TÉMA

Čip

USA chtějí posílit roli Vietnamu v produkci čipů. Biden slíbil i spolupráci na umělé inteligenci

Americký prezident Joe Biden se zúčastnil obchodního fóra v Hanoji. Setkal se také s premiérem Pham Minh Chinhem a s prezidentem Vo Van Thuongem. Jednali o významu Vietnamu ve světové produkci čipů. Bílý dům zároveň oznámil, že letecká společnost Vietnam Airlines uzavřela s americkou firmou Boeing smlouvu o nákupu padesáti letounů 737 MAX v hodnotě 7,8 miliardy dolarů (177,7 miliardy korun). Na obchodním fóru v Hanoji Biden řekl, že vztahy mezi Spojenými státy a Vietnamem vstoupily do nové fáze.
11. 9. 2023Aktualizováno11. 9. 2023, 21:26|

Americký výrobce čipů Onsemi zvažuje v Rožnově pod Radhoštěm investici dvou miliard dolarů

Americký výrobce čipů Onsemi chce investovat dvě miliardy dolarů (asi 44 miliard korun) do rozšíření výroby. Ve hře je kromě závodů v USA a Koreji také Rožnov pod Radhoštěm na Valašsku. Společnost má rozhodnout do letošního podzimu. Pokud by se Onsemi rozhodl investovat v Rožnově, bylo by to podle starosty Jana Kučery (Nezávislí Rožnováci) ve stávajícím areálu společnosti v průmyslové zóně a znamenalo by to asi tisícovku nových zaměstnanců. Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (STAN) označil případnou investici za jednu z nejvýznamnějších v Česku.
27. 7. 2023|

Drážďany jsou digitální maják Evropy, řekla von der Leyenová k rozšíření továrny na čipy

Předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová se v Drážďanech zúčastnila slavnostního zahájení rozšíření závodu na čipy společnosti Infineon. Investice do továrny bude asi pět miliard eur (118 miliard korun), z toho jednu miliardu eur (24,6 miliardy korun) chce firma získat z veřejných zdrojů včetně fondů Evropské unie. Od továrny označované jako Smart Power Fab si Německo a v konečném důsledku i Evropa slibují snížení závislosti na dovozu polovodičů.
2. 5. 2023|

Čína vyvíjí vlastní autonomní auta, pokrok může zkomplikovat omezení dovozu čipů

Čínská internetová společnost Baidu se podobně jako americký Google vrhla do ringu autonomních elektromobilů. V několika městech už nabízí bezplatné zkušební jízdy robotaxi. Povolení k plnému autonomnímu řízení úřady vydávají vzácně. Ve většině vozů jede zaměstnanec jako dozor.
13. 2. 2023|

Automobilový průmysl má za sebou jeden z nejtěžších roků. Na výkon z doby před covidem se zatím nevrátil

Klíčové odvětví české ekonomiky – automobilový průmysl – má za sebou jeden z nejkomplikovanějších roků. Tuzemští producenti sice loni vyrobili zhruba o desetinu osobních vozů víc než rok předtím, ale na výkon z dob před pandemií se stále ještě nevrátili. Navíc klesly prodeje aut – v Česku o sedm procent, v celé Evropské unii o pět.
19. 1. 2023|

V Austrálii vyvíjejí čip, který upozorní na riziko infarktu či mrtvice

Infarkt a mrtvice by v budoucnosti nemusely přicházet tak nečekaně jako dosud. Podle vědeckého týmu Univerzity v Sydney by včasné varování mohl zajistit krevní test a čip. Rizikoví pacienti by je měli mít k dispozici po celý den. Díky nim by se daly včas zachytit krevní změny, které předcházejí srdeční nebo mozkové příhodě.
28. 6. 2022|

S válkou na Ukrajině se zastavila půlka světové produkce neonu potřebného k výrobě čipů

Dva přední dodavatelé neonu na Ukrajině museli kvůli sílícímu ruskému útoku přerušit výrobu. Země se na celosvětových dodávkách suroviny důležité pro výrobu čipů podílí zhruba z poloviny. Hrozí tak zvýšení cen čipů a jejich větší nedostupnost, upozorňuje televize CNN.
12. 3. 2022|

Kardiostimulátor by mohl nahradit implantát dobíjený červeným světlem. Pracují na něm vědci v Brně

Implantáty, které vyvíjejí vědci z CEITEC VUT v Brně, budou moci v budoucnu nahradit například běžné kardiostimulátory. Dobíjet by se měly červeným světlem. Výzkum je krytý prestižním grantem Evropské výzkumné rady, která podporuje projekty posouvající hranice stávajícího poznání.
14. 1. 2022|

Automobilky v Česku mají za sebou těžký rok. Nedostatek komponentů snížil produkci o polovinu

Českou ekonomiku v uplynulém roce poznamenaly potíže jejího hlavního průmyslového odvětví. Chybějící komponenty, hlavně polovodiče, srazily na začátku podzimu produkci automobilek až o polovinu, jenom ve Škodě Auto to znamená čtvrt milionu vozů. Poptávka po autech přitom byla stále vysoká.
4. 1. 2022|

Dodavatelé už opět fungují, podnik krizi překoná, říká šéf Škody Auto

Jako o souhře katastrof mluví předseda představenstva Škody Auto Thomas Schäfer o pandemii a nedostatku čipů, která například v říjnu zastavila výrobu v automobilce na čtrnáct dnů. Schäfer, který je také vrcholným manažerem v koncernu Volkswagen, pod který Škoda patří, ale věří, že se situace brzy zlepší. Uvedl to v pořadu Byznys ČT24.
4. 11. 2021|

Škoda kvůli nedostatku čipů dál ruší směny, problémy mohou být i na podzim

Mladoboleslavská automobilka Škoda Auto pokračuje v rušení části směn. Důvodem jsou nadále chybějící čipy, které se používají v palubní elektronice. Podle odborů se dají problémy očekávat ještě na podzim, napsal týdeník Škodovácký odborář.
26. 8. 2021|

Úřady začaly vydávat občanské průkazy s biometrickými údaji. Mají ztížit zneužití dokladu

S pondělkem začínají české úřady vydávat nový typ občanských průkazů. Vybavený je zabezpečeným čipem s biometrickými údaji. Změnou, která vychází z evropského nařízení, se ztíží možnost doklady padělat a zneužívat. Na dokladech bude naopak chybět akademický titul.
2. 8. 2021Aktualizováno2. 8. 2021, 13:05|
Interview ČT24

Jak zabránit problémům zakázek na digitalizaci? Pomohlo by vyčištění legislativy i přesnější zadání, říká Pilný

Hýbe se v Česku digitální agenda směrem, který by znamenal ulehčení pro lidi? Velmi málo, míní exministr financí Ivan Pilný (ANO), který měl téma digitalizace v minulosti také na starosti. Důvodů, proč jsou pak problémy se zakázkami týkajícími se elektronizace, je podle něj celá řada. Mnoho by se podle něj dalo udělat přesnějším zadáním i vyčištěním zákonů, aby se nedigitalizovaly „legislativní špagety“. Pilný byl hostem pořadu Interview ČT24.
22. 1. 2020|

Na očipování psa zbývá posledních pár dnů, jinak hrozí pokuta

Několik posledních dnů mají lidé na to, aby nechali očipovat své psy. Povinnost značit štěňata nejpozději do půl roku věku bude platit od Nového roku. Má přispět ke snadnější identifikaci zvířete i majitele. Za nesplnění bude hrozit sankce.
26. 12. 2019|