TÉMA

Rozpočtové provizorium

Biden odvrátil rozpočtovou krizi USA, na poslední chvíli podepsal zákon o krátkodobém financování vlády

Americký prezident Joe Biden podle očekávání podepsal zákon o krátkodobém financování vlády, který prodlužuje rozpočtové provizorium, informovala agentura Reuters. Učinil tak v poslední den, kdy měl možnost odvrátit možné narušení chodu federálních úřadů.
17. 11. 2023|

Americký Senát schválil zákon na odvrácení rozpočtové krize

Americký Senát schválil zákon o krátkodobém financování vlády, který zajistí plnohodnotný chod federálních úřadů i po pátečním konci aktuálního rozpočtového provizoria. V noci na čtvrtek o tom informovaly agentury Reuters a AP. První krok k odvrácení takzvaného shutdownu učinila ve středu svým schválením zákona Sněmovna reprezentantů. Norma nyní zamíří do Bílého domu k podpisu amerického prezidenta Joea Bidena.
16. 11. 2023|

Sněmovna reprezentantů schválila návrh na odvrácení shutdownu. Na řadě je Senát

Americká Sněmovna reprezentantů schválila návrh o krátkodobém financování vlády, který by zajistil plnohodnotný chod federálních úřadů i po pátečním konci aktuálního rozpočtového provizoria. Kongresmani učinili první krok k odvrácení takzvaného shutdownu. Nyní plán projedná Senát, který jej může poslat k podpisu americkému prezidentovi Joeu Bidenovi.
15. 11. 2023|

Fiala požádá Jurečku, aby funkci ministra životního prostředí vykonával do konce roku

Premiér Petr Fiala (ODS) požádá Mariana Jurečku (KDU-ČSL), aby funkci ministra životního prostředí vykonával až do konce roku. Pokud nenastanou žádné nepředvídatelné okolnosti, bude poté připraven navrhnout do funkce lidoveckého ministerského kandidáta Petra Hladíka. Premiér to řekl v pořadu Otázky Václava Moravce. Uvedl také, že platí závazek, že celková daňová zátěž nesmí vzrůst a odmítl snižování hranice zastropování energií.
27. 11. 2022Aktualizováno28. 11. 2022, 07:22|

Jednání o vedení v Praze zablokovala Aliance pro stabilitu, řekla Kordová Marvanová. Podle Komrskové ale brzdí jednání SPOLU

Vytvoření Aliance pro stabilitu, kterou uzavřeli Piráti s Prahou sobě, zablokovalo jednání o vedení hlavního města. Pro nás je to nepřijatelné – je to pokračování minulé vlády, řekla v pořadu Události, komentáře radní hlavního města Prahy Hana Kordová Marvanová (za SPOLU). Dodala, že některé věci se předchozímu vedení povedly, jiné jsou zanedbané. Členka vyjednávacího týmu Pirátů Jana Komrsková podotkla, že SPOLU odmítá s Piráty jednat. Piráti podle ní už přitom navrhují jednání kdykoliv.
2. 11. 2022|

ANO nabídlo SPOLU podporu menšinové vlády v Praze. Piráti a Praha sobě s ním chtějí probrat rozpočet

Pražské ANO vyzvalo SPOLU (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL) k vytvoření dočasné menšinové městské rady, která by nahradila tu dosluhující. Oslovení politici zatím nereagovali. Piráti a Praha Sobě zase vyzvali SPOLU k vyjednávání o schválení rozpočtu města na příští rok. Kdyby se město ocitlo v rozpočtovém provizoriu, byly by v něm automaticky i radnice městských částí. O nové koalici v Praze se bezvýsledně jedná několik týdnů.
30. 10. 2022|

Státní rozpočet dosáhl v dubnu schodku 100,1 miliardy korun

Schodek státního rozpočtu ke konci dubna stoupl na 100,1 miliardy korun z březnových 59,1 miliardy korun. Informovalo o tom ministerstvo financí. Loni ke konci dubna rozpočet vykázal schodek 192 miliard korun, což byl nejhorší dubnový výsledek od vzniku České republiky. Na celý letošní rok počítá v březnu schválený státní rozpočet se schodkem 280 miliard korun.
2. 5. 2022Aktualizováno2. 5. 2022, 20:06|

Schodek státního rozpočtu ke konci března stoupl na 59,1 miliardy korun, meziročně je výrazně nižší

Schodek státního rozpočtu ke konci března stoupl na 59,1 miliardy korun z únorových 45,3 miliardy korun. Loni ke konci března rozpočet vykázal schodek 125,2 miliardy korun, což byl nejhorší březnový výsledek od vzniku ČR. Informovalo o tom v pátek ministerstvo financí. Na celý letošní rok počítá v březnu schválený státní rozpočet se schodkem 280 miliard korun. Od počátku roku do 21. března hospodařil stát v rozpočtovém provizoriu.
1. 4. 2022Aktualizováno1. 4. 2022, 15:21|

Stát hospodaří v provizoriu. Schillerová odhaduje loňský schodek na 420 miliard

Nový schválený rozpočet není, Česko se druhým dnem řídí provizoriem vycházejícím z pravidel loňského hospodaření. To podle odhadu autorky loňského rozpočtu, exministryně financí Aleny Schillerové (ANO), skončilo schodkem kolem 420 miliard korun, tedy asi o osmdesát miliard nižším, než schválený rozpočet předpokládal. I tak je to nejhorší výsledek hospodaření v historii České republiky.
2. 1. 2022|

Pořád tajíte, jak ušetříte, kritizuje Schillerová. Říkáme to léta, brání se Skopeček

Po setkání s prezidentem představil kandidát na ministra financí Zbyněk Stanjura (ODS) úsporný plán, který zahrnuje snížení schodku státního rozpočtu na příští rok o osmdesát miliard korun, zároveň ale nepočítá se zvyšováním daní. V jakých oblastech konkrétně chce nový ministr škrtat, však neuvedl. „Kde ušetříme, jsme avizovali v minulých letech,“ odkázal místopředseda sněmovny Jan Skopeček (ODS). „Jsme v extrémní krizi a nedozvěděli jsme se od nové vlády nic. Dosud nepadla jediná konkrétní položka,“ reagovala ministryně financí v demisi Alena Schillerová (ANO) během diskuze v pořadu Události, komentáře.
10. 12. 2021|

Ke konsolidaci veřejných financí bude nutné zvýšit daně, míní Národní rozpočtová rada

Podle čtvrtletního stanoviska Národní rozpočtové rady (NRR) nebudou ke konsolidaci veřejných financí stačit jen opatření na straně výdajů. Bude nutné také navýšit příjmy, tedy daně. Rada zároveň pozitivně hodnotí plány vznikající vlády, která klade důraz na rychlejší konsolidaci a chystá se snížit schodek plánovaného státního rozpočtu na příští rok.
2. 12. 2021Aktualizováno2. 12. 2021, 16:17|

Maláčová se obává, že provizorium ohrozí vyplácení covidových programů. Skopeček věří, že ne

Ve středu sněmovna schválila návrhy vlády v demisi na covidovou podporu. I když předlohy prošly hladce a panovala na nich široká shoda, designovaný premiér Petr Fiala (ODS) avizoval, že jeho vládní pětikoalice je upraví. Stejně jako návrh rozpočtu na příští rok, kvůli čemuž bude země v rozpočtovém provizoriu. Ministryně práce a sociálních věcí v demisi Jana Maláčová (ČSSD) před tím v situaci další těžké covidové vlny varuje. Podle místopředsedy sněmovny za ODS Jana Skopečka by provizorium pro vyplácení covidových podpor neměl být problém. Oba politici debatovali v Událostech, komentářích.
2. 12. 2021|

Budoucí vláda chce přepsat rozpočet a snížit deficit pod tři sta miliard. Počítá s provizoriem

Pravděpodobný budoucí ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) hledá cesty, jak snížit rozpočtový schodek v příštím roce. Zatímco aktuální návrh počítá s deficitem 377 miliard korun, nastupující kabinet ho chce dostat pod tři sta miliard. Ve hře jsou škrty ve slevách na jízdném pro děti a důchodce, šetření v provozních výdajích státu nebo úspory v platech státních zaměstnanců, případně nižší dotace podnikatelům nebo úspory v podpoře obnovitelných zdrojů.
20. 11. 2021|

Schillerová příští rok čeká inflaci šest procent. Stanjura počítá s rozpočtovým provizoriem do března

Podle makroekonomické prognózy vlády dosáhne příští rok inflace v Česku šesti procent. Začátkem roku by se mohla pohybovat dokonce kolem sedmi procent. V Otázkách Václava Moravce to řekla vicepremiérka a ministryně financí Alena Schillerová (ANO). V srpnové prognóze vláda očekávala, že se inflace v roce 2022 bude pohybovat kolem 3,5 procenta. Kandidát na ministra financí Zbyněk Stanjura (ODS) kritizoval rozpočet, který bude nová vláda podle jeho odhadů přepracovávat šest týdnů. Předpokládá tak rozpočtové provizorium do konce března.
7. 11. 2021Aktualizováno7. 11. 2021, 14:01|

Deset miliard na armádu převést do rezervy. Schillerová by vyhověla KSČM a zachránila rozpočet

Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) se kloní k dohodě s KSČM, která by pomohla odhlasovat návrh rozpočtu na příští rok. Šlo by o přesun 10 miliard korun určených pro armádu do vládní rozpočtové rezervy. Ve čtvrtek též jednali premiér a ministryně financí s lídry parlamentních opozičních stran o dalším postupu ohledně rozpočtu. Opozice však pak uvedla, že rozpočet nepodpoří, ani neudělá krok, který by umožnil jeho přijetí. Sněmovna ve středu poprvé v historii Česka přerušila jeho závěrečné schvalování a odložila ho na pátek. Pokud poslanci rozpočet nepřijmou, začne od ledna potřetí v historii rozpočtové provizorium.
17. 12. 2020Aktualizováno17. 12. 2020, 23:27|

Sněmovna přerušila jednání o státním rozpočtu pro příští rok do pátku 18. prosince

Sněmovna ve středu poprvé v historii Česka přerušila závěrečné schvalování státního rozpočtu. Hlasování o návrhu rozpočtu bylo po jednání předsedů sněmovních klubů odloženo do pátku 18. prosince do devíti hodin. Menšinový kabinet ANO a ČSSD pro rozpočet dosud nemá vyjednanou podporu a během četných středečních jednání se mu ji nepodařilo získat. Pokud by sněmovna rozpočet neschválila, nastalo by potřetí v historii rozpočtové provizorium.
16. 12. 2020Aktualizováno16. 12. 2020, 22:10|