TÉMA

Hygienici

Vyřazení z výuky kvůli absenci očkování proti černému kašli nehrozí, ujistila hlavní hygienička

Hlavní hygienička Pavla Svrčinová řekla, že žádné dítě, které není očkované proti černému kašli, nebude vyřazeno z výuky. Pražští hygienici přitom v pátek ráno uvedli, že při výskytu černého kašle ve školní třídě budou moci docházet do výuky jen řádně očkovaní žáci. Jejich výklad nebyl podle Svrčinové přesný. Chybu na brífinku ministerstva zdravotnictví uznala i ředitelka Hygienické stanice hlavního města Prahy (HSHMP) Zdeňka Shumová. Svrčinová zdůraznila, že žádná plošná opatření se v současné době nezvažují, postupovat se bude individuálně. Některým pediatrům v Praze od rána volali rodiče, kteří chtějí své nepřeočkované děti proti černému kašli urychleně doočkovat. Případů černého kašle, přestože je očkování proti němu povinné, je letos nejvíc od 60. let.
15. 3. 2024Aktualizováno15. 3. 2024, 20:26|

Obce na Břeclavsku po letech sucha zasáhla komáří kalamita

Po letech sucha obce na Břeclavsku opět pociťují nápor komárů. V Kančí oboře mezi Břeclaví a Lednicí i v okolí obcí Lanžhot a Tvrdonice zaznamenali jihomoravští hygienici velmi vysokou až kalamitní aktivitu komárů. Mnohé tůně jsou ale již vyschlé, a tak se v nejbližší době nebudou objevovat noví komáři, řekl Oldřich Šebesta z protiepidemického odboru hygienické stanice.
3. 7. 2023|

Plošné covidové izolace mají brzy skončit, nově se o nich bude rozhodovat individuálně

Plošné izolace kvůli covidu by měly skončit v polovině dubna. O jejich nutnosti budou nově individuálně rozhodovat lékaři nebo hygienici. V Česku se teď s covidem léčí zhruba sedm tisíc lidí. Za únor eviduje správa sociálního zabezpečení přes 19 tisíc elektronických potvrzení o nařízení izolace.
1. 4. 2023|

Hygienici v některých krajích evidují epidemii respiračních chorob, nemocnice omezují návštěvy

Některé kraje už evidují epidemii respiračních onemocnění a nemocnice začínají omezovat návštěvy. Nakažených lidí rychle přibývá, podle hygieniků se v některých regionech šíří viry rychleji než před pandemií covidu-19, při níž platila různá opatření, díky kterým se chřipka a respirační infekce příliš nerozšířily.
16. 12. 2022|

Děti z tábora na Bruntálsku nejspíš „skolily“ rotaviry, špatně jim bylo od čtvrtka

Pravděpodobně rotaviry stojí za hospitalizací devatenácti lidí z dětského tábora u Vrbna pod Pradědem na Bruntálsku. Záchranáři je v sobotu odvezli do blízkých nemocnic. Během víkendu lékaři všechny propustili do domácího ošetřování, zbytek dětí si vyzvedli rodiče.
11. 7. 2022|

Mám jen pár pupínků, je to jako akné, popisuje opičí neštovice pacient z Prahy

V Česku je aktuálně pět případů opičích neštovic. Podle hygieniků všechny nakažené osoby žijí v Praze a momentálně jsou na infekčních odděleních. Mezi nimi i zhruba třicetiletý muž. Potíže u něj a partnera nastaly týden po návratu z hudebního festivalu v Belgii. České televizi popsal své zkušenosti s nemocí.
29. 5. 2022|

Pražští hygienici prověřují pět lidí, kteří na dovolené bydleli s mužem nakaženým opičími neštovicemi

Pražští hygienici prověřují pět lidí, kteří na dovolené sdíleli ubytování s mužem nakaženým opičími neštovicemi. U tří z nich se vyskytly příznaky nemoci. Státní zdravotní ústav (SZÚ) zároveň ve středu odpoledne předběžně potvrdil druhý případ této nemoci v Česku. Jde o blízký kontakt prvního nakaženého, který byl potvrzen v úterý.
25. 5. 2022Aktualizováno25. 5. 2022, 16:42|

O víkendu výrazně přibylo nově nakažených, hospitalizovaných je ale méně

Od pondělí musí zaměstnavatelé zajistit pro své lidi dvakrát za týden testování, a to i pro očkované, naopak ve školách se vrací interval testů na jeden týdně. Epidemie koronavirové varianty omikron sílí, o víkendu potvrdily testy přes 16 tisíc nakažených, z toho 7235 v neděli. Ve srovnání s předchozím víkendem to bylo dvaapůlkrát více. Podobně se zvyšuje i počet pozitivních případů ve školách. Nemocnice jsou ale i tak stále prázdnější, covidových pacientů je v nich podle dostupných dat 1505, na konci minulého víkendu jich bylo přes 2300.
17. 1. 2022Aktualizováno17. 1. 2022, 22:16|

Lídři ze Středočeského kraje diskutovali o stavu demokracie v Česku

Politici reprezentující vládní strany vyzdvihli v debatě volebních lídrů ze Středočeského kraje úroveň demokracie v České republice. Část opozičních politiků proti současnému stavu měla dílčí výhrady, obávají se zejména toho, aby se pojetí demokracie nesmrsklo jen na volby. V debatě zazněl i povzdech nad chybějícím zákonem o obecném referendu. Hosty byli Stanislav Grospič (KSČM), Jan Hamáček (ČSSD), Karel Havlíček (ANO), Vít Rakušan (PirátiSTAN), Radek Rozvoral (SPD), Jan Skopeček (SPOLU) a Libor Žofka (PŘÍSAHA). Debatu moderovala Světlana Witowská.
2. 10. 2021|

V Praze rozdali hygienici stovky pokut za porušení pravidel pro návrat ze zahraničí. V regionech jsou takové tresty výjimkou

Množství pokut rozdali již pražští hygienici lidem, kteří jeli do zahraničí a po návratu buď nevyplnili povinný příjezdový formulář, nebo nesplnili další podmínky – nešli na test či nedodrželi karanténu. Mimo Prahu je podobných případů minimum.
27. 8. 2021|

Vláda projedná cílená opatření v Karlovarském a Královéhradeckém kraji, řekl Hamáček

Šéf Ústředního krizového štábu a vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) po jednání štábu uvedl, že vláda bude řešit opatření v covidem nejvíce postižených regionech Česka – v Karlovarském a Královéhradeckém kraji. Ústřední krizový štáb řešil také návrat části žáků do lavic, který by měl být podmíněn jejich testováním. Do škol by se podle Hamáčka měli maturanti vrátit 1. března.
10. 2. 2021Aktualizováno10. 2. 2021, 20:09|

„Nikdo totalitně nepřemýšlí.“ Babiš odmítl spornou koncepci hygienického superúřadu

Premiér Andrej Babiš (ANO) se během interpelací distancoval od navrhované podoby nového hygienického úřadu, který by mohl získávat data o pohybu občanů. Ministerstvo zdravotnictví včetně jeho šéfa Jana Blatného (za ANO) podle premiéra pochybilo, když podobnou pravomoc připustilo. Koncepce úřadu v uplynulých dnech čelila kritice kvůli údajnému totalitnímu potenciálu.
3. 12. 2020|

Ve čtvrtek se otevřou obchody i restaurace, hygienici očekávají více nakažených

Čtvrteční uvolnění protiepidemických opatření bude podle odborníků znamenat i víc kontaktů mezi lidmi a tedy znovu větší riziko přenosu nákazy. Krajské stanice jsou podle hlavní hygieničky na větší nápor připraveny. Laboratoře do úterních 18:00 odhalily 2724 případů koronaviru. Je to zhruba o čtyři sta méně než za stejnou dobu minulé úterý. Vyplývá to z údajů na webu ministerstva zdravotnictví. Méně se ale testuje. Upozorňuje na to národní koordinátor testování Marián Hajdúch, který podle informací Deníku N ve funkci končí.
1. 12. 2020Aktualizováno1. 12. 2020, 20:39|

Vývoj systémů v létě nespal, bez nich by bylo hůř, říká architekt chytré karantény

Do 24 hodin od potvrzení nákazy covidem-19 se daří dohledávat 87 procent kontaktů infikovaných. Lidí, kteří kontakty obvolávají, je dost a ani nejsou potřeba externí call centra, po nichž se stát poohlížel v září a říjnu. V Interview ČT24 to řekl systémový architekt chytré karantény Petr Šnajdárek. Problém, který nastal s počátkem podzimu, souvisel podle něj se skokovým nárůstem počtu nakažených, na který nebyl stát personálně připraven.
27. 11. 2020|

Vláda uvolnila tři miliony respirátorů pro sociální služby

Vláda schválila uvolnění tří milionů respirátorů ze státních rezerv pro personál v sociálních službách pro příští měsíc. Pracovníci v domovech seniorů a dalších zařízeních by měli mít k dispozici jeden nebo dva respirátory na směnu. Materiál do krajů rozvezou hasiči. Oznámili to ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) a ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD).
3. 11. 2020Aktualizováno3. 11. 2020, 21:41|

Lékařům nešly vystavit žádanky na covid test, systém měl výpadek

Systém elektronických žádanek na vyšetření vzorku na covid-19 měl v pátek dopoledne výpadek. Lékaři či hygienici tak nemohli žádanky vystavit. Odběrová místa ale fungovala nadále, přestože nebylo možné žádanky ani ověřit. Po poledni informoval tým Chytré karantény, že se problém podařilo vyřešit a systém opět funguje. Podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) zatím není jasné, jestli jde o chybu, nebo kybernetický útok.
18. 9. 2020Aktualizováno18. 9. 2020, 12:36|

Nová verze aplikace eRouška je ke stažení, funguje na všech typech telefonů

Od pátku funguje nová verze aplikace eRouška, která uživatele upozorní na možný kontakt s infikovaným. K dispozici je pro všechny typy telefonů. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) na čtvrteční tiskové konferenci vyzval, aby ji lidé používali a nebrali ji jako sledování. Po jednání ústřední epidemiologické komise uvedl, že data jsou v aplikaci anonymní.
18. 9. 2020|

V Česku padl další rekord nových případů covidu-19, Německo považuje za rizikovou oblast i Středočeský kraj

Středeční přírůstek nově nakažených koronavirem v Česku je opět rekordní, k 18:00 laboratoře odhalily 1293 případů. Z celkových 40 186 potvrzených případů je aktuálně nakažených 16 809 lidí. Od pátečních 18:00 platí zákaz vnitřních hromadných akcí na stání pro více než deset lidí. Německo pak na seznam epidemicky rizikových oblastí zařadilo i Středočeský kraj.
16. 9. 2020Aktualizováno16. 9. 2020, 20:46|
Otázky Václava Moravce

V Česku je druhá vlna, počet hospitalizovaných může rychle narůst, uvedl Prymula

V Česku už začala druhá vlna koronavirové epidemie. Za 14 dnů až tři týdny může být stejně vysoký počet hospitalizovaných jako na jaře. V Otázkách Václava Moravce to uvedl vládní zmocněnec pro výzkum ve zdravotnictví Roman Prymula.
13. 9. 2020|

Vláda připravuje sebetrasování, lidé pozitivní na covid by mohli sami nahlásit kontakty

Připravuje se projekt takzvaného sebetrasování, kdy by lidé pozitivní na onemocnění covid-19 sami na webu vyplnili formulář se svými kontakty z posledních dní. Hygienikům by pak při telefonátu s nakaženým zbývalo kontakty jen vyhodnotit, říká vládní zmocněnec pro technologie a digitalizaci Vladímír Dzurilla. Podle premiéra Andreje Babiše (ANO) by to expertům usnadnilo práci.
9. 9. 2020|

Nová linka hygieny kvůli koronaviru je zpoplatněná, někteří lidé to netuší

Před týdnem hygienická služba spustila novou celostátní linku 1221, kde se lidé radí o koronaviru. Operátoři odbavili jen za pondělí téměř 900 hovorů. Sloužit má jako jeden z nástrojů chytré karantény. Podle jednoho z dokumentů Ministerstva zdravotnictví má být služba zdarma. V praxi se ale ukázalo, že lidé za volání platí.
8. 9. 2020|

Náměstek jihočeské hejtmanky má koronavirus. Celá rada včetně hejtmanky je v preventivní karanténě

U náměstka jihočeské hejtmanky Jaromíra Nováka (ČSSD) se potvrdila nákaza koronavirem. Celá rada včetně hejtmanky tedy musela do preventivní karantény. Testy mají v pondělí a v úterý. V Česku za pondělí přibylo k 18. hodině 220 potvrzených případů covidu-19. Aktuálně nemocných je 8184, hospitalizovaných je 214. Očkování proti covidu-19 by měli dostat nejdřív senioři, lidé s chronickými onemocněními, zdravotníci z nemocnic, záchranáři a klienti i personál sociálních služeb. Ve druhé etapě by pak měli následovat členové vlády, krizových štábů či integrovaného záchranného systému. Stát jim vakcínu uhradí.
7. 9. 2020Aktualizováno7. 9. 2020, 22:06|
Interview ČT24

Na případnou druhou vlnu jsme výrazně nepřipraveni, tvrdí předseda KDU-ČSL Jurečka

Předseda opoziční KDU-ČSL Marian Jurečka v Interview ČT24 kritizoval nepřipravenost vlády na případnou druhou vlnu epidemie koronaviru. Výzvy opozice v této věci kabinet podle Jurečky ignoroval. „V polovině července jsme svolali mimořádnou schůzi sněmovny, kde jsme apelovali na přípravu na případnou druhou vlnu. Měli jsme dokonce konkrétní návrhy, pan ministr Vojtěch a pan premiér se nám ale vysmáli.“
4. 8. 2020|

Vojtěch bude zvažovat zavedení celostátních opatření. Počet aktuálně nemocných v Česku přesáhl pět tisíc

Pokud bude počet nových případů stoupat i dál, je namístě udělat určitá opatření. Lidé by měli vnímat, že riziko tu stále je, uvedl po jednání s premiérem Andrejem Babišem (ANO) ve středu večer ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Zavedení celostátních opatření bude ministr zvažovat do pátku. Nejednalo by se podle něj o dramatické záležitosti typu zavírání celých ekonomických sektorů a podniků. Nevyloučil však, že by mohlo jít například o povinné roušky ve vnitřních prostorech. V přepočtu na milion obyvatel Česko eviduje téměř dvacet nových případů nákazy koronavirem denně, což je největší přírůstek v rámci okolních zemí.
22. 7. 2020Aktualizováno22. 7. 2020, 21:32|