TÉMA

Neurolog

Letitá léčba pacientů s Parkinsonovou chorobou je efektivnější. Rozhodly milimetry

Lékaři v Česku vůbec poprvé provedli zákrok, který by mohl výrazně pomoci lidem s Parkinsonovou chorobou. Nemocí, jejíž hlavním příznakem je nekontrolovatelný třes, trpí v tuzemsku zhruba padesát tisíc lidí. Každým rokem navíc toto číslo narůstá. Lékařům se podařilo najít lepší místo na mozku, kam umístí speciální elektrodu, ta pak pomáhá třes končetin zvládat.
20. 5. 2024|

Stále více pacientů dosáhne na účinnější léčbu roztroušené sklerózy

Na hrazenou vysoce účinnou biologickou léčbu dosáhlo za poslední rok čtyřikrát víc nově diagnostikovaných pacientů s roztroušenou sklerózou. Umožnila to změna kritérií loni na jaře, lékaři tak mají v raném stadiu větší šanci na dlouho zastavit rozvoj onemocnění. Vyléčit ho úplně neumí.
30. 5. 2023|

Neurolog Martin Tomášek dostal podmíněný trest za gynekologická vyšetření, ordinuje dál

Soud v úterý pravomocně uložil pražskému neurologovi Martinu Tomáškovi půlroční podmínku za to, že gynekologicky vyšetřoval epileptické pacientky bez jejich náležitého souhlasu. Léčit mu nezakázal, ačkoliv to požadovala státní zástupkyně. Čtveřici poškozených žen, které podle znalců trpí posttraumatickou stresovou poruchou, odkázal trestní soud s jejich nároky na milionové odškodné do občanskoprávního řízení.
8. 2. 2022Aktualizováno8. 2. 2022, 11:25|