USA chtějí posílit roli Vietnamu v produkci čipů. Biden slíbil i spolupráci na umělé inteligenci

Horizont ČT24: Spojené státy se sbližují s Vietnamem (zdroj: ČT24)

Americký prezident Joe Biden se zúčastnil obchodního fóra v Hanoji. Setkal se také s premiérem Pham Minh Chinhem a s prezidentem Vo Van Thuongem. Jednali o významu Vietnamu ve světové produkci čipů. Bílý dům zároveň oznámil, že letecká společnost Vietnam Airlines uzavřela s americkou firmou Boeing smlouvu o nákupu padesáti letounů 737 MAX v hodnotě 7,8 miliardy dolarů (177,7 miliardy korun). Na obchodním fóru v Hanoji Biden řekl, že vztahy mezi Spojenými státy a Vietnamem vstoupily do nové fáze.

Setkání amerických a vietnamských představitelů zdůraznilo snahu USA posílit globální roli Vietnamu. To se týká zejména výroby čipů, kdy Washington usiluje o snížení zranitelnosti tohoto odvětví vůči rizikům spojeným s Čínou a napětí okolo Tchaj-wanu.

Bílý dům rovněž vyzdvihl řadu investic amerických firem ve Vietnamu souvisejících s čipy, včetně plánů společností Marvell a Synopsys vybudovat v zemi centra pro design čipů. V říjnu by měla zahájit provoz nová továrna společnosti Amkor nedaleko Hanoje v hodnotě 1,6 miliardy dolarů, která bude montovat, balit a testovat čipy.

Vietnam a USA se rozhodly prohloubit spolupráci mimo jiné v oblasti umělé inteligence, řekl Biden na obchodním fóru v Hanoji, jehož se zúčastnili vysocí představitelé amerických firem, jako je Google, Intel či Boeing.

Americký prezident zdůraznil význam Vietnamu pro dodávky nerostů. Vietnam má celosvětově druhá největší odhadovaná ložiska takzvaných kovů vzácných zemin, což jsou důležité minerály, které se používají například v elektromobilech či větrných turbínách, uvedla agentura Reuters.

„Pracujeme na řešení klimatické krize a na urychlení přechodu Vietnamu k čisté energii. Posilujeme globální zdravotní bezpečnost a pokrok v léčbě rakoviny a HIV-AIDS. Upevňujeme také naši bezpečnostní spolupráci, včetně boje proti obchodování s lidmi,“ nechal se slyšet Biden.

Varování pro Čínu před aktivitou v Jihočínském moři

Vietnam a Spojené státy v pondělí rovněž vydaly společné prohlášení, v němž varovaly před hrozbami použití síly v Jihočínském moři. Podle agentury AFP bylo komuniké očividně adresováno Číně, která si nárokuje téměř celé Jihočínské moře, proti čemuž se bouří Filipíny, Vietnam, Brunej, Malajsie a Tchaj-wan. Společné prohlášení zdůrazňuje nutnost „zachování svobody plavby a přeletů“ a „respektování suverenity“.

Biden přicestoval do Vietnamu v neděli, kdy se setkal s generálním tajemníkem vietnamské komunistické strany Nguyenem Phu Trongem a podepsal dohodu o prohloubení vztahů mezi oběma zeměmi. Uzavření takzvaného všeobecného strategického partnerství podle Bidena ukázalo, jak daleko se americko-vietnamské vztahy dostaly od vietnamské války.

„S prezidentem Joem Bidenem jsme se rozhodli povýšit vztahy mezi Vietnamem a Spojenými státy americkými. Nově budeme komplexními strategickými partnery pro mír, spolupráci, rozvoj a stabilitu,“ prohlásil Nguyen Phu Trong.

Studio ČT24: Zpravodajka ČT Šámalová k možné cestě Kim Čong-Una za Putinem (zdroj: ČT24)

Posilování USA v Indo-Pacifiku

Biden zároveň zdůraznil, že jeho zhruba čtyřiadvacetihodinová návštěva Vietnamu není snahou o rozpoutání studené války s Pekingem ani snahou o izolaci a omezení rozvoje Číny. Je podle něj součástí širšího úsilí o posílení globální stability budováním vztahů s asijskými zeměmi.

„Nechci jakkoli zadržovat Čínu. Chci se jen ujistit, že naše vztahy s Čínou jsou na dobré cestě. Každý ví, o co jde. A jedním ze způsobů, jak toho dosáhnout, je zajistit, abychom všichni mluvili společným jazykem,“ konstatoval americký prezident.

Vietnam udržuje mnohostranné vztahy a nezávislou zahraniční politiku, zdůraznila zahraniční zpravodajka ČT Barbora Šámalová. „Je velice pragmatický a dává si záležet, aby nepoškodil ani svoje vztahy s Čínou. Před návštěvou Joea Bidena se generální tajemník vietnamské komunistické strany vydal k hranicím s Čínou, setkal se s čínským velvyslancem a ujistil ho o setrvalém partnerství a spolupráci,“ řekla Šámalová.

Posílení partnerství mezi Hanojí a Washingtonem je Pekingu trnem v oku. Spojené státy zejména v posledním roce tvrdě a úspěšně pracují na prohloubení spolupráce se svými spojenci v oblasti Indo-Pacifiku. Mezi nejbližší partnery USA patří Thajsko, Filipíny, Jižní Korea, Japonsko nebo Austrálie a další se přidávají.