TÉMA

Trestná činnost

Na jaře přibývá krádeží kol. Najít je pomáhá nová technologie

S příchodem teplého počasí cyklisti zahájili sezonu, to ale zaktivizovalo také zloděje. Loni v Česku ukradli 5200 jízdních kol. Z nich se podařilo najít každé třetí. Případů sice meziročně ubylo, roste ale průměrná cena ukradeného kola. Podle Evropské pojišťovny loni přesáhla třicet tisíc korun, v metropoli ještě o patnáct tisíc víc. Policisté radí, aby si lidé k lepším kolům pořizovali také lepší zabezpečení. Pokud i přesto ke krádeži dojde, s vypátráním může pomoct nový systém evidence.
14. 4. 2024|

Policie zajistila kvůli možné trestné činnosti zámek v Protivíně, píší Seznam Zprávy

Národní centrála proti organizovanému zločinu (NCOZ) nechala zajistit zámek a podzámčí v Protivíně na Písecku kvůli podezření, že jsou výnosem z trestné činnosti. Jde o insolvenci společnosti Diversity Capital (DC), přes kterou lidé v Česku investovali stamiliony korun. S DC je obchodně zčásti propojená skupina IC Group, která chtěla zámek přestavět na sídlo malajsijské královské rodiny. O postupu NCOZ v pátek informovaly Seznam Zprávy. Protivínský starosta Jaromír Hlaváč (ODS) řekl, že od zástupců IC Group nemá půl roku žádné informace.
19. 1. 2024|

Do Česka míří miliardy korun z východu přes průtokové účty. Protikorupční úřady apelují na vládu

Průtokové účty umožňují podle policie firmám, především ze zemí bývalého Sovětského svazu, obcházet sankce a posílat do světa včetně Česka miliardy korun. Protikorupční organizace proto žádají od vlády rychlé prosazení novely zákona proti legalizaci peněz skrze tyto účty. Podle nich hrozí, že se to v tomto volebním období nestihne.
30. 10. 2023|

Trump uvedl, že bude možná zatčen. Své stoupence vyzval k protestům

Bývalý americký prezident Donald Trump přišel s tvrzením, že v úterý by mohl být zatčen. Nasvědčují tomu podle něj informace unikající z prokuratury na Manhattanu, která exprezidenta vyšetřuje pro podezření z finanční trestné činnosti. Trump ve vyjádření na své sociální síti Truth Social vyzval své stoupence, aby vyšli do ulic. Státní zastupitelství se k věci odmítlo vyjádřit.
18. 3. 2023Aktualizováno18. 3. 2023, 18:13|

30 let zpět: Drogová kriminalita v Československu

Československo ve srovnání se světem mělo před třiceti lety jeden z nejliberálnějších trestních zákonů proti drogám. Překupníkům a výrobcům drog hrozilo pouze tři až pět let vězení. Problém byl ale především v prevenci, které stát nevěnoval dostatečnou pozornost. Jen v roce 1991 se v Československu odhadovalo na třicet až čtyřicet tisíc toxikomanů.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
25. 6. 2022|

Mezinárodní gang údajně připravil banky a pojišťovnu o 1,4 milardy korun

Mezinárodní gang údajně připravil dvě české banky a jednu pojišťovnu o 1,4 miliardy korun. Využil k tomu fiktivní obchody s ocelí. Česká policie kvůli tomu navrhla obžalovat čtyři lidi, a to tři občany České republiky a jednoho cizince. Na policejním webu to v pondělí uvedl mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) Jaroslav Ibehej. Česká policie vyšetřovala případ společně s policisty z Velké Británie, kde jsou podle Ibeheje stíháni hlavní pachatelé, kteří gang řídili. Podle Českého rozhlasu - Radiožurnálu jsou mezi obviněnými představitelé pražských firem Balli Steel Czech a Swiss Forfait.
8. 3. 2021Aktualizováno8. 3. 2021, 08:31|

Nutit člověka při výslechu k přiznání je podle soudu kázeňský přestupek

Krajský soud v Českých Budějovicích i napodruhé osvobodil českobudějovického policistu, který podle vyšetřovatelů spolu se svým kolegou nutil při výslechu k přiznání romského recidivistu. Podle soudu mohl policista spáchat kázeňský přestupek a případ znovu předal k posouzení jeho nadřízeným. Krajský soud tak rozhodl navzdory loňskému verdiktu Nejvyššího soudu, podle kterého odvolací soud posoudil jednání policisty příliš benevolentně. To si myslí také nejvyšší žalobce Pavel Zeman, který s novým rozsudkem nesouhlasí a v případu se znovu obrátil na Nejvyšší soud.
25. 2. 2021|

Touha po moci a luxusu, sběratelská vášeň. Bývalý šéf Homolky Dbalý dostal rozsudek

Městský soud v Praze rozeslal po 18 měsících od vyhlášení rozsudek v kauze bývalého ředitele Nemocnice Na Homolce Vladimíra Dbalého. Má 525 stran a mimo jiné konstatuje, že hlavním motivem trestné činnosti byla touha po moci a luxusu.
4. 5. 2020|

Chcete ohrozit naši bezpečnost, prohlásil místopředseda ČSSD na adresu Šojdrové

Česko a Slovensko znovu odmítly kvóty na rozdělování běženců. Už v minulých dnech zdejší politiky rozdělila žádost Řecka o pomoc s přemístěním čtyřiceti nezletilých a opuštěných dětí z tamních uprchlických táborů. V Událostech, komentářích o přijetí těchto dětí diskutovala europoslankyně Michaela Šojdrová (KDU-ČSL) s místopředsedou ČSSD Ondřejem Veselým. Podle europoslankyně svým postojem Česko odmítá dobrovolnou solidaritu. Řecko nám chce poslat problémové nezletilé, oponuje Veselý.
12. 11. 2019|