Drážďany jsou digitální maják Evropy, řekla von der Leyenová k rozšíření továrny na čipy

Předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová se v Drážďanech zúčastnila slavnostního zahájení rozšíření závodu na čipy společnosti Infineon. Investice do továrny bude asi pět miliard eur (118 miliard korun), z toho jednu miliardu eur (24,6 miliardy korun) chce firma získat z veřejných zdrojů včetně fondů Evropské unie. Od továrny označované jako Smart Power Fab si Německo a v konečném důsledku i Evropa slibují snížení závislosti na dovozu polovodičů.

„Drážďany jsou nepochybně digitálním majákem v Evropě,“ řekla von der Leyenová. Dodala, že nová továrna je velkým krokem pro saskou metropoli, Německo a Evropu. „Potřebujeme vlastní výrobní kapacity v Evropě,“ zdůraznila s tím, že polovodiče jsou nezbytné ve všech oblastech průmyslu a vývoje.

Výstavbu závodu ocenilo sdružení pro informatiku a telekomunikace Bitkom, podle kterého se tím snižuje závislost na dovozu polovodičů. „Nová továrna na čipy je nejen dobrou zprávou pro Drážďany, ale i pro Německo a Evropu jako technologického místa,“ řekl Achim Berg z Bitkomu. Poznamenal, že devadesát procent průmyslových podniků je závislých na polovodičích a že pro osmdesát procent firem jsou polovodiče nepostradatelné.

Důležitost polovodičů se ukázala mimo jiné v automobilovém průmyslu, který se řadu měsíců potýká s nedostatkem čipů, což narušuje výrobu. Kvůli výpadkům v dodávkách dílů včetně polovodičů musela například v únoru omezit produkci automobilka Škoda Auto.

Továrna podle Infineonu vytvoří asi tisíc pracovních míst, s výrobou se počítá od roku 2026. Při plné kapacitě bude závod generovat roční tržby zhruba ve stejné výši, jako je investice.

Díky továrně se saské hlavní město, se kterým má Česko dobré dopravní spojení díky dálnici a železnici, stane jedním z předních evropských míst produkujících polovodiče. Infineon v Drážďanech už nyní zaměstnává více než 3100 lidí, po celém světě má pak firma asi 56 tisíc zaměstnanců.