TÉMA

Nevládní organizace

Afghánky smí chodit jen k ženským doktorkám. Své děti vychovávají v zimě a hladu

Už více než rok a půl vládne v Afghánistánu hnutí Taliban. Jeho přísná nařízení omezují životní svobody mnoha obyvatel, nejvíce ale opatření dopadají na ženskou část populace. Dívky nemohou chodit do školy a mnohé ženy do práce, kromě toho ale musí čelit bezútěšné situaci třeba v porodnictví. Taliban ale říká, že tvrdé restrikce jsou nutné, aby lidé znovu získali islámské hodnoty.
6. 2. 2023|

Boháči ve velkém skupují divočinu, původní tvář vracejí třeba skotským vřesovištím

Bill Gates, Jeff Bezos nebo Elon Musk. Jména, který zná téměř každý. Vydělali miliardy a teď je investují do záchrany přírody. Trend, který má dlouhou tradici, se stává stále populárnější i na lokální úrovni. Jedním příkladem z mnoha jsou i manželé Bentlyovi. Skotským vřesovištím se rozhodli vrátit původní charakter.
25. 1. 2022|

Russia Today chce práva na označení „zahraniční agent“. Dělá si monopol, tvrdí Meduza

Ruský státní mediální holding Rossija segodňa, známý spíše pod anglickou zkratkou RT jako Russia Today, usiluje o výlučná práva a monopol na značku „zahraniční agent“. Upozornil na to nezávislý zpravodajský server Meduza v souvislosti s žalobou RT proti moskevskému obchodu Feelosophy Store, který začal nabízet trička s potiskem „zahraniční agent“ právě na podporu Meduzy. Té tuto hanlivou nálepku přiřkly úřady letos na jaře.
16. 12. 2021|

Běloruský nejvyšší soud zakázal PEN klub vedený nobelistkou Alexijevičovou

Nejvyšší soud v Bělorusku zakázal činnost PEN klubu, nezávislé organizace spisovatelů, kterou vede nositelka Nobelovy ceny za literaturu Světlana Alexijevičová. Očekávaný verdikt je podle pozorovatelů dalším z kroků, jimiž se autoritářský vůdce Alexandr Lukašenko snaží v zemi potlačit veškerý odpor proti sobě.
10. 8. 2021|

V Kyjevě zmizel šéf organizace, která pomáhá uprchlým Bělorusům

V Kyjevě v pondělí zmizel šéf nevládní organizace Běloruský dům na Ukrajině, která pomáhá Bělorusům prchajícím před represemi z vlasti, informují ukrajinská, ruská i běloruská média. Podle vyjádření samotné organizace si šel Vital Šyšov ráno pravděpodobně zaběhat a už se nevrátil. Nelze se s ním spojit ani telefonicky. Nahlášené zmizení potvrdila podle agentury Reuters i ukrajinská policie.
2. 8. 2021|

Lukašenko vyhlásil boj nevládním organizacím. Desítky z nich chce zavřít

Běloruské úřady v posledních dnech nařídily rozpuštění nejméně čtyřiceti nevládních organizací, upozornilo centrum pro ochranu lidských práv Vjasna. Likvidace podle Vjasny hrozí také běloruskému PEN klubu, který vede spisovatelka Světlana Alexijevičová oceněná Nobelovou cenou za literaturu, nebo Běloruské asociaci novinářů (BAJ). Před bezprecedentním tlakem, který je v Bělorusku vyvíjen na občanskou společnost, varovala také mezinárodní organizace Amnesty International (AI).
26. 7. 2021|

Běloruský soud poslal do vězení studenty a profesorku za účast na protestech

Běloruský soud poslal do vězení jedenáct studentů a univerzitní profesorku za účast na protivládních protestech, informovala organizace na ochranu lidských práv Vjasna-96. Běloruská policie třetí den po sobě prohledávala kanceláře a domovy nezávislých novinářů a obhájců lidských práv, několik lidí také zadržela. O nejméně dvou desítkách razií informovaly agentury AP a Reuters, podle nichž tak pokračuje zátah proti odpůrcům autoritářského vůdce Alexandra Lukašenka.
16. 7. 2021Aktualizováno16. 7. 2021, 18:02|

Soud EU: Maďarský zákon o nevládních organizacích je diskriminační

Maďarský zákon, který zavádí omezení pro nevládní organizace financované ze zahraničí, je v rozporu s unijním právem, rozhodl Soudní dvůr EU. Zákon stanovuje organizacím, jejichž příspěvky z ciziny překročí určitou hranici, mimo jiné registrační povinnost a umožňuje sankce, pokud tuto povinnost nesplní. Podle soudu Budapešť tímto předpisem zavedla „diskriminační a neodůvodněná omezení“. Zástupce maďarské vlády uvedl, že kabinet bude verdikt respektovat a zákon změní. Zároveň ocenil, že soud nezavrhl cíl zákona jako takový, tedy větší transparentnost financování organizací.
18. 6. 2020Aktualizováno18. 6. 2020, 14:34|

Maďarský zákon o nevládních organizacích porušuje unijní předpisy, míní advokát při soudu EU

Maďarský zákon omezující zahraniční financování nevládních organizací porušuje právní předpisy Evropské unie. Uvedl to generální advokát Soudního dvora EU, podle něhož není zákon v souladu s principem volného pohybu kapitálu ani s dalšími zásadami. Normu v roce 2017 iniciovala maďarská vláda.
14. 1. 2020|