TÉMA

On-line

Zbývají necelé dva týdny na podání daňového přiznání on-line

Necelých čtrnáct dní mají lidé na odevzdání daňového přiznání elektronickou formou. On-line cesta je povinná například pro živnostníky, kterým stát otevřel datovou schránku. Termín končí 2. května a do té doby je potřeba i zaplatit. Kdo má daňového poradce, má i víc času, a to až do 1. července.
19. 4. 2024|

Začíná výplata vkladů po zkrachovalé Sberbank, většina věřitelů by měla dostat sto procent peněz

Komerční banka začala vyplácet pohledávky věřitelů české pobočky Sberbank. Kdo měl ve zkrachovalé bance peníze, může o vyplacení pohledávky požádat buď osobně na pobočce Komerční banky, nebo on-line. Komerční banka zdůraznila, že jiná varianta není, takže nelze žádat o výplatu korespondenčně ani prostřednictvím datové schránky.
18. 3. 2024Aktualizováno18. 3. 2024, 20:02|

Lidé budou nejspíš moci o důchody žádat i on-line, sněmovna to schválila

Žádosti o přiznání důchodu budou moci lidé podávat od prosince zřejmě také on-line. Možnost elektronického podání schválila ve středu sněmovna. Zákonodárci také podpořili úpravy v rozhodování o investičních pobídkách, v pořizování státních hmotných rezerv či začlenění rejstříku trestů pod ministerstvo spravedlnosti. Sněmovna měla po poledni na programu i volbu člena širšího vedení Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ). Skupina poslanců také navrhla v rámci pozměňovacího návrhu zvýšení některých matričních poplatků či zavedení poplatků nových.
13. 9. 2023Aktualizováno13. 9. 2023, 14:59|

Rychle roste počet útoků na on-line bankovnictví, varovala ČNB. Podvody jsou podle ní důmyslnější

Násobně se v poslední době zvýšila četnost útoků v on-line bankovnictví, tvrdí Česká národní banka. Ve své Zprávě o výkonu dohledu nad finančním trhem uvedla, že kriminalita páchaná v kyberprostoru loni představovala přes deset procent registrované kriminality v Česku. Zvyšuje se podle ní také důmyslnost podvodů, které cílí na veřejnost včetně zranitelných skupin spotřebitelů.
22. 7. 2023|

Ukrajinští uprchlíci se adaptují na nová pravidla podpory, pomoci může nová databáze

Ukrajinští uprchlíci v Česku se vypořádávají s novými pravidly pro podporu. Centrum pro cizince Jihomoravského kraje od rána zaznamenává nápor lidí, kteří mají problém s vyplněním on-line formuláře pro žádost o humanitární dávku. Státu by mohla pomoci nová databáze ubytovacích kapacit.
3. 7. 2023Aktualizováno3. 7. 2023, 14:49|

Končí tištěná podoba rakouských novin Wiener Zeitung. V létě by oslavily 320. výročí založení

Nejstarší stále vycházející denní noviny světa Wiener Zeitung přestanou vycházet ve své tištěné podobě. Od 1. července bude více než tři století starý rakouský list publikovat obsah jen on-line. O jeho konci už na jaře rozhodl tamní parlament. Opozice ani novináři s krokem nesouhlasí a považují ho za potírání svobodné žurnalistiky s velkou historickou tradicí.
16. 6. 2023|

Vyšší DPH u novin otevře hráz dezinformacím, varuje Šmuclerová. Podle Baxy jsou kvalitní zdroje i v on-line prostoru

Přesunutí denního tisku do vyšší sazby DPH je chyba, postrádá to obsahovou i ekonomickou logiku, řekla v úterních Událostech, komentářích předsedkyně představenstva Czech News Center Libuše Šmuclerová, která zároveň stojí v čele správní rady Unie vydavatelů. Podle ní je také ohrožena role deníků jakožto hráze proti dezinformacím. Ministr kultury Martin Baxa (ODS) ale upozornil na to, že klíčovou roli hrají veřejnoprávní média, která jsou v on-line prostoru. Důležitými zdroji jsou podle něj také časopisy, které jsou v nižší sazbě DPH.
17. 5. 2023|

Vláda navrhuje uzákonit možnost práce z domova pro některé zaměstnance

Firmy už běžně nabízejí svým zaměstnancům práci z domova – pokud to profese umožňuje. Takzvaný home office má teď být zakotvený i v zákoně. Podle novely schválené vládou o něj mohou zaměstnavatele požádat třeba těhotné ženy nebo ti, kdo pečují o blízkou osobu.
30. 4. 2023|

Více než polovina škol řešila šikanu mezi dětmi, častější je také ponižování na internetu. Obětí agrese jsou i učitelé

Asi 57 procent základních a 63 procent středních škol řešilo v posledních třech letech alespoň jeden případ šikany mezi žáky. To je podle České školní inspekce (ČŠI) více než před sedmi lety, kdy inspekce zkušenost škol se šikanou pro speciální tematickou zprávu zjišťovala naposledy. Nejčastějšími formami šikany mezi žáky jsou ponižování, pomlouvání a podobné projevy verbální šikany a kyberšikana, tedy ubližování přes internet. Více se na školách objevuje i šikana učitelů.
14. 3. 2023Aktualizováno14. 3. 2023, 13:18|

Lidé si mohou delikty ve svém městě najít v on-line mapě

Ministerstvo vnitra představilo ve spolupráci s policií takzvanou Mapu kriminality. Ta na interaktivních webových stránkách umožňuje vyhledat si některé trestné činy a přestupky spáchané po celém Česku. Databáze obsahuje 14 milionů deliktů, ke kterým došlo od roku 2013.
11. 11. 2022Aktualizováno11. 11. 2022, 20:35|

Češi jsou v on-line prostoru bank obezřetní. Index kyberbezpečnosti je 67 procent

Češi jsou v bankovním on-line prostoru opatrní, index kyberbezpečnosti letos dosáhl 67 procent, což je jenom o jeden bod méně než loni. Finanční operace lidé považují za citlivé a k bankovnictví by nikdy neposkytla přístup většina z nich. Vyplývá to z průzkumu, který v úterý představila Česká bankovní asociace a výzkumná agentura Ipsos.
25. 10. 2022|

Každý sedmý nezletilý má zkušenost s posíláním intimních záběrů, policie varuje před zneužitím materiálů

Každý třetí dospělý a každé sedmé dítě někdy někomu poslali své intimní fotky nebo videa. V případě nezletilých pak skoro pětina uvedla, že byl tento obsah zneužit. Vyplynulo to z výzkumu agentury Median pro policii a společnost ESET. V případě nezletilých jde o šíření dětské pornografie.
17. 8. 2022|

Vláda nepodá žalobu na EK kvůli sankci za chyby v zemědělských dotacích

Kabinet Petra Fialy (ODS) rozhodl, že nepodá žalobu k Soudnímu dvoru EU na Evropskou komisi kvůli pokutě více než 3,2 milionu eur (zhruba 80,3 milionu korun) za chyby v zemědělských dotacích. Její součástí je i sankce za střet zájmů bývalého premiéra Andreje Babiše (ANO) ve výši 30 606 eur (zhruba 751 tisíc korun). Informoval o tom ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL). Vláda řešila také zaměstnávání učitelů nebo omezení teroristického obsahu na internetu.
17. 8. 2022Aktualizováno17. 8. 2022, 19:42|

Počet členů české armády letos vzroste. Nábor mají zrychlit on-line pohovory

Do české armády by mělo letos vstoupit osmnáct set mužů a žen, tedy o sedm set víc, než se plánovalo dříve. Rozhodla o tom ministryně obrany Jana Černochová (ODS). Zájem o profesionální službu i o aktivní zálohu roste s válkou na Ukrajině.
9. 4. 2022|

Byl to souboj dinosaurů a vizionářů, popisuje informatik Zlatuška počátky internetu v Československu

Vysoké tarify, chybějící infrastruktura a spory o to, zda univerzity potřebují být on-line, doprovázely v devadesátých letech počátky internetu v Československu a posléze i v samostatném Česku. Že lidé upřednostňovali Seznam před Googlem, byl podobný zázrak, jako že dali přednost Kofole před Coca Colou, míní spisovatel a zakladatel prvního českého ryze internetového deníku a Neviditelný pes Ondřej Neff. Odborníci ale i dnes upozorňují na drahá data.
13. 2. 2022|

Soudy mohou svědky vyslechnout na dálku přes policejní videoterminál

České soudy mají nově možnost vyslechnout svědka na dálku přes policejní videoterminál. Justice už má zkušenosti s videovýslechy svědků v zahraničí nebo vězňů ve výkonu trestu. Už rok také zkouší vést on-line i celá jednání, kdy do budovy soudu fyzicky přijdou jen soudci. Bude kvůli tomu ale nutné změnit zákon.
1. 2. 2022Aktualizováno1. 2. 2022, 08:00|

Žákům často chybí triviální IT dovednosti. To může komplikovat i on-line výuku, upozorňuje lektor a manažer vzdělávání

Pandemie koronaviru se rozmáhá a vzhledem ke karanténám mnohých tříd se ve školách znovu přichylují k on-line výuce. Podle experta a lektora informatiky a manažera pro vzdělávání v STEP IT Academy Jakuba Mazucha si už žáci na tuto formu výuky sice do jisté míry zvykli, komplikací však může být fakt, že jim schází některé triviální dovednosti. Například psaní na klávesnici, práce s myší nebo nepochopení stromové struktury – ta však může být pro práci s daty klíčová.
30. 11. 2021Aktualizováno4. 12. 2021, 10:43|

Nákupy se s covidem stále více přesouvají na internet, potvrzují statistici

Internet k nakupování používá 57 procent Čechů, což je o 18 procentních bodů více než v roce 2019 před pandemií koronaviru a o tři body více než loni. Za dva roky to tak představuje nárůst podílu nakupujících on-line téměř o polovinu. Jídlo z restaurací si objednává pětina lidí, loni to bylo 13 procent. Vyplývá to z údajů, které v úterý prezentoval Český statistický úřad.
23. 11. 2021|

Polské Allegro kupuje české e-shopy Mall Group a kurýrní firmu WeDo

Polská společnost Allegro se dohodla na převzetí stoprocentního podílu v české skupině e-shopů Mall Group a v kurýrní firmě WeDo. Celková hodnota transakce je až 975 milionů eur (přibližně 24,7 miliardy korun), uvedla ve zprávě společnost Rockaway Capital. Ta je spolu s investičními skupinami PPF a EC Investments dosavadním spoluvlastníkem Mall Group.
5. 11. 2021Aktualizováno5. 11. 2021, 12:23|

Největší brzdou vzdělávání jsou někteří rodiče. Nemají představu, co budou děti potřebovat za dvacet let, prohlásil šéf Scio

Nepovinným testováním na covid začal nový školní rok. Ministr vyzval učitele, aby hned od září nešíleli s doháněním učiva. Zakladatel a ředitel společnosti Scio Ondřej Šteffl si myslí, že by učitelé měli být po covidovém roku na děti hodní. Zároveň upozornil rodiče, že školy neumí jejich děti připravit na život v 21. století. Největší brzdou ve vzdělání jsou podle něj právě rodiče – naprostá většina z nich nemá představu, co jejich děti budou potřebovat za dvacet let, upozornil Šteffl, který byl hostem Interview ČT24.
1. 9. 2021|

Den pozemního vojska Bahna se letos uskuteční bez veřejnosti, tématem bude konec druhé světové války

Letošní ročník tradičního Dne pozemního vojska Bahna 2021 se kvůli epidemické situaci uskuteční v sobotu šestadvacátého června bez veřejnosti. Pořadatelé chystají on-line vysílání, akci bude přenášet také Česká televize. Novinářům to ve středu řekli organizátoři. Námětem letošních Bahen bude konec druhé světové války v Evropě.
16. 6. 2021|

Politici kvůli pandemii tolik necestují. Ušetřené peníze posloužily na posílení konzulátů či videokonferenční techniku

Prezident, premiér a ostatní členové vlády podnikli za dobu pandemie covidu-19 násobně méně zahraničních cest než v letech předcházejících. Kancelář hlavy státu, Úřad vlády a jednotlivé resorty tak ušetřily desítky milionů korun, které stát naopak využil na posílení konzulátů České republiky v zahraničí nebo na nákup techniky pro videokonference. Kvůli pandemii covidu-19 se celosvětově omezily zahraničněpolitické styky a politici častěji jednají on-line.
12. 5. 2021|

Kvůli koronaviru chodili loni Češi do obchodu méně, utratili však víc peněz, vyplývá z analýzy

Češi loni kvůli pandemii koronaviru vynechali zhruba každou desátou návštěvu obchodů, průměrnou útratu ale zvýšili meziročně o 17 procent na 351 korun. Tržby rychloobrátkového zboží ve srovnání s rokem 2019 vzrostly o 5,6 procenta. Lidé kvůli obavám z nákazy začali více nakupovat na internetu, týká se to i potravin. Vyplývá to z analýzy společnosti NielsenIQ.
15. 3. 2021|

Komunikovat s finančním úřadem půjde bez fyzické přítomnosti, správa spustila on-line služby

Ministerstvo financí a finanční správa od nedělního spuštění on-line služeb finančních úřadů v rámci portálu Moje daně evidují dva tisíce nových uživatelů daňových informačních schránek. Portál nabízí komunikaci s finančním úřadem bez nutnosti fyzické přítomnosti, systém je podobný internetovému bankovnictví. Přes portál je možné podat přiznání ke všem daním a každý poplatník v systému má osobní daňový kalendář s upozorněním na blížící se daňovou povinnost.
28. 2. 2021Aktualizováno1. 3. 2021, 11:37|