TÉMA

Cestovní kanceláře

Turismus Čechů do zahraničí ožívá, zájem je o dražší destinace. Cizinci se ale do Česka vrací pomalu

Češi začínají opět častěji utrácet za dovolené. Cestovní kanceláře říkají, že klientů přibývá a letos znovu nakupují zájezdy i s předstihem. Zájem je také o dražší destinace. Oproti tomu zahraniční turisté v Česku stále chybí.
16. 3. 2024|

Zájem o zájezdy do Himálaje byl letos rekordní. Vysokohorským turistům je nejčastěji okolo padesáti let

Na zájezdy do Himáláje jezdí rekordní počty turistů, zájem strmě stoupá u klientů ve věku okolo 50 let. České televizi to potvrdily oslovené cestovní kanceláře, které zájezdy pořádají. Podle nich si starší klienti nejčastěji plní své dětské sny. S vyšším počtem cestovatelů roste i počet zranění. Některé pojišťovny tak řeší nárůst případů zranění z vysokohorské turistiky právě v Himálaji i o více než polovinu ročně. Výjimkou pak nejsou ani ty smrtelné.
27. 12. 2023|

Polsko a Maďarsko evakuovaly své občany z Izraele. Česko má takový krok jako zálohu

Maďarsko v noci na pondělí evakuovalo 215 lidí z Izraele, který o víkendu napadli teroristé z palestinského Hamásu. Evakuaci svých občanů již zahájilo i Polsko, první letadlo přibližně se 130 lidmi přistálo ve Varšavě ráno. České velvyslanectví v Tel Avivu oslovily s žádostí o aktivní repatriaci jednotky Čechů. Úřad je v kontaktu s partnery v Evropské unii a navzájem se informují o případných letech. Ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) je v kontaktu s ministryní obrany Janou Černochovou (ODS), s variantou samostatného repatriačního letu do Česka počítají jako se záložní.
9. 10. 2023Aktualizováno9. 10. 2023, 17:08|

Zájem o letní dovolené je obrovský. Češi se chystají do tuzemských destinací i za hranice

S koncem školního roku příští týden začne hlavní sezona dovolených. Po slabších covidových letech ji vyhlížejí hoteliéři i cestovní kanceláře. Zájem klientů je proti loňsku enormní. I když stále nižší než v roce 2019. Už tento víkend se zaplnila letiště a hlavní silniční tahy k moři. Zájem o cestování překvapil hlavně evropská letiště a aerolinky. V minulých dvou letech propustily desítky tisíc zaměstnanců a teď jich mají málo.
26. 6. 2022|

Končí lex voucher. Cestovní kanceláře musí do poloviny září vrátit peníze za nevyužité poukazy z pandemie

V úterý končí lhůta platnosti zákona nazvaného lex voucher. Část klientů na jeho základě loni získala poukaz od cestovních kanceláří poté, co kvůli pandemii koronaviru nemohli odjet na plánovanou dovolenou. Pokud poukaz nevyužijí, cestovní kanceláře jim musí do poloviny září vrátit peníze. Podle ministerstva pro místní rozvoj zbývalo k 19. srpnu vyplatit poukazy zhruba za šest set milionů korun.
31. 8. 2021|

Bělorusko zřejmě cíleně posílá běžence do EU. Na hranici je nejspíš dopravují cestovní kanceláře

Litva i Evropská unie obviňují Bělorusko, že používá nelegální migraci jako formu nátlaku na sedmadvacítku. Migrace běženců z Blízkého východu směrem do Litvy prudce vzrostla po vynuceném přistání letadla Ryanair a odvetných sankcích ze strany Bruselu. V tomto roce hranici překročilo pětkrát víc migrantů než za celý rok 2020. Jedná se hlavně o Iráčany a Syřany. Běloruské úřady podezření odmítají.
17. 6. 2021|

Šíření nákazy dál zpomaluje, denní nárůst počtu případů byl ve čtvrtek podruhé za sebou pod dva tisíce

Testy ve čtvrtek prokázaly 1559 nově nakažených, o 670 méně než před týdnem. Denní nárůst počtu případů tak klesl podruhé za sebou pod dva tisíce. Ve čtvrtek bylo podle premiéra Andreje Babiše (ANO) proti covidu očkováno rekordních 81 753 lidí. V Česku nyní připadá na sto tisíc obyvatel 111 případů covidu za sedm dní, o sedm případů méně než předchozí den. Ve srovnání s dalšími zeměmi EU je pak Česko podle počtu nových případů za 14 dní stejně jako před týdnem patnácté. Ministr zdravotnictví Petr Arenberger (za ANO) upozornil, že navzdory lepší celkové epidemické situaci je potřeba zachovat opatrnost kvůli těžkým průběhům nemoci u některých pacientů.
7. 5. 2021Aktualizováno7. 5. 2021, 19:52|

Stovky autobusových dopravců protestují proti vládě. Stěžují si na nízkou podporu

Zhruba tři stovky autobusových zájezdových dopravců na parkovišti PVA EXPO Praha Letňany protestují proti vládě. Vadí jim postupy při řešení podpory sektorů zasažených pandemií. Chtějí od státu vyšší podporu. Dopravci se začali v neděli dopoledne sjíždět na parkoviště letňanského výstaviště. Původně měli odpoledne vyrazit na protestní jízdu k Letišti Václava Havla, ale po domluvě s policisty se rozhodli, že nechtějí komplikovat dopravu v okolí letiště, a od záměru ustoupili.
20. 12. 2020|

Na zimní dovolenou do zahraničí se chystá až 200 tisíc Čechů, koronaviru navzdory

Prodeje zájezdů na letošní zimu podle cestovních kanceláří a agentur začaly slibně. Lidé se ve velkém chystají do exotických destinací i do Alp nebo na Slovensko na lyže. Celkem chce z Česka přes cestovní kanceláře vyjet navzdory koronavirové situaci a opatřením proti nákaze až 200 tisíc lidí.
18. 10. 2020|

Šedesát cestovních kanceláří přerušilo podnikání. Další mají potíže s pojištěním

Krize plně dopadla na cestovní kanceláře. Už šest desítek jich letos přerušilo podnikání a šest úplně skončilo. Aktuální data poskytlo České televizi ministerstvo pro místní rozvoj. Některé kanceláře mají navíc potíže se zaplacením pojistky pro případ úpadku. Bez ní však nemohou fungovat.
12. 6. 2020|

Lidem by za porušení opatření mohla hrozit pokuta na místě. Poslanci podpořili i odklady nájmů

Poslanci ve středu jednali o vládních návrzích, které mají zmírnit krizi způsobenou opatřeními proti šíření koronaviru. Schválili rozšíření možností centrální banky obchodovat na volném trhu, změnili i pravidla pro poskytování úvěrů a zvýšili strukturální deficit až na čtyři procenta HDP. Nájemníci bez příjmů budou načas chráněni před výpovědí z bytů. Také firmy s uzavřenými provozy mají získat nárok na odklad nájmu. Policisté i strážníci zřejmě budou moci pokutovat až 10 tisíci korunami lidi, kteří budou porušovat opatření proti šíření nemoci.
8. 4. 2020Aktualizováno9. 4. 2020, 03:09|

Hamáček věří, že lidé zůstanou o Velikonocích doma. Chytrá karanténa je podle hejtmanů připravena ve všech krajích

Bezpečnostní opatření v souvislosti s koronavirem se v Česku o Velikonocích zpřísňovat nebudou. Řekl to ministr vnitra a šéf Ústředního krizového štábu Jan Hamáček (ČSSD). Věří také, že lidé o svátcích zůstanou doma. V Česku se už podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) podařilo zastavit nekontrolované šíření nemoci COVID-19. Takzvaná chytrá karanténa je podle hejtmanů připravena ke spuštění ve všech krajích, projekt má začít fungovat ve čtvrtek.
8. 4. 2020Aktualizováno8. 4. 2020, 20:24|

Od úterý se otevřou sběrny a od čtvrtka hobby markety, železářství a prodejny jízdních kol

Od úterý mohou být v provozu sběrny a výkupny surovin, od čtvrtka také hobby markety, železářství či prodejny jízdních kol, rozhodla v pondělí vláda. V otevřených obchodech budou od čtvrtka zároveň platit přísnější opatření. Mezi lidmi budou rozestupy, obchody zajistí dezinfekční prostředky, řekl ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO). České cestovní kanceláře budou moci odložit vrácení peněz za zrušené zájezdy kvůli koronaviru s odjezdem do 31. srpna. Budou vydávat poukazy, schválil kabinet.
6. 4. 2020Aktualizováno6. 4. 2020, 18:39|