Začíná výplata vkladů po zkrachovalé Sberbank, většina věřitelů by měla dostat sto procent peněz

Události: Vyplácení pohledávek věřitelům Sberbank (zdroj: ČT24)

Komerční banka začala vyplácet pohledávky věřitelů české pobočky Sberbank. Kdo měl ve zkrachovalé bance peníze, může o vyplacení pohledávky požádat buď osobně na pobočce Komerční banky, nebo on-line. Komerční banka zdůraznila, že jiná varianta není, takže nelze žádat o výplatu korespondenčně ani prostřednictvím datové schránky.

Podle mluvčí Komerční banky Šárky Nevoralové je zájem o výplatu peněz z majetkové podstaty Sberbank CZ velký. První platba se uskutečnila dvě minuty poté, co bylo možné začít žádosti podávat. „První výplata byla učiněna v 09:02, a to dvanáct milionů korun. Další platby následovaly, včetně hojného využití bankovní identity BankID,“ uvedla Nevoralová. Velký zájem je podle ní znát i na pobočkách, ale fronty se netvoří. 

Bankovní identita, případně KB Klíč je nutný k elektronické žádosti o výplatu. K té je nutné na stránkách Komerční banky zadat číslo účtu a přihlásit se. Požádat elektronicky lze od pondělních devíti hodin dopoledne do 15. dubna, učinit to mohou pouze věřitelé Sberbank s nárokem na celkovou výplatu do sta tisíc korun. Platba bude provedena v korunách a může směřovat pouze na účet vedený v Česku.

K osobnímu podání žádosti potřebuje věřitel platný důkaz totožnosti a podepsané prohlášení o skutečném vlastnictví příjmů a daňové rezidenci. Fyzické osoby mohou požádat o výplatu na kterékoli pobočce Komerční banky, zástupci právnických osob musí přijít na firemní centrum Komerční banky, kterých je v celé republice dvacet. Mohou se ale také přímo obrátit na svého firemního bankéře. S plnou mocí lze požádat o výplatu pouze na pobočce, nikoli on-line.

Pražský městský soud prohlásil konkurz na Sberbank CZ koncem předloňského srpna poté, co jí Česká národní banka na začátku května pravomocně odebrala bankovní licenci. Kroky k odnětí licence zahájila ČNB 28. února 2022. Důvodem bylo zhoršení situace Sberbank CZ, z níž začali lidé po zahájení obnovené ruské invaze na Ukrajinu vybírat vklady. Věřitelů je přes patnáct tisíc, dohromady by měli dostat zhruba 57 miliard korun.

Mezi prvními, kdo žádosti o výplatu podali, byly některé obce – zejména ty, které věc přenechaly právnímu zástupci. Pro některé radnice představoval krach české Sberbank velký problém, protože v nich měly mnoho peněz, nezřídka částka odpovídala ročnímu rozpočtu obce. Potom bylo nutné odkládat investice nebo si půjčit. Mnoho peněz – přes 2,4 miliardy korun – měl ve Sberbank uloženo i Kraj Vysočina. Včetně úroku z prodlení by podle náměstka hejtmana Miroslava Houšky (KDU-ČSL) měl kraj dostat 2,522 miliardy.

Náměstek hejtmana Vysočiny Miroslav Houška o pohledávce kraje (zdroj: ČT24)

Insolvenční správkyně Jiřina Lužová avizovala, že fyzické osoby, malé a střední podniky dostanou sto procent vkladů. „U třetí skupiny, tedy krajů, měst, obcí a větších firem, tam se nechci zavazovat, že dostanou sto procent, ačkoliv věřím, že to tak bude. Počítat ale mohou s více než 95 procenty svých peněz,“ uvedla už dříve.

Věřitelé, kteří již po pádu banky v únoru 2022 požádali o své vklady, dostanou navíc úrok z prodlení. Nabíhal od doručení žádosti do prohlášení úpadku 26. srpna 2022, má výši 11,75 procenta ročně.