TÉMA

Strážníci

Vnitro a obce chtějí pro strážníky dřívější důchody. Podle resortu práce by to nebylo jednoduché

Svaz měst a obcí a ministerstvo vnitra žádají, aby mohli strážníci odcházet dříve do důchodu bez toho, aby se jim krátil. Navrhli to při projednávání chystané penzijní reformy, kterou by měla v únoru řešit vláda. Podobně to už platí u záchranářů nebo podnikových hasičů.
21. 1. 2024|

Vnitro a svaz měst požadují dřívější penzi pro dlouholeté strážníky

Svaz měst a obcí (SMO) navrhuje doplnit do chystaného zákona s reformními změnami penzí dřívější důchod pro strážníky, kteří u městské či obecní policie odsloužili nejméně dvacet let. Podle počtu odpracovaných měsíců by měli podle svazu chodit do penze až o pět let dřív bez krácení pobírané částky. Stejný požadavek má i ministerstvo vnitra. SMO a resort vnitra to uvedly ve svých připomínkách k reformní důchodové novele. Ucelený návrh dřívějších penzí pro náročné profese, který chystá resort práce, by měla vláda projednat v prvním čtvrtletí. Zatím mohou až o pět let dřív chodit do důchodu záchranáři a podnikoví hasiči.
7. 1. 2024|

Násilí mezi dětmi a mladistvými přibývá, školy začínají s preventivními programy

Násilí mezi dětmi a mladistvými přibývá, a nejde jen o drobné šarvátky. Třeba policisté na Děčínsku během jednoho měsíce řeší dva případy, kdy oběti skončily v nemocnici. Školy proto začínají s novými programy prevence.
27. 9. 2023|

Policisté v Praze udělili desítky pokut za odpalování zábavní pyrotechniky. Porušení vyhlášky řešili i jinde

Odpalování zábavní pyrotechniky na zakázaných místech skončilo pro řadu lidí pokutou. V Praze, Jihlavě nebo Zlíně platila během novoročních oslav vyhláška zakazující používání pyrotechniky na vybraných místech. Někteří lidé to ale nerespektovali, a tak například policie v hlavním městě udělila desítky pokut.
2. 1. 2023|

Bývalé sídlo libereckých strážníků mizí. Prozatím tam má být parkoviště

Na místě bývalého sídla strážníků v dolním centru Liberce bude zatím parkoviště. Budovu v ulici Dr. Milady Horákové současný majitel bourá, protože je ve špatném technickém stavu. Vyplývá to z vyjádření Ondřeje Paclta, mluvčího skupiny Syner Group, jejíž jedna firma objekt vlastní. Liberečtí strážníci v objektů působili čtrnáct let.
25. 7. 2022|

Starostové obcí na Liberecku protestují proti spojování policejních oddělení. Bojí se o bezpečnost

Starostové devíti měst a obcí z Liberecka jsou proti spojování obvodních policejních oddělení v Hrádku nad Nisou a Chrastavě. Obávají se zhoršení bezpečnosti. Otevřeným dopisem se obrátí na ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) a na vědomí ho dají i premiérovi Petru Fialovi (ODS) a policejnímu prezidentovi Martinu Vondráškovi. Požadují zachování obou obvodních oddělení.
28. 6. 2022|

Agresivita vůči zdravotníkům nebo strážníkům stoupá, psychologové radí nereagovat

Agresivita lidí se v době pandemie stupňuje. S napadáním zdravotníků i strážníků mají zkušenosti v nemocnicích i na služebnách po celém Česku. Příčinou je často i jen upozornění na špatně nasazenou roušku. Například v Ústeckém kraji jsou podobných případů desítky. Zdravotníci sami mluví o tom, že lidé jsou ze situace ve společnosti v souvislosti s epidemií nervózní a k hrubému chování mají blízko.
6. 12. 2021|

Na dodržování zákazu pyrotechniky v hlavním městě dohlédnou stovky strážníků

Stovky strážníků a policistů budou v Praze na silvestra dohlížet na dodržování vyhlášky, která zakazuje na některých místech používat laickou pyrotechniku. Vyhláška platí nově od letošního 1. prosince. Připraveni budou také hasiči. Řekli to primátor Zdeněk Hřib (Piráti), radní Hana Kordová Marvanová (za STAN) a zástupci policie a hasičů. Magistrát letos nebude pořádat novoroční ohňostroj ani takzvaný videomapping.
18. 12. 2020|

Pod odkladem EET do konce roku i kompenzačním bonusem pro více lidí je prezidentův podpis

Prezident podepsal tři zákony, které prošly v posledních dvou dnech přes výhrady senátorů sněmovnou. Jisté tak je, že se elektronická evidence tržeb přeruší až do konce roku, nikoli však do roku 2023, jak navrhoval Senát. Rozšíří se také okruh samostatně výdělečných osob, které dostanou v souvislosti s koronavirovým útlumem od státu podporu. Zároveň přibyl prezidentův podpis i pod novelu zákona o obecní policii.
28. 5. 2020|

Jednomyslné ano. Výbor podpořil zavedení odchodného pro strážníky

Bezpečnostní výbor sněmovny jednomyslně doporučil poslancům schválit pozměňovací návrh, který má k novele zákona o obecní policii připojit odchodné pro strážníky. Samotnou novelu poslanci z výboru také podpořili. Mimo jiné zpřísňuje požadavky na spolehlivost a bezúhonnost příslušníků obecních policejních sborů.
20. 2. 2020|

Bývalý místostarosta Rumburku byl zproštěn všech obvinění. Obžaloba jej vinila z útisku a vydírání

Bývalého místostarostu Rumburku Darka Švába obžalovaného z útisku a vydírání okresní soud v Děčíně zprostil všech obvinění. Někdejšímu členovi ČSSD hrozilo až osm let vězení. Podle mluvčí soudu Martiny Syrůčkové dospěl soud k závěru, že se nejednalo o trestný čin. Obžaloba Švába vinila z toho, že při pracovní poradě městských policistů v červnu 2012 pobízel své podřízené k nekalým praktikám při výkonu povolání. Šváb to odmítal.
14. 1. 2020|

V ulicích chybí strážníci, na Božím Daru už není jediný. Na Slovensku jim zavedli výsluhy

Městům chybí stovky strážníků. Těm, kteří slouží, přibývá práce a rostou přesčasy. Například krušnohorský Boží Dar musel služebnu dočasně uzavřít. Poslední strážník odtud odešel na konci prázdnin. Na Slovensku pro strážníky zavedli výsluhu. Ta v Česku dosud pro strážníky chybí.
11. 11. 2019|