TÉMA

Dotační podvod

Státní zástupce obžaloval Vratislava Mynáře z dotačního podvodu

Státní zástupce podal obžalobu na bývalého vedoucího hradní kanceláře Vratislava Mynáře kvůli dotačnímu podvodu a poškozování finančních zájmů Evropské unie. Mynář vinu popírá a obvinění označuje za účelové.
22. 4. 2024Aktualizováno22. 4. 2024, 19:23|

Vrchní soud potrestal starostu Vápenné za dotační podvod tříletou podmínkou

Vrchní soud v Olomouci potrestal starostu Vápenné na Jesenicku Leoše Hanniga (TOP 09) za dotační podvod a poškození finančních zájmů Evropské unie tříletým podmíněným trestem a pokutou tři sta tisíc korun. Zmírnil tak rozsudek olomouckého krajského soudu, který Hanniga loni poslal na pět let do vězení a uložil mu pokutu šedesát tisíc korun. Případ se týká využití dotace, s jejíž pomocí Vápenná financovala rekonstrukci Latzelovy vily. Obec ale nedokázala dodržet podmínky dotace a zajistit tříleté působení sociální služby, důvodem bylo zpoždění rekonstrukce. Hannig už dříve odmítl, že by se úmyslně dopouštěl podvodu.
26. 3. 2024Aktualizováno26. 3. 2024, 12:18|

Prezident tenisového svazu Kaderka jde do vazby. Soud do ní poslal i spoluobviněného Flégla

Prezidenta Českého tenisového svazu Ivo Kaderku poslal soud do vazby. Skončil v ní i další tenisový funkcionář Vojtěch Flégl. Oba jsou mezi obviněnými v kauze údajného zneužití státních dotací na podporu sportu. Soud u obou mužů rozhodl o vazbě kvůli možnému ovlivňování svědků. Kaderka podle státního zástupce Ondřeje Trčky vinu popřel a proti vazbě podal stížnost. Vinu popírá i Flégl, s advokátem si však ponechali lhůtu pro případné podání stížnosti. Kaderkovi i Fléglovi hrozí až desetileté vězení.
29. 2. 2024Aktualizováno29. 2. 2024, 20:33|

Kvůli projektu Technologického parku v Písku padla obžaloba. Trojice podle ní z EU vylákala kolem 200 milionů

Státní zástupce obžaloval tři lidi z dotačního podvodu v souvislosti s projektem Technologického parku v Písku. ČT to řekl mluvčí Městského státního zastupitelství v Praze Aleš Cimbala. Trojice podle policie vylákala na projekt 226 milionů korun, z nichž ve většině jde o finance Evropské unie. Obvinění měli k podvodu využít personální propojení mezi zhotovitelem projektu a žadatelem o dotaci. Hrozí jim pět až deset let vězení.
30. 1. 2024|

Podvodník po tornádu z dotací čerpal miliony, o náhradě škody se rozhodne v civilním řízení

O náhradě škody a nemajetkové újmě pro poškozené v případě podvodu s falešnými fakturami, které po tornádu inkasoval už dříve odsouzený Michal Štrasmajr, se rozhodne v civilním řízení. Rozhodl o tom ve čtvrtek Krajský soud v Brně, když zamítl odvolání žalobce i poškozených. Muž několika rodinám sliboval postavení domu, což se ale nestalo. Soud v Břeclavi mu v minulosti pro dotační podvod uložil trest čtyři roky vězení. O výši náhrady škody a nemajetkové újmě ale nerozhodl.
16. 11. 2023|

Za výroky o jaderném útoku musí aktivista Vrabel zaplatit deset tisíc korun. Podmíněný trest soud zrušil

Odvolací soud uložil pořadateli protivládních demonstrací Ladislavu Vrabelovi za šíření poplašné zprávy peněžitý trest deset tisíc korun. Uznal verdikt prvoinstančního soudu, podle kterého byly mužovy výroky o tom, že Česko plánuje použít jaderné zbraně proti Rusku a následném ruském útoku na Českou republiku, schopné vyvolat v části společnosti obavy a znepokojení. Odvolací senát však zrušil původně uložený čtyřměsíční podmíněný trest s odkladem na rok a půl. Verdikt je pravomocný.
13. 10. 2023|

Policie obvinila Vrabela z dotačního podvodu v souvislosti s covidovou finanční podporou pro firmy

Pořadatel protivládních demonstrací Ladislav Vrabel čelí obvinění z dotačního podvodu. Informaci České televizi potvrdil Vrabelův advokát Radek Suchý. Obvinění souvisí s covidovými podporami pro firmy. Stíhání jednoho člověka v této souvislosti potvrdil ČT také mluvčí jihočeské policie Jiří Matzner. Vrabel podle obchodního rejstříku působí jako jednatel ve třech firmách. Ty od ministerstva průmyslu a obchodu podle serveru Seznam Zprávy získaly celkem 2,4 milionu korun. Vrabelovými žádostmi o dotace se zabývá i samo ministerstvo.
12. 10. 2023Aktualizováno12. 10. 2023, 16:22|

Obviněný z podvodu při obnově po tornádu se dohodl se žalobcem na čtyřletém vězení

Muž, který se podle policie obohatil na obnově po předloňském tornádu na jihu Moravy, přistoupil na čtyřletý nepodmíněný trest. ČT to řekl dozorující státní zástupce Lukáš Bábík, který s obviněným uzavřel dohodu o vině a trestu. Soud o ní bude rozhodovat na konci června. Muž se podle kriminalistů nabízel jako zprostředkovatel dotace, peníze za fakturované položky ale inkasoval na svůj účet. Měl tak způsobit více než šestimilionovou škodu. Hrozilo mu až osmileté vězení.
19. 6. 2023|

Evropský veřejný žalobce viní sedm lidí a dvě firmy z Javorníku ze zneužití dotace

Úřad evropského veřejného žalobce viní sedm lidí a dvě firmy z Javorníku v Olomouckém kraji ze zneužití dotace a poškození zájmů Evropské unie. Škodu vyčíslil na více než jedenáct milionů korun. Podle serveru iROZHLAS.cz jsou mezi obviněnými firma Kolimax, která vyrábí kuchyňské nádobí, a podnik PZA Kovostroj, který se také zabýval projekty souvisejícími s výrobou a technologií kuchyňského nádobí.
7. 3. 2023|

Podpis Babiše mladšího na listině k nabytí akcií Čapího hnízda zřejmě není pravý, řekl u soudu znalec

U pražského městského soudu v úterý pokračovalo hlavní líčení v kauze Čapí hnízdo, ve které je obžalován bývalý premiér a šéf ANO Andrej Babiš a také bývalá manažerka farmy Jana Nagyová. Soudní znalec Aleš Čulík u soudu uvedl, že podpis Andreje Babiše mladšího na listině k nabytí akcií Farmy Čapí hnízdo asi není pravý. Údajně našel podobnosti s písmem bývalého premiéra. Podle experta ale nelze učinit kategorické závěry, a to i kvůli nedostatku srovnávacího materiálu. Babiš starší odmítl, že by podpis zfalšoval. Syn podle něj není zdravotně způsobilý vypovídat u soudu a novináři ho zneužili.
13. 9. 2022Aktualizováno13. 9. 2022, 15:29|

Za dotace na vědecké projekty se údajně pořídily i vláčky. Evropská justice stíhá trojici z Česka za podvod

Evropská pověřená žalobkyně podala obžalobu na tři lidi a tři firmy za dotační podvod, poškození finančních zájmů EU a praní špinavých peněz se škodou 133 milionů korun. Podle policie hlavní pachatel předstíral uskutečnění složitých vědeckých projektů v oboru nanotechnologie, za vylákané dotace si mimo jiné nakoupil tisíce modelů vláčků.
29. 6. 2022|

Babiš navrhl předběžné projednání obžaloby v kauze Čapí hnízdo, píší Seznam Zprávy

Bývalý premiér Andrej Babiš (ANO) navrhl soudu předběžné projednání obžaloby v kauze Čapí hnízdo, v níž je stíhán spolu se svou někdejší poradkyní Janou Nagyovou (dříve Mayerovou). Informoval o tom ve čtvrtek server Seznam Zprávy. Nagyová podle serveru obdobný návrh podala již před dvěma týdny.
2. 6. 2022|

Policie pokračuje v trestním řízení s exposlanci Volným a Roznerem. Po neobhájení mandátu už nemají poslaneckou imunitu

Policisté pokračují v trestním řízení bývalé poslance Lubomíra Volného (Volný blok) a Miloslava Roznera (SPD). Ve sněmovních volbách neobhájili mandát a přišli tak o imunitu. ČT to potvrdil mluvčí policejního prezidia Ondřej Moravčík. O vydání Volného k trestnímu stíhání požádala policie v květnu kvůli podezření ze šíření poplašné zprávy, končící sněmovna už ho ale neprojednala. Roznera pak kvůli jeho výrokům o táboře v Letech už dříve vydat odmítla.
22. 10. 2021|

Šaroch v kauze Čapí hnízdo pochybil, nereagoval na informace k výslechu svědků, uvedlo VSZ

Dozorující žalobce Jaroslav Šaroch v kauze Čapí hnízdo podle Vrchního státního zastupitelství (VSZ) pochybil, když bezokladně nereagoval na nové informace týkající se možného výslechu svědků. Tímto pochybením došlo podle VSZ ke vzniku průtahů v trestním řízení. Pražské městské státní zastupitelství, na němž Šaroch působí, uvedlo, že závěry dohledové činnosti bere na vědomí, bude se jimi zabývat a zváží vhodná opatření.
23. 9. 2021Aktualizováno23. 9. 2021, 17:20|

Babiš mladší vypovídal kvůli Čapímu hnízdu šest hodin. Tvrdí, že premiér z něj udělal bílého koně

Premiérův syn Andrej Babiš mladší v pondělí opět vypovídal na policii. Více než šestihodinové svědectví se mělo týkat kauzy Čapí hnízdo. Babiš mladší mimo jiné řekl, že z něj jeho otec Andrej Babiš (ANO) udělal takzvaného bílého koně. Předseda vlády v pondělí nereagoval, dlohodobě však tvrzení svého syna odmítá a tvrdí, že je nemocný. Babiš mladší už minulý týden vypovídal kvůli svému údajnému zavlečení na Krym.
13. 9. 2021|

V kauze dotací ROP Severozápad padla obžaloba, čelit jí budou i dva bývalí hejtmani

Vrchní státní zastupitelství v Praze podalo v případu Regionálního operačního programu Severozápad obžalobu na sedmadvacet lidí ke Krajskému soudu v Ústí nad Labem. Viní je hlavně z ovlivňování rozdělování evropských dotací. Drtivá většina z obviněných byli podle obžaloby členové organizované zločinecké skupiny. Před soudem stanou politici včetně dvou bývalých hejtmanů, úředníci a vlivní podnikatelé. Zprávu jako první zveřejnil server Seznam Zprávy.
8. 6. 2020Aktualizováno8. 6. 2020, 17:01|