TÉMA

Stanice

Správa železnic má podepsanou smlouvu na kompletní opravu havířovské stanice za 3,4 miliardy

V Havířově začne v září modernizace železniční stanice. Správa železnic (SŽ) tak naváže na opravu havířovské nádražní haly a za 3,4 miliardy korun nechá kompletně zrekonstruovat celou staniční část včetně nástupišť. Informoval mluvčí SŽ Jan Nevola. Generální ředitel SŽ Jiří Svoboda na sociální síti X napsal, že už byla podepsána i smlouva se zhotovitelem.
8. 8. 2023|

Na jihu Čech bylo v neděli i 12 stupňů, Klementinum přepsalo rekord z roku 1796

V Česku v neděli opět padaly teplotní rekordy. Třetina stanic, které měří alespoň třicet let, překonala nebo vyrovnala teplotní rekord pro tento den, informoval o tom Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) na Facebooku. V Čechách teploty překračovaly deset stupňů, na jihu stanice zaznamenaly až dvanáct stupňů Celsia. Rekordně vysoké teploty naměřili meteorologové už na přelomu roku.
15. 1. 2023Aktualizováno15. 1. 2023, 19:51|

Od soboty bude metro jen projíždět stanicí Jiřího z Poděbrad, deset měsíců se budou měnit eskalátory

Od soboty se bude na pražské náměstí Jiřího z Poděbrad jezdit výhradně tramvají nebo autobusem. Stanice metra se téměř na rok uzavře. Dopravní podnik potřebuje vyměnit eskalátory, přičemž pevné schodiště do této hluboko založené stanice nevede. O nadcházejícím víkendu bude v metru ještě jedna výluka –⁠ nebude jezdit trasa C přes stanici Florenc.
13. 1. 2023|

Na Zemi přistáli tři čínští astronauti. V Nebeském paláci žili půl roku

Po půlroce stráveném v základním modulu budované vesmírné stanice Tchien-king (Vesmírný palác) se vrátili na Zemi tři čínští astronauti. Loď Šen-čou 13 s nimi přistála v poušti Gobi v sobotu dopoledne. Půlroční pobyt na orbitě je novým čínským rekordem.
16. 4. 2022|

Teploty v Česku lámaly rekordy. Na Rychnovsku naměřili 22,5 stupně

Teploty v Česku poprvé v letošním roce překročily dvacet stupňů Celsia. Rekord pro 23. březen padl na 66 ze 160 stanic, které měří alespoň třicet let. Nejtepleji bylo v Borohrádku na Rychnovsku, kde naměřili 22,5 stupně Celsia, informoval Tomáš Mejstřík z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Meteorologové upozornili na to, že podobně teplo jako v Česku bylo ve středu třeba i v egyptských letoviscích.
23. 3. 2022|

30 let zpět: Těžba ropy na Slovácku

Těžba ropy v Dambořicích na Hodonínsku začala už v roce 1986, ale naplno se rozjela až po pádu socialismu. Největší ropné ložisko na českém území přineslo obci nemalé příjmy. Navíc kvalita vytěžené suroviny byla na vysoké úrovni. Co však těžaře počátkem 90. let trápilo, byl plán na zrušení místní trati, po níž černé zlato dopravovali.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
21. 2. 2022|

Praha má novou železniční zastávku Zahradní Město. V budoucnu by měla trať vést i na letiště

Cestující po pražské železnici mohou od pátku využívat novou stanici Praha - Zahradní Město, která je součástí nového přestupního terminálu. Na pražském hlavním nádraží se pak nově prodlouženým podchodem dostanou z centra města až na Žižkov. Obě stavby v pátek slavnostně otevřela Správa železnic. Na hlavním nádraží pokračuje také rekonstrukce historické Fantovy budovy.
24. 9. 2021|

30 let zpět: Konkurence na regionální trati

I na železnici se před 30 lety začalo projevovat konkurenční prostředí. Díky soutěživosti provozovatelů na Zlínsku se provoz na trati z Otrokovic do Vizovic dokonce ztrojnásobil. Doprava po dráze byla lacinější než cesta trolejbusem.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1991.
19. 9. 2021|

Začala oprava stanice metra A Jiřího z Poděbrad. Dostane výtahy i nové eskalátory

Ve stanici pražského metra A Jiřího z Poděbrad začala kompletní rekonstrukce, při které vzniknou nové výtahy pro vozíčkáře a rodiče s kočárky. Dopravní podnik (DPP) také vymění eskalátory, opraví průsaky a další části stanice. Práce budou trvat více než dva roky a od ledna 2023 bude stanice na deset měsíců zcela uzavřená. Oprava vyjde podnik na 1,29 miliardy korun a skončí v únoru 2024. Stanice Jiřího z Poděbrad bude 47. bezbariérovou stanicí z celkem 61.
1. 9. 2021|

30 let zpět: První deska pro nevidomé ve stanici metra

V Praze ve stanici metra A Skalka byla před 30 lety instalována první deska pro nevidomé s cílem pomáhat s orientací v podchodech a prostorách podzemní dopravy. Měděné desky, které měly být postupně součástí všech stanic metra, představovaly ojedinělou službu pro osoby se zdravotním postižením v celé Evropě.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1991.
26. 3. 2021|

Konec zácpy v garážovém tunelu. Hasiči z Přerova se přestěhovali do modernějších prostor

Přerovští hasiči finišují se stěhováním do nové zbrojnice v místní části Újezdec, která se začala stavět před necelými dvěma lety. Nová moderní budova nahrazuje nevyhovující prostory v centru Přerova. Původní zbrojnice vznikla z bytového domu a vešlo se do ní jenom nejnutnější vybavení, její další rozšíření ale nebylo možné. Nová hasičská stanice na periferii města přišla na 240 milionů korun.
4. 8. 2020Aktualizováno5. 8. 2020, 11:41|