TÉMA

Knihovna Václava Havla

Cenu Václava Havla získal turecký disident Osman Kavala

Cenu Václava Havla za letošní rok získal turecký disident a filantrop Osman Kavala. V pondělí o tom informovala agentura AFP. Ocenění od roku 2013 uděluje Rada Evropy ve spolupráci s Knihovnou Václava Havla a Nadací Charty 77. Ankara rozhodnutí kritizovala.
9. 10. 2023Aktualizováno9. 10. 2023, 21:19|

„Pohádkový příběh bohéma s rozzářenýma očima“. Havel podle Topola stále inspiruje v zahraničí

Dílo Václava Havla rezonuje i tam, kde boj o svobodu probíhá v té nejtvrdší formě, řekl o prvním českém prezidentu v Událostech, komentářích programový ředitel Knihovny Václava Havla Jáchym Topol. Až pohádkový příběh muže, který se stal z vězně prezidentem, podle něj stále inspiruje lidi nejen v zahraničí.
7. 10. 2023|

Oslovil mě přímo prezident, řekl nový Pavlův poradce Žantovský. Havlův odkaz je podle něj v bezpečí

Spisovatel, překladatel a někdejší diplomat Michael Žantovský se v průběhu května stal členem skupiny zahraničně-politických poradců prezidenta Petra Pavla. V Interview ČT24 se rozpovídal jak o své nové roli, tak o konci osmiletého působení v čele Knihovny Václava Havla.
5. 6. 2023|

Mladší bojovali ironií, starší patosem. Výstava ukazuje odpor proti komunistům v Polsku

Touze polské společnosti po svobodě, síle nezávislé umělecké scény i masovému odporu ke komunistickému režimu je věnována expozice Necenzurováno v kutnohorské GASK – Galerii Středočeského kraje. Představuje nejen polské výtvarné umění, ale i dobové fotografie, plakáty a dokumenty z protirežimních happeningů nebo nezávislé divadlo.
1. 6. 2023|

Ruský soud poslal opozičního politika Kara-Murzu na 25 let do vězení

Ruský soud poslal na 25 let do vězení opozičního představitele, publicistu a kritika Kremlu Vladimira Kara-Murzu. Soud tvrdí, že se dopustil mimo jiné vlastizrady. Podle agentury Reuters je tento verdikt nejtvrdším trestem svého druhu od zahájení plnohodnotné ruské invaze na Ukrajinu loni v únoru. Kara-Murza dříve přirovnal soud s ním k vykonstruovaným procesům za vlády sovětského diktátora Josifa Stalina ve 30. letech 20. století. Právníci odsouzeného se hodlají proti verdiktu odvolat. Odsouzení zkritizovaly Velká Británie, Spojené státy, EU, Francie i Česko.
17. 4. 2023Aktualizováno17. 4. 2023, 20:48|

Představa, že všechno na světě řídí pár lidí, je směšná, říká Žantovský

Ředitel Knihovny Václava Havla, někdejší prezidentův mluvčí a diplomat Michael Žantovský v nové knize líčí zážitky s významnými osobnostmi světového dění: od Havla přes Margaret Thatcherovou až po Rolling Stones. V Interview ČT24 sdělil, že v knize S prominutím řečeno mu šlo o kontrast velikosti historie a všední reality. „Protože i ti slavní a mocní jsou nakonec jenom obyčejní lidé,“ uvádí.
20. 3. 2023|

Pavel se setkal s poradcem pro národní bezpečnost a ministrem vnitra. Úřadovat bude zatím v Hrzánském paláci

Zvolený prezident Petr Pavel pokračuje v naplánovaných schůzkách. Odpoledne se setkal s poradcem pro národní bezpečnost Tomášem Pojarem a ministrem vnitra Vítem Rakušanem (STAN). Na středu pak má v plánu setkání s nejvyššími ústavními činiteli – předsedou Senátu Milošem Vystrčilem (ODS), předsedkyní sněmovny Markétou Pekarovou Adamovou (TOP 09) a premiérem Petrem Fialou (ODS). Až do březnové inaugurace bude Petr Pavel úřadovat ve vládním Hrzánském paláci, který je v blízkosti Pražského hradu.
31. 1. 2023Aktualizováno31. 1. 2023, 17:37|

Dlouho si nebyl jistý, že bude mít podporu, vzpomíná na zvolení Havla před 30 lety Žantovský

Před třiceti lety, 26. ledna 1993, se Václav Havel stal prvním českým prezidentem. Do funkce hlavy státu jej zvolila Poslanecká sněmovna, přesněji 109 poslanců. Šlo o velmi neklidnou dobu, kdy se Československo rozdělilo na dva samostatné státy – Českou republiku a Slovenskou republiku. Ani doma v Česku si Havel nebyl jistý, že dostane nadpoloviční podporu poslanců. V Událostech, komentářích na něj vzpomínali hosté, kteří byli Havlovi nejblíž.
28. 1. 2023|

Reportéři ČT: Fotil přátele svých rodičů. Ondřej Němec zachytil zrod českého disentu 70. let

V lednu před 46 lety začaly represe komunistického režimu proti jeho odpůrcům. 6. ledna skončil ve vězení Václav Havel, jeden z ideových tvůrců Charty 77, jejíž text krátce předtím vznikl. Obrazových svědectví z té doby je velmi málo. Tehdy sedmnáctiletý učeň reprodukční grafiky Ondřej Němec si fotil jen tak pro sebe lidi z undergroundu a intelektuály kolem Václava Havla, blízkého přítele svých rodičů. Jeho autentické svědectví z té doby zpracoval pro Reportéry ČT David Vondráček.
10. 1. 2023|

Cenu Václava Havla získal ruský opoziční politik Kara-Murza

Cenu Václava Havla za rok 2022 získal ruský opoziční politik a publicista Vladimir Kara-Murza. Informovala o tom agentura AFP. Prestižní ocenění, které doprovází odměna ve výši šedesát tisíc eur (asi 1,5 milionu korun), uděluje Rada Evropy ve spolupráci s Knihovnou Václava Havla a Nadací Charty 77 od roku 2013.
10. 10. 2022Aktualizováno10. 10. 2022, 13:27|

Policii zajímalo, jestli prezidentovi lidé bez prověrky viděli tajný dokument, zřejmě je však skartován, uvedly ČRo a Respekt

Policie podle zdrojů Českého rozhlasu Radiožurnálu a Respektu prověřuje, zda Hrad skartoval tajnou zprávu BIS o zapojení ruských tajných služeb do výbuchu v muničním areálu ve Vrběticích. Policisty podle nich původně zajímalo, zda tajnou zprávu neviděl někdo z pracovníků prezidentské kanceláře, kdo nemá bezpečnostní prověrku. Když chtěli dokument vidět, vyšlo najevo, že byl zřejmě skartován. Hrad odmítl, že by při nakládání s tajnými dokumenty jakkoli pochybil. Prezidentská kancelář také zpochybnila, že by hlava státu dostala do rukou dokument o Vrběticích až deset dnů po doručení. Stalo se tak s šestidenním odstupem. Údajnou skartací by se měl zabývat i sněmovní bezpečnostní výbor.
29. 1. 2022Aktualizováno29. 1. 2022, 17:41|

Nově objevené texty připomínají pětaosmdesát let od narození Václava Havla

Prvního polistopadového prezidenta a zároveň první hlavu samostatné České republiky Václava Havla připomínají tuzemská divadla nebo vzpomínkové akce knihovny, která je po něm pojmenovaná a která se chystá publikovat i jeho dosud nevydané poznámky. Havel se narodil před 85 lety, zemřel v roce 2011.
5. 10. 2021Aktualizováno5. 10. 2021, 18:37|

Cenu Václava Havla získala běloruská opoziční vůdkyně Kalesnikavová

Cenu Václava Havla za rok 2021 získala běloruská opoziční vůdkyně Maryja Kalesnikavová, jedna ze tří žen, které jsou symbolem zápasu běloruského lidu o politické a občanské svobody a základní lidská práva. Ocenění uděluje Rada Evropy ve spolupráci s Knihovnou Václava Havla a Nadací Charty 77 od roku 2013.
27. 9. 2021Aktualizováno27. 9. 2021, 14:41|

Armáda v Myanmaru chce moc, volby zmanipulované nebyly, říká k převratu ředitelka Barmského centra

Od posledních parlamentních voleb v Myanmaru neuběhly ani tři měsíce a právě v den, kdy měl poprvé zasednout parlament s nově zvolenými poslanci, moc v zemi převzala armáda –⁠ prvního února provedla vojenský převrat. Při něm zadržela šéfku vlády Do Aun Schan Su Ťij, prezidenta Win Myina a vyhlásila na rok výjimečný stav. Nebe země tisíce zlatých pagod pak zaplavily červené balonky, které na protest vypustili někteří významní aktivisté. Stávkují lékaři, do protestů se zapojují i učitelé a studenti a nesouhlas dávají najevo i běžní občané. Ředitelka Barmského centra v Praze Sabe Soe v rozhovoru řekla, že země právě teď, snad ještě víc než kdy jindy, potřebuje podporu vlád demokratických zemí.
5. 2. 2021|

Je to záznam rozervané duše, říká o objevených zápiscích Filipa Topola jeho bratr Jáchym

Knihovna Václava Havla vydává soubor textů Filipa Topola o hudebníkově temném alternativním egu Kiliánu Nedorim. Topol mu již věnoval legendární dvacetiminutovou skladbu, texty o Nedorim ale většinou nebyly dosud publikovány. První část knihy Kilián Nedory tvoří novela Jámy a vítr, druhou pak konvolut črt, písňových textů, básní a próz.
13. 11. 2020|

Byl nalezen koncept nikdy nevydané knihy Václava Havla. V textech reflektuje první věznění

Knihovna Václava Havla zveřejní další dosud neznámé texty prvního polistopadového prezidenta. Koncept nikdy nevydané knihy z období Charty 77 byl nalezen v pozůstalosti jeho přítele Zdeňka Urbánka. Havel, který by 5. října oslavil 84. narozeniny, v textech reflektuje první věznění a vyrovnává se s tím, co nazýval mravním selháním.
18. 10. 2020|

Sametový most od Petra Síse na Kampě připomíná československé století. Hotový bude na jaře

Sametovou revoluci v Praze na Kampě od neděle připomíná nové dílo mezinárodně uznávaného autora dětských knih, ilustrátora a grafika Petra Síse. Obří instalace s názvem Velvet Bridge, tedy Sametový most, zobrazuje historii Československa v letech 1918 až 1989. V neděli 17. listopadu ji přímo na místě odhalil sám autor.
17. 11. 2019Aktualizováno17. 11. 2019, 22:16|