Hygienici na táborech objevili neočkované děti i prošlé potraviny

Nevhodné skladování potravin, prošlá doba trvanlivosti, neočkované děti nebo chybějící zdravotní dokumentace táborníků. Hygienici provedli v červenci 898 kontrol letních táborů, ve dvaceti případech rozdali pokuty v celkové výši 60 tisíc korun. Česká televize to zjistila z informací od všech krajských hygienických stanic. Nejvyšší možnou pokutu deset tisíc korun udělily hygieny v Plzeňském a Jihočeském kraji.

Krajská hygienická stanice Plzeňského kraje provedla od začátku prázdnin 83 kontrol letních táborů a šest prověrek stravovacích služeb. Přišla na 17 závad a pokuty zatím uložila dvě. Jednu z nich, v nejvyšší možné výši, dostalo na místě stravovací zařízení na táboře v okrese Rokycany, které vařilo pro 130 dětí.

„Závady byly v nezajištění sledovatelnosti potravin, porušení doby použitelnosti a minimální trvanlivosti,“ přiblížila referentka oddělení hygieny dětí a mladistvých plzeňské stanice Michaela Pečenková. „Dále nebyly skladovací prostory vybavené teploměry, aby bylo možné sledovat vhodné podmínky pro jednotlivé druhy potravin,“ doplnila.

Na jiném táboře na Rokycansku zaregistrovala hygienická stanice také nevyhovující podmínky. „Závada byla v nezajištění dostatečného počtu toalet pro 216 dětí,“ uvádí Pečenková. „Pokuta udělena nebyla. Závadu vyřešili přímo na místě,“ dodala.

Pokuty kvůli potravinám jsou prý časté

Pokuty za špatné zacházení s potravinami jsou podle hygieniků na táborech časté. „Byl to případ nedodržení spotřebních lhůt potravin. Uložila se proto sankce ve výši dva tisíce korun,“ informuje o jedné takové sankci ředitelka odboru hygieny dětí a mladistvých Krajské hygienické stanice Středočeského kraje Jana Tomicová.

Moravskoslezští hygienici narazili na prošlé potraviny ve stravovacím zařízení na Bruntálsku. Na místě bylo v tu chvíli 44 táborníků. „Stravovací zařízení obdrželo pokutu tisíc korun,“ sdělil mluvčí krajské hygieny Aleš Kotrla.

Další nejvyšší možnou pokutu ve výši deset tisíc korun uložila Krajská hygienická stanice Jihočeského kraje v okrese Tábor. „Pokuta je za přijetí neočkovaných dětí na tábor a za celkový špatný úklid,“ upřesnila ředitelka Odboru hygieny dětí a mladistvých Marie Nosková. Ještě jednu pokutu udělila stanice v okrese Český Krumlov. „Na táboře byly poškozené a znečištěné matrace,“ popsala tento případ Nosková.

Některá pochybení jsou zatím bez pokut

V Moravskoslezském kraji zjistili hygienici nejvíc pochybení ve zdravotní dokumentaci. Tábor na Opavsku za ni dostal pokutu tři tisíce korun. Neúplnou dokumentaci odhalily také kontroly na Novojičínsku a Frýdeckomístecku.

Za některá pochybení zatím hygienické stanice pokuty neuložily. „Při kontrole provozovatele stravovací služby jsme zjistili pochybení. Týkalo se nesprávného skladování potravin,“ zmínil další případ Ondřej Smílek z pražské hygieny. Provozovatel stravování ale zatím pokutu nedostal. „Případné pokuty se budou řešit až v příkazním řízení s provozovatelem akce,“ vysvětlil.

Ani středočeští hygienici dosud žádné prohřešky „neocenili“ pokutou. „Závada byla ve zdravotním zabezpečení akce,“ vypíchla ředitelka odboru hygieny dětí a mladistvých Tomicová pochybení dětského tábora, jemuž chyběl zdravotnický deník. „Sankce se dosud neuložila, protože kontrola prozatím není uzavřená,“ upozorňuje Tomicová.

Některé hygienické stanice dostaly konkrétní podněty na kontrolu táborů. Třeba ta ve Zlíně zatím přijala jeden. „Týkal se opakovaného podávání uzenin a absence zeleniny i ovoce. Byl oprávněný, ale krajská hygienická stanice nemá legislativní nástroj, kterým by mohla složení stravy na zotavovacích akcích regulovat,“ tvrdí vedoucí kanceláře ředitele Vendula Ševčíková. Hygienici každopádně organizátorům alespoň doporučili složení jídelníčku změnit.