TÉMA

Mitch McConnell

Biden podepsal balík s pomocí pro Ukrajinu. „Techniku začneme odesílat během několika hodin,“ slíbil

Americký prezident Joe Biden podepsal balík s vojenskou pomocí pro Ukrajinu, Izrael či Tchaj-wan v hodnotě 95 miliard dolarů (2,24 bilionu korun). V noci na středu zákon prošel Senátem, Biden předem avizoval, že předlohu obratem podepíše. Senátu za schválení významné pomoci poděkoval ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Výsledek hlasování v Senátu přivítal Izrael, Čína kritizuje pomoc Tchaj-wanu.
24. 4. 2024Aktualizovánovčera v 20:38|

Trump během superúterý triumfoval

Americký exprezident Donald Trump zřejmě míří za jasným vítězstvím v souboji o republikánskou nominaci do listopadových prezidentských voleb. Během takzvaného superúterý, v němž republikáni rozhodují o svém kandidátovi celkem v patnácti státech, podle dosavadních výsledků vyhrál ve čtrnácti včetně Kalifornie, Texasu či Severní Karolíny. Jeho protikandidátka Nikki Haleyová získala důvěru ve Vermontu. V průběhu dne pak oznámila, že souboj o Bílý dům vzdává.
6. 3. 2024Aktualizováno6. 3. 2024, 23:33|

V listopadu se vzdám funkce, řekl lídr republikánů v Senátu Mitch McConnell

Dlouholetý lídr republikánů v americkém Senátu Mitch McConnell ve středu oznámil, že se v listopadu vzdá funkce. Republikán z Kentucky, který před týdnem oslavil 82. narozeniny, řekl, že je čas pro lídry nové generace.
28. 2. 2024|

Senát USA schválil pomoc v řádu bilionů korun pro Ukrajinu, Tchaj-wan a Izrael. Ve sněmovně ale může návrh narazit

Americký Senát schválil po dlouhé rozpravě návrh zákona o pomoci Ukrajině, Izraeli a Tchaj-wanu ve výši 95,3 miliardy dolarů (2,2 bilionu korun), jehož přijetí už skoro čtyři měsíce požaduje americký prezident Joe Biden. Podpořila ho i část republikánů, kteří jej dlouho chtěli spojit se zpřísněním imigrační politiky, nakonec ale kompromis v této věci odmítli. Návrh by nicméně stále mohl narazit ve Sněmovně reprezentantů, jejíž republikánský předseda Mike Johnson se staví proti plánu.
13. 2. 2024Aktualizováno13. 2. 2024, 21:19|

Sněmovna reprezentantů schválila návrh na odvrácení shutdownu. Na řadě je Senát

Americká Sněmovna reprezentantů schválila návrh o krátkodobém financování vlády, který by zajistil plnohodnotný chod federálních úřadů i po pátečním konci aktuálního rozpočtového provizoria. Kongresmani učinili první krok k odvrácení takzvaného shutdownu. Nyní plán projedná Senát, který jej může poslat k podpisu americkému prezidentovi Joeu Bidenovi.
15. 11. 2023|

Washington posiluje dohled nad svými zbraněmi na Ukrajině, posílá do země tým pracovníků

Pentagon sestavuje a posílá na Ukrajinu nový tým, který tam bude dohlížet na používání prostředků z americké pomoci. Washington tak reaguje na stále hlasitější volání republikánů po důslednějším dohledu nad nakládáním s americkými prostředky. Spojené státy dosud Kyjevu na obranu před ruskou agresí poskytly pomoc ve výši 43,7 miliardy dolarů (993 miliard korun), uvedl server CNN.
14. 9. 2023|

Američtí představitelé stárnou. Množí se otázky, zda jsou schopní své úřady zastávat

Spojené státy se potýkají s problémy stárnoucích lídrů. V poslední době je to vidět především u šéfa amerických republikánů v Senátu Mitche McConnella. Vlivný 81letý politik se během léta už podruhé ocitl v situaci, kdy nebyl schopný odpovídat na otázky.
1. 9. 2023|

Nečekané odmlky, pády a zmatená hlasování upozorňují na stáří mnoha amerických kongresmanů

Politické špičky Spojených států jsou čím dál starší, upozorňují v posledních dnech americká média. Pozornost k tématu tentokrát nepřitáhl žádný přešlap osmdesátiletého prezidenta Joea Bidena, nýbrž potíže dvou ještě starších členů amerického Senátu. Medián věku v této komoře Kongresu se dostal na rekordních 65 let, uvádí list The Washington Post (WP).
31. 7. 2023|

Bývalý prezident Obama má v rodokmenu otrokáře i otroka. USA dál řeší dědictví minulosti

Spojené státy zrušily otrokářství před téměř 160 lety, ale dodnes se s tímto dědictvím vyrovnávají. Například potomci otroků si stěžují na systematické znevýhodňování a někteří mluví o nutnosti odškodnění. Agentura Reuters prozkoumala rodokmeny amerických elit. Zjistila, že rodiny téměř pětiny současných členů Kongresu vlastnily otroky. Stejně jsou na tom i všichni žijící prezidenti kromě jediného, Donalda Trumpa. Jeho předci přišli do Ameriky z Německa a Skotska až po zrušení otroctví.
29. 6. 2023|

Ochrana Ukrajiny není klíčovým národním zájmem USA, míní potenciální kandidát na prezidenta DeSantis

Ochrana Ukrajiny není životně důležitým národním zájmem Spojených států, prohlásil Ron DeSantis, floridský guvernér a potenciální republikánský kandidát v příštích prezidentských volbách. Válku přitom označil za „územní spor mezi Ukrajinou a Ruskem“. Podobně na stejné otázky reagoval také republikánský exprezident Donald Trump, který chce v roce 2024 opět usilovat o Bílý dům.
14. 3. 2023|

Lži v éteru, výsměch v soukromí. Moderátoři Fox News propagovali Trumpovy hoaxy, přiznal Murdoch

Mediální magnát Rupert Murdoch přiznal, že někteří moderátoři jeho televizního kanálu Fox News propagovali falešnou zprávu o „ukradených prezidentských volbách“ v roce 2020. Murdochova výpověď je součástí procesu, v němž se společnost Dominion Voting Systems soudí s Fox News. Vedení televize se hájí tím, že komentáře jsou chráněny ústavním právem na svobodu projevu. Murdoch popírá, že by stanice jako celek podporovala hoaxy prezidenta Donalda Trumpa týkající se voleb. Informovala o tom americká stanice CNN.
28. 2. 2023Aktualizováno28. 2. 2023, 14:11|

Republikáni získali většinu ve Sněmovně reprezentantů. Mohla by být nejtěsnější od začátku století

Sněmovna reprezentantů je republikánská, vyplývá z projekcí amerických médií. Sčítání po amerických volbách, které se uskutečnily 8. listopadu, jim podle nich přiřklo rozhodující 218. mandát. Demokratická strana jich zatím má 211, ale republikánské vítězství již je nezvratné.
17. 11. 2022Aktualizováno17. 11. 2022, 18:49|

„Jsem proti vyhazování dalších peněz pro Ukrajinu.“ Volby v USA ovlivní sílu obrany proti ruské agresi

Osmého listopadu budou Američané volit Sněmovnu reprezentantů a část senátorů a guvernérů. Nejen nedávné výroky republikána Kevina McCarthyho vyvolaly obavy, jak velká bude americká podpora pro Ukrajinu, pokud republikáni získají ve sněmovně většinu. Část strany totiž sympatizuje s bývalým prezidentem Donaldem Trumpem a jeho politikou „Amerika na prvním místě“ – otázkou tak je, jak vlivné a průbojné toto křídlo po listopadových volbách bude.
3. 11. 2022|

Spojené státy vyčkávají s označením Ruska za teroristický stát. Dopad na jeho ekonomiku by byl ohromný

Rusko si od únorového začátku invaze na Ukrajinu už několikrát vysloužilo od světových lídrů obvinění z terorismu. V úterý jej oficiálně prohlásil za teroristický stát estonský parlament a stal se tak po Litvě a Lotyšsku třetím národním zákonodárným sborem, který tak učinil. Toto označení má podporu i obou komor amerického Kongresu, USA však Rusko za státního sponzora terorismu zatím neoznačily. Podle odborníků oslovených magazínem Forbes by byl dopad tohoto kroku značný a mohl by ruskou ekonomiku zatížit na desítky let.
21. 10. 2022|

Biden podepsal zákon o přísnější regulaci zbraní

Americký prezident Joe Biden podepsal zákon o větší regulaci prodeje a držení zbraní. Zákon, který vypracovala skupina demokratických a republikánských senátorů, je nejvýznamnější americkou normou týkající se zbraní přijatou za posledních třicet let. Jde o reakci na střelbu ve škole v texaském Uvalde, při níž zemřelo 21 lidí.
24. 6. 2022Aktualizováno25. 6. 2022, 15:25|

Americký nejvyšší soud zrušil právo na potrat dané verdiktem z roku 1973

Nejvyšší soud Spojených států v pátek zrušil právo na potrat dané verdiktem z roku 1973. Ženy v celých USA podle něj měly právo na interrupci zhruba do třiadvacátého týdne těhotenství. To, že se vrcholová instance, v níž nyní převažují konzervativní členové, rozhodla verdikt zrušit, se označuje za historický obrat. Neznamená to, že budou interrupce považované za nelegální, ale rozhodování o nich bude na jednotlivých státech. Podle agentury AP se dá očekávat, že možná až polovina amerických států interrupce zakáže.
24. 6. 2022Aktualizováno24. 6. 2022, 22:36|

Biden vyzývá k zrušení senátních obstrukcí. „Co když přijde Trump?“ oponuje Romney

Americký prezident Joe Biden vyzval k obejití klíčového pravidla Senátu, které podporuje legislativní kompromis. Zrušení takzvaného filibusteru dříve označoval za nebezpečné. Jeho současná ochota pojistku obejít svědčí o enormním zájmu prosadit federální revizi volebních zákonů.
12. 1. 2022Aktualizováno12. 1. 2022, 09:19|

Americký Kongres zvýšil limit státního dluhu, zabránil tak platební neschopnosti

Obě komory amerického Kongresu v noci z úterý na středu středoevropského času schválily zákon o zvýšení limitu státního dluhu o 2,5 bilionu dolarů (56 bilionů korun) a odvrátily tak hrozící platební neschopnost americké vlády. Zákon nyní putuje k prezidentu Joeu Bidenovi, který jej musí podepsat, píše AP.
15. 12. 2021|

Sněmovna reprezentantů schválila vyšší dluhový strop, USA by se mohly vyhnout platební neschopnosti

Americká Sněmovna reprezentantů v úterý místního času schválila zákon, který vládě prodlužuje možnost půjčovat si finanční prostředky. Minulý týden normu odsouhlasil Senát a podepsat ji musí ještě prezident Joe Biden, informovala agentura AP, podle níž by se tak Spojeným státům mělo podařit vyhnout platební neschopnosti.
13. 10. 2021Aktualizováno13. 10. 2021, 13:01|

Spojené státy by se mohly vyhnout platební neschopnosti, Senát schválil zvýšení dluhového stropu

Americký Senát ve čtvrtek místního času schválil zákon, který vládě prodlužuje možnost půjčovat si finanční prostředky. Spojeným státům se tak nejspíše podaří vyhnout platební neschopnosti, informovaly agentury AP a Reuters. Normu musí schválit také Sněmovna reprezentantů.
7. 10. 2021Aktualizováno8. 10. 2021, 05:44|

Biden své plány prosazuje jen těžko. Někteří voliči jsou frustrovaní

Americký Senát hlasy demokratů a republikánů schválil čtvrt bilionu dolarů na výzkum a vývoj technologií, které budou konkurovat těm čínským. Týká se to hlavně telekomunikačních součástek a čipů pro autoprůmysl. Jde o jednu z mála věcí, na nichž se obě strany shodnou. V Kongresu totiž zároveň zkrachovala jednání o podpoře masivních investic do infrastruktury.
9. 6. 2021|

Sněmovna reprezentantů schválila návrh na zřízení komise k prošetření útoku na Kapitol. Republikánští lídři jsou proti

Americká Sněmovna reprezentantů ve středu schválila návrh zákona, jenž by zřídil desetičlennou komisi pověřenou šetřením lednových nepokojů v Kongresu. Pro návrh hlasovalo se všemi demokraty také 35 republikánů. Ti se tak vzepřeli svým stranickým lídrům a exprezidentovi Donaldu Trumpovi, který komisi nazval „demokratickou pastí“. O návrhu bude ještě jednat Senát, kde je ovšem jeho budoucnost nejistá, píší americká média.
20. 5. 2021|

Americký Senát schválil balík na podporu ekonomiky za téměř dva biliony dolarů

Senát Spojených států schválil soubor opatření v objemu 1,9 bilionu dolarů (41 bilionů korun) na podporu americké ekonomiky postižené pandemií covidu-19. Senátoři po maratonu debat, vyjednávání a pozměňovacích návrhů přijali jeden z největších legislativních balíků v historii Spojených států, napsala agentura Reuters.
6. 3. 2021Aktualizováno6. 3. 2021, 20:34|

Spor Trumpa a McConnella ilustruje pnutí mezi republikány, straně hrozí rozštěpení

Bývalý americký prezident a republikán Donald Trump zkritizoval šéfa republikánů v Senátu Mitche McConnella a vyzval svoji stranu, aby se k němu otočila zády. McConnell v sobotu prohlásil, že exprezident je podle něj morálně zodpovědný za lednový vpád svých příznivců do budovy Kongresu, ale při hlasování o ústavní žalobě proti Trumpovi se vyslovil pro jeho osvobození. Stupňování kritiky mezi někdejšími spojenci agentury považují za důkaz rozkolu v Republikánské straně.
17. 2. 2021|