TÉMA

Teroristický útok

V Tádžikistánu zadrželi v souvislosti s teroristickým útokem u Moskvy devět lidí

Tádžické bezpečnostní složky tento týden zadržely devět lidí, kteří podle nich mají vazby na podezřelé z teroristického útoku v koncertní síni u Moskvy a na Islámský stát-Chorásán, tedy afghánskou odnož tohoto teroristického uskupení. S odvoláním na bezpečnostní zdroj z této středoasijské země to v pátek napsala agentura Reuters.
29. 3. 2024|

Lidé se museli dostat ven sami, ruské zásahové jednotky na místo teroristického útoku dorazily se zpožděním, uvedla BBC

Během pátečního teroristického útoku na koncertní halu u Moskvy se lidé museli z budovy dostat vlastními silami, ruské zásahové jednotky pronikly do areálu až asi hodinu a půl po skončení střelby, záchranáři dorazili ještě později. Ve své reportáži o reakci ruských složek na to upozornila ruská redakce stanice BBC. Útok si podle nové bilance tamních úřadů vyžádal nejméně 143 obětí na životě.
27. 3. 2024|

Rusko vsadilo do vazby dalšího muže v souvislosti s teroristickým útokem v Moskvě

Moskevský soud v úterý uvalil vazbu na Ališera Kasimova. Jde již o osmého muže středoasijského původu, obviněného v rámci vyšetřování teroristického útoku v koncertní síni v Krasnogorsku na předměstí Moskvy. Ruští vyšetřovatelé vyslechli v Tádžikistánu rodiny čtyř obviněných.
26. 3. 2024|

Mladý šatnář před terorem v Moskvě zachránil přes sto lidí. Podezřelí se u soudu objevili zbití a zkrvavení

Tisícům návštěvníků koncertu pomohla včasná reakce záchranných složek i jeden odvážný čin. Během pátečního teroristického útoku v ruském Krasnogorsku se podařilo z tamní koncertní haly evakuovat přes pět tisíc lidí. Více než stovku lidí vyvedl zadním vchodem patnáctiletý šatnář Islam Chalilov. Útok spáchali islamisté, prohlásil ruský lídr Vladimir Putin. Stále ale hledá spojení s Kyjevem.
25. 3. 2024Aktualizováno25. 3. 2024, 21:49|

Rusko drží státní smutek za oběti střelby na předměstí Moskvy, soud obvinil čtyři lidi z terorismu

Čtyři muže, které označily ruské úřady za podezřelé z podílu na útoku v Krasnogorsku na západním okraji Moskvy, obvinil moskevský soud z teroristického činu spáchaného skupinou a poslal je do vazby. Úřady informovaly o zatčení jedenácti lidí, které s terorismem v Krasnogorsku spojují, včetně čtyř útočníků. Rusové v neděli drží celostátní smutek na památku obětí pátečního teroristického útoku v krasnogorské koncertní síni, který si vyžádal podle aktualizovaných informací ruských úřadů nejméně 137 mrtvých. Jsou mezi nimi i tři děti. Počet raněných se zvýšil na 152 včetně pěti dětí, upřesnilo ruské ministerstvo pro mimořádné situace. V nemocnicích zůstává 107 pacientů, z nichž je podle ruských médií šestnáct v kritickém stavu. Tamní bezpečnostní složky mezitím pokračují ve vyšetřování útoku.
24. 3. 2024Aktualizováno24. 3. 2024, 23:36|

Útok tří Palestinců u Jeruzaléma má jednu oběť, několik lidí je zraněných

Při střelbě na dálnici u Jeruzaléma zemřel nejméně jeden člověk, třináct dalších utrpělo zranění. Dvě osoby jsou ve vážném stavu, informoval server The Times of Israel s odvoláním na místní záchranáře. Policie uvedla, že šlo o teroristický útok provedený třemi Palestinci, kteří byli zneškodněni.
22. 2. 2024Aktualizováno22. 2. 2024, 20:03|

Německá rozvědka se obává zvýšených islamistických aktivit v zemi

Německé tajné služby varují před zvýšeným nebezpečím islamistického útoku v zemi. Tamní kontrarozvědka zaznamenává po útoku Hamásu na Izrael ve sledovaných chatovacích platformách rostoucí radikalizaci. Jen za poslední měsíc provedla spolková policie mnoho razií a zadržela několik osob, které měly útoky plánovat.
23. 12. 2023|

Policie kvůli nápisu na oblečení prověřuje ženu z propalestinské demonstrace

Kriminalisté se zabývají případem ženy, která měla na středeční propalestinské demonstraci v Praze na sobě oblečení s nápisem, který mohl odkazovat na mnichovskou olympiádu v roce 1972. Policie o tom informovala na síti X. Olympiáda se zapsala do historie jako dějiště tragické události, a to teroristického útoku palestinských extremistů, který vyústil ve smrt pěti sportovců z Izraele a šesti dalších členů izraelské výpravy.
2. 11. 2023Aktualizováno2. 11. 2023, 18:03|

Izrael v minulosti nedal českým neziskovkám registraci, ty teď nemohou pomáhat

Velké neziskové organizace Člověk v tísni nebo Lékaři bez hranic nezajistí Izraeli žádnou humanitární pomoc, kterou obvykle po katastrofách nebo ve válečných konfliktech zajišťují. Přestože se obě organizace v minulosti pokoušely získat v zemi potřebnou registraci, aby na místě mohly působit, izraelské úřady jim nevyhověly. Pomoc neshromažďuje ani Český červený kříž. Sbírku naopak v nadcházejících dnech spustí Federace židovských obcí.
12. 10. 2023|

Do Izraele během 24 hodin zamíří další tři lety pro krajany. Někteří se už vrátili s ministrem Lipavským

Během 24 hodin odletí do Izraele tři vládní speciály, jimiž se budou moci do Česka vrátit krajané uvázlí v zemi po útocích teroristického hnutí Hamás. Informoval o tom premiér Petr Fiala (ODS). Prvním repatriačním letem přicestovalo z Tel Avivu 34 českých občanů, kteří na palubě doplnili delegaci ministra zahraničí Jana Lipavského (Piráti). Druhý letoun vyrazil z vojenského letiště krátce po 19:00. Kapacity dosud objednaných letů pro repatriaci by měly stačit zhruba pro 450 osob. Šéf české diplomacie v úterý přicestoval do země jako první zahraniční státník po sobotních teroristických útocích.
11. 10. 2023Aktualizováno11. 10. 2023, 21:12|

Poslanci odsoudili útok Hamásu na Izrael, vyzvali k přesunu ambasády do Jeruzaléma

Minutou ticha za oběti útoku teroristické organizace Hamás na Izrael začala 78. schůze Poslanecké sněmovny. Později poslanci jednomyslně přijali usnesení, v němž vyjádřili podporu Izraeli, odsoudili agresi Hamásu a také vyzvali k přesunu českého velvyslanectví do Jeruzaléma. Předtím tři hodiny mluvili opoziční lídři a několik dalších opozičních poslanců, kteří navrhovali změny v navrženém programu schůze. Nejdelší bylo vystoupení předsedy ANO Andreje Babiše. Trvalo přes hodinu a půl, kritizoval politiku vlády. Na pořadu schůze byla dále hlavně druhá čtení některých zákonů.
10. 10. 2023Aktualizováno10. 10. 2023, 22:59|

Světoví lídři odsoudili útoky na Izrael, zasedne Rada bezpečnosti OSN

Zástupci Evropské unie a jejích zemí odsoudili útoky radikálního palestinského hnutí Hamás proti Izraeli. Zprávy z Izraele EU sleduje s úzkostí, napsal na síti X šéf unijní diplomacie Josep Borrell, později vyzval také k okamžitému propuštění civilistů, kteří jsou drženi jako rukojmí. Útoky podle českého prezidenta Petra Pavla zablokují snahy o mírové řešení konfliktu. Stejně jako evropští lídři, tak i Spojené státy jednoznačně stojí za Izraelci a jejich vládou. Po ukončení násilí volá rovněž Omán, Saúdská Arábie nebo Egypt. Rada bezpečnosti OSN se kvůli útokům sejde v neděli.
7. 10. 2023Aktualizováno7. 10. 2023, 19:33|

Strůjci teroristických útoků v Bruselu stráví za mřížemi desítky let. Někteří dostali doživotí

Belgický soud vynesl tresty nad osmi strůjci teroristických útoků v Bruselu v březnu 2016. Zemřelo tehdy 32 lidí a další tři stovky utrpěly zranění. Několik odsouzených dostalo doživotní tresty a další 30 nebo 20 let vězení, píše agentura AFP. Šest útočníků bylo letos v červenci shledáno vinnými z teroristické vraždy a z účasti na činnosti teroristické organizace. Další dva byli odsouzeni za členství v teroristické organizaci.
15. 9. 2023Aktualizováno15. 9. 2023, 22:58|

Teroristické útoky z 11. září spojily americký národ. Biden během piety kritizoval příliv politického násilí

Od teroristických útoků z 11. září uběhlo dvacet dva let. Šéf Bílého domu Joe Biden při ceremonii na vojenské základně na Aljašce vyzval národ, aby nepodléhal politice rozdělování a sjednotil se. Pietního aktu u památníku v centru New Yorku se zúčastnila americká viceprezidentka Kamala Harrisová, starosta města a řada dalších politiků. Při útocích na budovy světového obchodního centra a Pentagon zemřelo přes tři tisíce lidí. Spáchala je skupina islamistických teroristů ze skupiny al-Káida pod vedením Usámy bin Ládina.
12. 9. 2023|

Skupina islamistů zapojených do teroristických útoků v Bruselu je vinná, rozhodl belgický soud

Belgický soud shledal vinnými z teroristické vraždy a účasti na činnosti teroristické organizace šest strůjců atentátů v Bruselu, při nichž v roce 2016 zemřelo 32 lidí a více než tři sta utrpělo zranění. Další tři muže z celkem deseti obžalovaných zprostil obvinění z vraždy, ale dva z nich zároveň odsoudil za členství v teroristické organizaci, informoval server BBC News. O výši trestu bude rozhodnuto v samostatném procesu a vynesení rozsudku se neočekává dříve než v září, připomněly agentury.
25. 7. 2023Aktualizováno25. 7. 2023, 22:24|

Rusové chystají útok v okupované Záporožské jaderné elektrárně, tvrdí Zelenskyj

Rusko zvažuje, že v okupované Záporožské jaderné elektrárně na jihu Ukrajiny spáchá „teroristický útok spojený s únikem radiace“. Uvedl to ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj s odvoláním na informace od vojenské rozvědky a tajné služby SBU. Tyto informace hodlá předat „Evropě, Americe, Číně, Brazílii, Indii, arabskému světu, Africe a všem zemím, protože naprosto všichni by o tom měli vědět“.
22. 6. 2023Aktualizováno22. 6. 2023, 17:06|

V Izraeli opět protestovaly desítky tisíc lidí proti reformě soudnictví

Desítky tisíc Izraelců v sobotu v Tel Avivu opět protestovaly proti reformě soudnictví prosazované vládou premiéra Benjamina Netanjahua. Demonstranti vyšli do ulic i navzdory zvýšeným obavám o bezpečnost vzhledem ke dvěma útokům, které se v zemi odehrály v pátek, napsala agentura Reuters. Nová série protestů přichází v době, kdy Izrael čelí zvýšenému napětí na několika frontách. Demonstrace neutichly ani poté, co Netanjahu rozhodl, že reformu odloží.
8. 4. 2023Aktualizováno8. 4. 2023, 23:03|

Soud osvobodil muže, který chválil novozélandský útok na mešity. V příspěvcích jen „trollil“

Vrchní soud v Praze zprostil obžaloby muže, který psal v internetové diskusi souhlasné komentáře o teroristickém útoku na mešity v novozélandském Christchurchi. Podle pravomocného verdiktu muž satirickými komentáři jen „trollil“ a zesměšňoval lidi, kteří s útokem skutečně souhlasili. Soud tak zrušil prvoinstanční rozsudek, který muži uložil tříletou podmínku a peněžitý trest 60 tisíc korun. Obžalovaný vinu odmítal, příspěvky chtěl prý jen zdiskreditovat xenofoby a rasisty.
15. 2. 2023|

USA uvalily vazbu na muže, který měl sestrojit bombu pro atentát nad Lockerbie

Spojené státy uvalily vazbu na Libyjce, který údajně sestrojil bombu pro atentát na let Pan Am nad skotským městem Lockerbie. V roce 1988 po pádu tohoto letadla zemřelo 270 lidí. Americké ministerstvo spravedlnosti v neděli odpoledne potvrdilo předběžnou zprávu skotské prokuratury, o které informovala stanice BBC.
11. 12. 2022|

V Belgii začal soud s teroristy z bruselského letiště a metra. Proces je největší v dějinách země

Po několika týdnech odkladů v Belgii začalo hlavní líčení v procesu s pachateli teroristických útoků, při nichž v březnu 2016 přišlo o život 32 lidí a stovky dalších utrpěly zranění. Mezi deseti obžalovanými jsou i Mohamed Abrini a Salah Abdeslam, kteří už byli letos ve Francii odsouzeni k doživotnímu trestu za teroristické útoky v Paříži z roku 2015. Při nich zahynulo 130 lidí. Megaproces se bude konat v bývalé centrále NATO.
5. 12. 2022Aktualizováno5. 12. 2022, 20:02|

Mladík, který chtěl odpálit výbušniny u několika velvyslanectví v Praze, dostal podmínku

Nezletilý mladík podle rozsudku soudu v Brně připravoval bombové útoky u několika velvyslanectví v Praze. Soud mu uložil podmíněný trest, vystavil mu dohled probačního úředníka a uložil ústavní léčbu. Rozsudek není pravomocný, strany si ponechaly lhůtu pro možné odvolání. Nyní už osmnáctiletého mladíka soud usnesením také pravomocně propustil z vazby. Jednání bylo veřejnosti nepřístupné, rozsudek ale soud vyhlašoval veřejně.
11. 11. 2022Aktualizováno11. 11. 2022, 12:11|

Při teroristickém útoku v íránském Šírázu zahynulo nejméně 15 lidí. Hlásí se k němu Islámský stát

Při teroristickém útoku v šíitské svatyni v jihoíránském městě Šíráz zahynulo nejméně 15 lidí, dalších 40 lidí utrpělo zranění, uvedla íránská státní agentura IRNA. Agentura Mízán, která se specializuje na justici, informovala, že útok spáchali tři ozbrojení muži. Podle některých informací na sociálních sítích byli dva pachatelé útoku zadrženi, po dalším policie pátrá. K útoku se následně přihlásila teroristická skupina Islámský stát.
26. 10. 2022|

Pozůstalí z Dubrovky nedostali ani po dvaceti letech odškodnění. Připravují novou žalobu

Před dvaceti lety zahynulo po zásahu ruské policie sto třicet rukojmí, které v moskevském divadle Dubrovka zadržovali čečenští teroristé. Smrt většiny z nich způsobila otrava neznámým plynem, který měl přítomné jen uspat. Ruský stát zatím nikoho neodškodnil a organizace pozůstalých Nord-Ost připravuje novou žalobu.
26. 10. 2022|

Napálil nás, tvrdí u soudu obžalovaní z útoku v Nice o hlavním pachateli činu

Obžalovaní z podílu na teroristickém útoku v Nice z roku 2016 u soudu řekli, že spáchaný čin považují za hrozný a odsouzeníhodný. Zároveň uvedli, že se cítí být oklamaní a nechápou, jak mohl jejich přítel něco takové spáchat. Soud s osmi obžalovanými v souvislosti s útokem, při němž zemřelo 86 lidí, pokračuje v Paříži třetím dnem. O úterních výpovědích z líčení, které se koná s vyloučením veřejnosti, informovala stanice France Info. Hlavní pachatel zemřel při samotném útoku v Nice.
7. 9. 2022|