Letitá léčba pacientů s Parkinsonovou chorobou je efektivnější. Rozhodly milimetry

Události ČT: Efektivnější metoda léčby Parkinsonovy choroby (zdroj: ČT24)

Lékaři v Česku vůbec poprvé provedli zákrok, který by mohl výrazně pomoci lidem s Parkinsonovou chorobou. Nemocí, jejíž hlavním příznakem je nekontrolovatelný třes, trpí v tuzemsku zhruba padesát tisíc lidí. Každým rokem navíc toto číslo narůstá. Lékařům se podařilo najít lepší místo na mozku, kam umístí speciální elektrodu, ta pak pomáhá třes končetin zvládat.

Marie Pátková má v mozku zavedenou elektrodu a na jiném místě pod kůží také stimulátor. Tyto přístroje tlumí projevy Parkinsonovy choroby. Učitelka na základní škole se tak zbavila třesu v ruce. „Pravou rukou můžu psát na tabuli, jím jako člověk, takže v rukou mám nůž i vidličku. Do té doby jsem jedla jenom vidličkou a ještě jsem ji držela v levé ruce. Také řídím,“ popisuje.

Kabel lékaři vedou podkožím, většinou do podklíční oblasti. „A potom to napojíme na neurostimulátor,“ popsal zákrok neurochirurg z Nemocnice Na Homolce Jaromír May.

Co dokáže pár milimetrů...

Tato metoda je stará už několik desítek let, ale Marie Pátková se stala první pacientkou s Parkinsonovou chorobou v Česku, které elektrodu zavedli lékaři na jiné místo než obvykle. Stále je to na mozku, ale jinde, a to o pouhých šest milimetrů.

I přesto, že jde jenom o pár milimetrů, rozdíl je obrovský. „To je, jako kdybyste byla v Nuslích místo v Holešovicích. Zdá se, že to nové místo je lépe efektivní než místo, které jsme používali doposud,“ vysvětlil přednosta Neurologické kliniky Všeobecné fakultní nemocnice v Praze Robert Jech.

A najít takové místo na mozku není vůbec jednoduché, je totiž velké asi jako zrnko rýže. K tomu, aby ho chirurgové přesně našli, používají rám, kterým fixují hlavu pacienta. Míru stimulace místa pak lékaři testují přímo na sále, a to tak, že pacient během zákroku kreslí spirálu. Na základě výsledku pak lékaři zavedou elektrodu přesně tam, kde bude fungovat nejlépe.