Lidi na Jesenicku trápí po povodních prašnost. Chraňte se, radí hygienici

Obyvatele Jesenicka trápí při likvidaci následků škod po záplavách obrovská prašnost. Prach vznikl z vyschlého bláta, které do ulic měst a obcí naplavily rozbouřené toky. Starostové proto do ulic nasazují zametače či kropicí vozy. Na situaci upozorňují i hygienici, poukazují na to, že vdechování kontaminovaného prachu při likvidačních pracích má zdravotní rizika. Znovu proto apelují na lidi z těchto oblastí, aby používali ochranu dýchacích cest.

S prachem se potýkají například obyvatelé České Vsi. „Snažíme se i za pomoci všech dobrovolných hasičů kropit ulice a trochu to řešit, ale je to kapka v moři. Není jak proti tomu pomoci. My na prach tady vůbec nejsme zvyklí, obvykle je tady ráno plno rosy,“ popsal starosta Petr Mudra (STAN). Doplnil, že teplotně nadprůměrné noci minulý týden sice pomohly při vysoušení, ale prašnosti spíš zvýšily.

Prach trápí i obyvatele Jeseníku, i tady se tak město snaží pravidelně nasazovat kropicí vozy. „Když se mě někdo zeptá, jaké je teď město, říkám, že je smutné, plné prachu a nepořádku. I když s tím nepořádkem si teď umíme poradit možná trochu více, prach je opravdu nepříjemný a život ohrožující, když v tom prostředí lidé pracují,“ upozorňuje starostka Jeseníku Zdeňka Blišťanová (TOP 09).

V kontaminovaném prachu mohou být viry a bakterie

K obezřetnosti v souvislosti s prašným prostředím nabádají také hygienici. Lidé by podle nich měli dbát na ochranu dýchacích cest. „Vdechování kontaminovaného prachu při likvidačních pracích má svá zdravotní rizika. Jednotlivá agens ať bakteriálního, virového či chemického původu nelze bez laboratorních analýz jednoznačně identifikovat, a proto krajská hygienická stanice apelovala a apeluje na občany a všechny osoby podílející se na likvidaci povodní v zasažených oblastech, aby vždy používali osobní ochranné prostředky v závislosti na práci, kterou provádějí,“ říká mluvčí olomoucké krajské hygienické stanice Markéta Koutná.

Hygienici doporučují všem při likvidačních pracích používat ochranný pracovní oděv a obuv, pevnostěnné nepromokavé rukavice, ochranu dýchacích cest a nosu a ochranné brýle.

Hygienici zároveň zahájili mimořádné očkování proti virové hepatitidě A u dobrovolných hasičů, kteří se od 14. září podíleli, podílejí nebo budou až do 13. října podílet na likvidaci následků povodní. „Toto očkování začalo v sobotu ve Fakultní nemocnici v Olomouci. V pondělí bylo otevřeno další očkovací místo v Nemocnici Šumperk,“ dodala Koutná.