Lidové noviny přestanou vycházet v tištěné podobě

Skupina Mafra ke konci srpna přestane vydávat Lidové noviny (LN) v tištěné formě. On-line Lidovky zůstanou a jejich obsah se rozšíří, zejména o názorové příspěvky. Sobotní příloha LN s názvem Orientace bude od září součástí deníku Mladá fronta DNES. V tiskové zprávě o tom v úterý informoval vydavatelský dům s tím, že ke změně prý přistoupil „vzhledem k vývoji trhu“.

Předplatitelům LN firma nově nabídne bez změny ceny deník Mladá fronta DNES a také přístup k placenému on-line obsahu iDNES Premium za korunu do konce letošního roku. U Lidovek.cz se pak Mafra rozhodla posílit názorový obsah webu. „Čtenáři ‚internetového deníku‘ lidovky.cz podle interních průzkumů preferují komentáře a glosy, které mají v historii Lidových novin významnou tradici,“ odůvodnila svůj krok firma.

První číslo LN vyšlo 16. prosince 1893 v Brně. Asi nejslavnější éru zažilo toto periodikum v době československé první republiky, kdy mezi jeho redaktory patřili známí čeští spisovatelé, včetně Karla a Josefa Čapkových či Eduarda Basse, který byl posléze i jejich šéfredaktorem. V roce 1989 se obnovené Lidové noviny staly jedním ze symbolů sametové revoluce.

U zrodu Lidových novin stál advokát a novinář Adolf Stránský, který se později stal prvním ministrem obchodu samostatné Československé republiky. V roce 1920 otevřely LN filiálku v Praze a posléze i v dalších českých městech, začaly též vysílat zpravodaje do zahraničí. V roce 1924 se stal hlavním úvodníkářem deníku Ferdinand Peroutka, který byl i jejich šéfredaktorem po válce, kdy tři roky vycházely jako Svobodné noviny. V roce 1952 ale komunistický režim jejich vydávání zastavil.

Noviny měnily majitele

Tradici „lidovek“ obnovili signatáři Charty 77 v září 1987, kdy vyšlo nulté číslo v samizdatu. První řádné, rovněž samizdatové, číslo vyšlo pod vedením Jiřího Rumla v lednu 1988. Opět legálně vyšly LN v prosinci 1989, nejprve dvakrát týdně, od dubna 1990 jako deník.

List vystřídal několik majitelů, v současnosti patří spolu s Mladou frontou DNES do skupiny Mafra, kterou v roce 2013 ovládl podnikatel a politik Andrej Babiš (ANO). Ten firmu v únoru 2017 převedl do svěřenských fondů. Loni v září ohlásila koupi Mafry investiční skupina Kaprain podnikatele Karla Pražáka.

Spolu s Lidovými novinami a Mladou frontou DNES skupina vydává mimo jiné i deník Metro nebo týdeník Téma. Portfolio skupiny ale zahrnuje širokou škálu titulů napříč segmenty – od deníků přes celostátní zpravodajské týdeníky a společenské časopisy až po programové tituly, časopisy životního stylu pro ženy a další. Je mimo jiné také provozovatelem webů iDNES.cz nebo vyhledavače jízdních řádů iDOS.cz.