U mobilu děti hloupnou, tvrdí neurolog. Šéfka táborníků zdůrazňuje potřebu rovnováhy

Události, komentáře: Neurolog Jan Stránský a náčelnice České tábornické unie Renata Švestková o zákazu mobilních telefonů (zdroj: ČT24)

Někteří organizátoři dětských táborů zakazují používání mobilních telefonů, což se části rodičů nelíbí. Je důležité, abychom na táboře vyvážili on-line a off-line svět, podotkla v Událostech, komentářích náčelnice České tábornické unie Renata Švestková. Na táborech je podle ní však program tak pestrý, že dítě mobil ani nepotřebuje. Neurolog Jan Stránský míní, že děti by mobil mít neměly vůbec. Jeho používání podle něj vede k hloupnutí či depresím.

Zákazy by podle Švestkové rodiče měli respektovat, organizátoři tábora jim podle ní umožní komunikaci s dítětem jiným způsobem. „Na táboře je samozřejmě program vždy natolik pestrý, že telefon dítě ani nepotřebuje. Navíc (...) řada tábořišť je takzvaně mimo signál nebo ani nemá elektřinu na to, aby se (děti) potom o zařízení staraly nebo je dobíjely,“ doplnila Švestková.

Stránský řekl, že dítě by mobilní telefon nemělo mít vůbec. „To není názor, to je fakt potvrzený řadou nadnárodních studií, které víceméně ukazují, že používání mobilního telefonu – hlavně u dětí kolem osmi let – vede víceméně k rozkladu sociálních dovedností, hloupnutí, k nástupu úzkosti a depresím,“ upozorňuje.

„Život je o přežití“

Na dotaz, co když chce mít rodič přehled, kdy dítě odchází například do školy, Stránský uvedl, že přehled mít nemá, stejně tak jako dítě nemá mít možnost kontaktovat rodiče. „Život je právě o přežití. (...) Dokonce nejnovější studie ukazují, že dítě, které má mobil, je až sedmsetkrát více náchylné k tomu, že se dostane do nějakého neštěstí,“ prohlásil.

Podle něj je dnes nemyslitelné jít ven a nemít u sebe telefon. „Naši rodiče to neměli, jejich rodiče to neměli, jejich rodiče to neměli a všechny generace před námi byly dle všech průzkumů chytřejší, šťastnější, uměly řešit problémy, měly nižší úzkosti a deprese a nižší sebevražednost. Nemluvě o šikanování a tak dále,“ upozornil neurolog. Podle něj dítě většinu času hraje na mobilu videohry či je na sociálních sítích, což je navíc návykové. „Musí se to brát jako droga, poněvadž to je droga,“ tvrdí.

Konkrétně na táboře je podle Švestkové důležité vyvážit on-line a off-line svět. Klíčová podle ní je zejména komunikace rodiče s dítětem či zda má dítě dostatek volnočasových aktivit. „Je na nás, jestli umíme stisknout červené tlačítko. Na druhou stranu řadu věcí v životě nevyřídíme bez přístupu k mobilu či některé aplikaci,“ poznamenala.