. 11. 2023, 20:15|

Soud přijal kauci milion korun za podnikatele Knoblocha, který je ve vazbě kvůli ovlivňování veřejných zakázek

Městský soud v Brně přijal kauci milion korun za podnikatele Roberta Knoblocha, kterého minulý týden poslal do vazby. Skončil tam jako jediný ze třinácti obviněných v kauze ovlivňování zakázek na dopravní stavby v Olomouckém kraji. Dalšího obviněného Davida Štěpánka krajští radní odvolali z funkce ředitele Správy silnic Olomouckého kraje.
20. 11. 2023Aktualizováno20. 11. 2023, 15:57|

Obviněný Zácha po postu krajského náměstka rezignoval i na funkci radního v Přerově

Bývalý krajský šéf ODS Michal Zácha obviněný z ovlivňování dopravních zakázek v Olomouckém kraji ve čtvrtek rezignoval na funkci uvolněného přerovského radního. Rezignaci na radnici přinesl osobně. Kvůli kauze ve čtvrtek v Přerově zasedala koaliční rada, její členové se rozhodli, že budou pokračovat ve stejné sestavě, uvolněné místo personálně zatím neobsadili. Michal Zácha je v případu obviněn společně s dalšími dvanácti lidmi, kvůli obvinění ve středu rezignoval i na post náměstka hejtmana a také na členství v ODS.
16. 11. 2023Aktualizováno20. 11. 2023, 08:49|

Knobloch z olomoucké kauzy dopravních zakázek jde do vazby, se Záchou rezignovali na funkci i členství v ODS

Městský soud v Brně poslal do vazby podnikatele a člena regionální rady ODS v Olomouckém kraji Roberta Knoblocha v kauze nezákonného ovlivňování veřejných zakázek pro dopravní stavby v Olomouckém kraji. Po vazebním zasedání to řekl státní zástupce Robert Henzel. Žalobci navrhli vazbu kvůli obavě z útěku, Knobloch ale může složit kauci jeden milion korun. Náměstek olomouckého hejtmana Michal Zácha, který je jedním z třinácti obviněných, rezignoval na svoji funkci i členství v ODS. Ke stejnému kroku přistoupil ve středu večer i Knobloch.
15. 11. 2023Aktualizováno15. 11. 2023, 21:48|

Financování metra D u Evropské investiční banky není ohroženo, ujišťuje pražský dopravní podnik

Financování stavby metra D s pomocí úvěru předjednaného s Evropskou investiční bankou (EIB) není ohroženo. V tiskové zprávě to uvedl vedoucí tiskového odboru pražského dopravního podniku (DPP) Daniel Šabík. Pochybnosti se objevily kvůli kritice soutěže na stavbu druhého úseku nové linky z Olbrachtovy na Nové Dvory ze strany sdružení vedeného firmou PORR, které DPP kvůli nesplnění zadávacích podmínek z tendru vyloučil.
3. 10. 2023|

Evropská investiční banka zvažuje zrušení financování metra D

Praze hrozí, že nedostane úvěr na stavbu metra D. Evropská investiční banka podle informací ČT zvažuje, že přislíbené financování zruší. Důvodem je stížnost konsorcia kolem firmy PORR, které podalo nejlevnější nabídku. Pražský dopravní podnik (DPP) ho ale s odkazem na nedostatky ze soutěže vyloučil.
2. 10. 2023|

Druhý úsek metra D bude stát 30 miliard. V tendru uspělo sdružení firmy Subterra

Představenstvo pražského dopravního podniku (DPP) schválilo vítěze tendru na druhý úsek metra D z Olbrachtovy na Nové Dvory. V soutěži uspělo sdružení vedené firmou Subterra s nabídnutou cenou zhruba třicet miliard korun bez DPH, v tiskové zprávě o tom informoval vedoucí odboru komunikace DPP Daniel Šabík. Vedení DPP zároveň pro zásadní nedostatky v nabídce vyloučilo z tendru sdružení firem vedené společností PORR. Stavba metra D začala loni v úseku mezi Pankrácí a Olbrachtovou.
5. 9. 2023Aktualizováno5. 9. 2023, 13:23|

Letošní fáze oprav Barrandovského mostu skončí 3. září, příští týden ho čekají zatěžovací zkoušky

Silničáři na pražském Barrandovském mostě dokončují letošní fázi oprav. Hotovy jsou mimo jiné spodní vrstvy, hydroizolace či zábradlí. Nyní pracují na povrchu vozovky. Most a rampa z ulice K Barrandovu se vrátí do běžného provozu v neděli 3. září v ranních hodinách. Ještě předtím provedou silničáři zátěžové zkoušky a po spuštění provozu budou ještě čtrnáct dní dělat dokončovací práce. Informovali o tom náměstek primátora Zdeněk Hřib (Piráti), náměstek ředitele Technické správy komunikací (TSK) Josef Richter a vedoucí stavby z firmy Porr Martin Ředina.
23. 8. 2023|

Pardubický fond zrušil tendr na parkovací dům. Vítězná firma protestuje

Pardubická městská firma Rozvojový fond zrušila už vyhodnocený tendr na stavbu parkovacího domu za víc než tři sta milionů korun. Zdůvodnila to tím, že na projekt nemá dost peněz. To ale radnice popírá, financování fondu zajistila. Zrušení zakázky není pravomocné, vítěz se brání a chce stavět.
14. 8. 2023|

Stavba dálnice D49 uzavře na rok a půl silnici na Kroměřížsku. Řidiči budou muset jezdit objížďkou

Pokračující stavba dálnice D49 si vyžádá uzavírku silnice mezi Zahnašovicemi a Martinicemi na Kroměřížsku. Omezení začne platit v úterý 8. listopadu a potrvá zhruba rok a půl, maximálně dva roky. Objízdná trasa povede přes město Holešov, řekl ve středu ředitel zlínského pracoviště Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) Karel Chudárek.
2. 11. 2022|

Na opravený most v Kolíně už mohou i kamiony. Jezdí se všemi čtyřmi pruhy

V Kolíně v úterý otevřeli zrekonstruovaný Nový most přes Labe, řidiči mohou využívat všechny čtyři pruhy, a vrátily se na něj i kamiony. Most, který byl v havarijním stavu, opravovali stavbaři z firem Strabag a Porr po polovinách od loňského května. Řidiči jezdili pouze ve dvou pruzích, nákladní auta musela objížďkami. Práce na zhruba půl kilometru dlouhém přemostění vyšly na čtyři sta milionů korun, financoval je Státní fond dopravní infrastruktury (SFDI).
1. 11. 2022|

Letošní opravy Barrandovského mostu skončí v noci z neděle na pondělí

Letošní opravy Barrandovského mostu v Praze skončí v noci na pondělí 17. října. Dokončeny jsou všechny vrstvy vozovky a stavebníci dodělávají pouze drobné práce, řekl primátorův náměstek Adam Scheinherr (Praha Sobě). Práce měly skončit původně 2. září, termín se ale kvůli úpravám projektu dvakrát posunul.
12. 10. 2022Aktualizováno12. 10. 2022, 12:04|

Oprava Barrandovského mostu má skoro měsíc zpoždění. Třetí směna nastoupila v pondělí

Letošní část oprav pražského Barrandovského mostu, která měla původně skončit 2. září, má asi 27 dní zpoždění. Informoval o tom primátorův náměstek Adam Scheinherr (Praha Sobě). Na práce proto byla podle něj od pondělí nasazena třetí směna. Důvodem zpoždění je mimo jiné to, že armatur v mostě je více a jsou silnější, než se očekávalo podle projektu. Práce začaly 16. května. Dělníci nejprve demolovali nájezdovou rampu ze Strakonické ulice, kterou nyní znovu budují, a odfrézovali vozovku a odstranili římsy, zábradlí a izolace.
3. 8. 2022Aktualizováno3. 8. 2022, 16:35|

Na Barrandovském mostě v Praze se bude pracovat i v noci

Na rekonstruovaném Barrandovském mostě v Praze začne příští týden pracovat třetí, noční směna dělníků. Oproti původním předpokladům používají dělníci kvůli vyšší původní vrstvě asfaltu speciální beton, což opravu zdraží o řádově desítky milionů korun, ale výrazně to zvýší životnost mostu. Termín dokončení první části oprav 2. září však stále platí, řekli zástupci magistrátu, Technické správy komunikací (TSK) a firmy Porr, která práce provádí.
20. 7. 2022|

Praha našla firmu na opravu Barrandovského mostu. Dopravní omezení mají být kratší

Druhou část rekonstrukce Barrandovského mostu pro Prahu udělá za 594,5 milionu korun firma Porr, informovala městská Technická správa komunikací (TSK). Rekonstrukce mostu začne v první polovině května a potrvá v průběhu čtyř let. Soutěží se mělo podařit zkrátit letošní dopravní omezení z původně plánovaných 180 na 110 dní, kdy bude provoz na mostě omezen vždy v jednom ze čtyř pruhů v každém směru. Přípravu prací v poslední době kritizovala opoziční ODS.
11. 2. 2022|

Může se stavět. Antimonopolní úřad zastavil řízení o tendru na královéhradecký stadion

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) zastavil správní řízení ve věci tendru na stavbu fotbalového stadionu v Hradci Králové. Město Hradec Králové tak bude moci podepsat smlouvu s vítěznou firmou. Stadion by za 568 milionů korun bez DPH mělo postavit sdružení firem Strabag, Geosan Group a D&D Elektromont.
24. 3. 2021Aktualizováno24. 3. 2021, 13:15|