TÉMA

OBSE

Hlasování jako válka. Lukašenko ze strachu z protestů utáhl před běloruskými sněmovními „volbami“ šrouby

Bělorusové si v neděli vybírají nové složení dolní sněmovny a místních správ. Tak by tomu tedy bylo, kdyby „volby“ nebyly okatě nastaveny způsobem, aby v nich nemohl vyhrát nikdo, kdo by jakkoli ohrozil moc „posledního diktátora Evropy“, běloruského vůdce Alexandra Lukašenka. Ten se zřejmě chce za každou cenu vyhnout jakémukoliv nepříjemnému překvapení, které by se třeba jen vzdáleně podobalo mohutným protestům proti jeho režimu z léta a podzimu 2020. Podle analytiků připomínaly přípravy na hlasování spíše dobře naplánovanou vojenskou operaci.
25. 2. 2024|

Přítomnost Lavrova na jednání OBSE vyvolala rozpory a napětí

Ve znamení ostrých diplomatických sporů proběhlo ve Skopje zasedání ministrů zahraničí Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE). Mnozí ministři kritizovali ruskou invazi na Ukrajinu. Jednání se na rozdíl od minulého roku zúčastníl i ruský šéf diplomacie Sergej Lavrov. Ten mezi jiným uvedl, že tato organizace je na pokraji kolapsu.
30. 11. 2023|

V Rusku začaly místní volby bez významné opozice, nelegální „hlasování“ pořádá Moskva i na okupované Ukrajině

V Rusku začaly třídenní místní volby. V několika regionech mají obyvatelé podle úřadů rozhodovat o guvernérech nebo poslancích místních zákonodárných sborů. Významná nesystémová demokratická opozice se ale účastnit nesmí. Podobné pseudohlasování uspořádala Moskva také ve čtyřech okupovaných ukrajinských oblastech. Tyto „volby“ jsou nelegální, a jejich výsledky jsou proto už předem neplatné.
8. 9. 2023|

Vídeň pozvala sankcionované Rusy na schůzi OBSE. Delegáti opouštěli sál a tasili ukrajinské vlajky

V předvečer prvního výročí zahájení velké ruské invaze na Ukrajinu začalo ve Vídni za účasti ruských poslanců dvoudenní zasedání Parlamentního shromáždění Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE). Mnoho delegátů na protest opustilo sál poté, co se chystal začít mluvit ruský politik Vladimir Džabarov. Jiní v solidaritě s Kyjevem vyvěsili ukrajinské vlajky. Účast Rusů pobouřila spojence Kyjeva, Ukrajina a Litva schůzi zcela bojkotují. Vídeň politicky stojí za Ukrajinou a posílá jí humanitární pomoc, zároveň však zdůrazňuje nutnost diplomacie a odmítá dodat Kyjevu zbraně.
23. 2. 2023Aktualizováno23. 2. 2023, 15:51|

„Na pohřbívání neměli moc času.“ Ukrajina v osvobozené zemi vidí stopy ruských zločinů

Vraždy civilistů, znásilňování a mučení se už pár týdnů po začátku invaze na Ukrajinu ukázaly jako standard pro chování ruské armády. V zónách, které Rusové okupují, dochází běžně k válečným zločinům, o kterých se svět dozvídá, až když je vojáci opustí. Ukrajina už některé jejich pachatele soudí, většinou ale v jejich nepřítomnosti. Politici také mluví o tom, že je třeba ustanovit speciální tribunál.
19. 2. 2023Aktualizováno22. 2. 2023, 15:00|

Jednání ministrů zemí OBSE skončilo bez společné rezoluce. Podle AP má organizace existenční krizi

Bez přijetí závěrečného dokumentu skončilo v pátek v Lodži dvoudenní jednání ministrů zahraničí států Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE). Na pozadí války Ruska proti Ukrajině se ministři nedokázali dohodnout na společné rezoluci, napsala agentura DPA. Organizace zrozená za studené války k zachování míru v Evropě čelí tváří v tvář válce existenční krizi, tvrdí agentura AP.
2. 12. 2022|

Pokud bychom přijali nelidskosti Moskvy jako něco normálního, umožnili bychom vítězství ruského světa, varoval Duda

Pokud přijmeme nehumánnost Ruska jako něco normálního, umožníme tím vítězství takzvaného „ruského světa“, který znamená brutalitu, agresi, válku, chudobu a smrt, prohlásil polský prezident Andrzej Duda. V polské Lodži se ve čtvrtek sešli ministři zahraničí členských zemí Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE). „Rusko svou barbarskou a imperialistickou invazí na Ukrajinu porušilo prakticky všechny zásady OBSE,“ řekl šéf české diplomacie Jan Lipavský.
1. 12. 2022Aktualizováno1. 12. 2022, 22:41|

Šedý kardinál i Princ temnoty. Medvedčuk byl Putinovým mužem na Ukrajině

Nic na Ukrajině se nedá udělat bez Viktora Medvedčuka, věřil ve své době šéf Kremlu Vladimir Putin. Ukrajinský politik byl ve své zemi prodlouženou rukou Moskvy, jejíž vliv tam pomáhal šířit. Zfalšoval pro Kreml ukrajinské prezidentské volby, podílel se na Minských dohodách, které zakonzervovaly konflikt v Donbasu, či vedl politickou stranu, která na Ukrajině prosazovala myšlenky ruského vedení. Po svém pádu, na jehož konci bylo obvinění z velezrady a zatčení ukrajinskou rozvědkou, se stal součástí výměny zajatců mezi Kyjevem a Moskvou. Ukrajinská strana nyní tvrdí, že Medvedčuk je v Moskvě, ale že s otevřenou náručí ho tam nečekali.
17. 11. 2022|

Ruské rakety zabíjely v řadě měst. Agresoři mají stále problém s morálkou, míní analytici

Ruské síly pokračují v útocích na východě Ukrajiny, nadále ostřelují velká města. Okupanti zajali několik pozorovatelů mise OBSE. Podle britské rozvědky Ukrajina odrazila několik útoků na donbaské frontě. Trvá blokáda oceláren Azovstal v Mariupolu. Kyjev navrhl velikonoční příměří, výměnu zajatců a evakuace. Američtí analytici usuzují, že velká ruská ofenziva není pravděpodobná, protože velení armády nedalo jednotkám od Kyjeva šanci k obnově.
24. 4. 2022Aktualizováno24. 4. 2022, 19:58|

Rusové dle Zelenského nuceně deportovali přes půl milionu Ukrajinců. OBSE má důkazy zločinů

Rusko proti civilnímu obyvatelstvu na Ukrajině uplatňuje metody teroru, upozornil prezident Volodymyr Zelenskyj. Moskva podle něj násilně deportovala do odlehlých částí Ruska více než půl milionu Ukrajinců. Proti civilistům také podle Zelenského používá fosforové bomby. Pozorovací mise OBSE zaznamenala jasná porušení lidských práv ze strany ruských vojsk. Hlavní prokurátor Mezinárodního trestního soudu Karim Khan označil Ukrajinu za místo spáchání zločinů.
13. 4. 2022|

Rozdíl mezi státem a Orbánovou stranou se stíral, kritizovala maďarskou kampaň OBSE

V kampani před maďarskými parlamentními volbami se podle Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) stíral rozdíl mezi státem a stranou Fidesz premiéra Viktora Orbána. Mediální zpravodajství podle OBSE nebylo vyvážené, zákony o financování stran jsou neprůhledné, samotné nedělní hlasování se ale uskutečnilo v pořádku. Mluvčí maďarské vlády Zoltán Kovács v reakci řekl, že část OBSE zodpovědná za sledování voleb ztratila veškerý kredit, který ještě měla.
4. 4. 2022|

30 let zpět: Cesta Jiřího Dienstbiera do Náhorního Karabachu

Z Prahy do Náhorního Karabachu, kde byly obnoveny boje mezi Arménií a Ázerbájdžánem, odletěla pozorovatelská mise KBSE v čele s ministrem zahraničí Jiřím Dienstbierem. Konference pro bezpečnost a spolupráci v Evropě, dnešní OBSE, si dala za úkol vyjednat zahájení mírové konference, zvolit jejího předsedu a vyřešit otázku zastoupení Karabachu na konferenci.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
30. 3. 2022|

Ostrá slova a přípravy sankcí. Svět reaguje na uznání nezávislosti okupovaného Donbasu

Většina světových politiků přijala rozhodnutí Vladimira Putina uznat nezávislost okupovaných oblastí ukrajinského Donbasu ostře negativně. Evropská unie již pracuje na návrhu sankcí proti Rusku.
22. 2. 2022Aktualizováno22. 2. 2022, 16:25|

Ruští velitelé dostali dle rozvědky USA rozkaz připravit se k útoku na Ukrajinu

Velitelé ruských vojenských jednotek dostali podle americké tajné služby rozkaz, aby se připravili k útoku na Ukrajinu. Bělorusko pokračuje ve vojenských cvičeních s Ruskem, která měla původně skončit v neděli. Ruští vojáci, kteří se měli vrátit do vlasti, tak v zemi zatím zůstanou. Diplomatický zdroj agentuře Reuters pak řekl, že pozorovatelé OBSE na východní Ukrajině v sobotu zaznamenali téměř dva tisíce porušení příměří. Evropská unie upozorňuje na riziko záměrných dezinformací o údajných ukrajinských útocích, které mají posloužit Rusku jako záminka pro invazi.
20. 2. 2022Aktualizováno20. 2. 2022, 22:42|

Ostřelování na východě Ukrajiny zesiluje, prezident Zelenskyj chce jednání Rady bezpečnosti OSN

Vůdci neuznávané „Doněcké lidové republiky“ i „Luhanské lidové republiky“ vyhlásili dekretem „všeobecnou mobilizaci“. Pozorovatelé OBSE zaznamenali na východě Ukrajiny za 24 hodin 1500 případů porušení příměří, což je letos rekordní počet násilných incidentů na frontě mezi ukrajinskou armádou Ruskem koordinovanými silami. Ukrajinská armáda uvedla, že v sobotu přišla o dva své vojáky a má čtyři zraněné. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj uvádí, že východ země má vláda pod kontrolou. Navrhuje, aby se bezpečnostním zárukám Ukrajině věnovala Rada bezpečnosti OSN.
19. 2. 2022Aktualizováno19. 2. 2022, 21:54|

Biden je přesvědčen, že Putin již učinil rozhodnutí o invazi na Ukrajinu. USA očekávají útok v příštích dnech

Americký prezident Joe Biden v pátek prohlásil, že je přesvědčen o tom, že ruský prezident Vladimir Putin již učinil rozhodnutí o invazi na Ukrajinu. A i když stále existuje prostor pro diplomacii, Biden očekává, že Rusko v příštích dnech na Ukrajinu zaútočí, a to včetně Kyjeva. Evropská unie oznámila, že pokud k invazi dojde, je připravena na Rusko uvalit ještě tvrdší sankce než za anexi Krymu. Německá ministryně zahraničí Annalena Baerbocková zdůraznila, že jejich součástí bude i plynovod Nord Stream 2.
18. 2. 2022Aktualizováno18. 2. 2022, 23:44|

Moskva oznámila částečné stažení jednotek. Útok na Ukrajinu je však podle Bidena stále reálný

Kreml oznámil, že od hranic s Ukrajinou stahuje část jednotek zpět na základny, rozsáhlá vojenská cvičení ale pokračují dál. Kyjev stažení přivítal, zdůraznil ale, že v deeskalaci napětí uvěří, až ji skutečně uvidí. Šéf NATO Jens Stoltenberg konstatoval, že nejsou patrné známky snížení vojenské přítomnosti u ukrajinských hranic, a varoval, že vše je připraveno k útoku proti Ukrajině. O reálné možnosti útoku hovořil večer také americký prezident Joe Biden.
15. 2. 2022Aktualizováno15. 2. 2022, 22:16|

Washington popsal možné sankce za útok na Ukrajinu. Rusko je zklamané, vzkázal Rjabkov

Rusko je zklamáno signály z Washingtonu a Bruselu před pondělním jednáním v Ženevě, které bude věnováno situaci na Ukrajině, řekl podle agentur Interfax a RIA Novosti náměstek ruského ministra zahraničí Sergej Rjabkov. Prohlásil, že k nadcházejícím diplomatickým rozhovorům nepřistupuje s optimismem. Washington naznačil, jak by vypadaly sankce vůči Moskvě v případě agrese proti Ukrajině.
9. 1. 2022Aktualizováno9. 1. 2022, 16:48|

Stoltenberg svolal jednání Aliance s Ruskem

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg svolal na 12. ledna jednání Rady NATO-Rusko, sdělil agentuře Reuters představitel Severoatlantické aliance. Schůzka, o jejímž uspořádání se mluví od prosince, se tak uskuteční dva dny po plánovaných rozhovorech mezi Washingtonem a Moskvou. Západ se v posledních týdnech obává hromadění ruských jednotek u ukrajinských hranic, Rusko se naopak domáhá bezpečnostních záruk.
4. 1. 2022Aktualizováno4. 1. 2022, 15:14|

USA mají snížit počet svých diplomatů v Minsku na pět, Bělorusko tak reaguje na americké sankce

Běloruská diplomacie požaduje, aby Spojené státy od 1. září snížily počet svých zaměstnanců na velvyslanectví v Minsku na pět lidí. Oznámila to agentura RIA Novosti s odvoláním na mluvčího běloruského ministerstva zahraničí. Bělorusko také odvolalo dříve udělený souhlas s tím, aby se Julie Fischerová stala novou americkou velvyslankyní v Minsku. Jde o reakci na pondělní vyhlášením nových amerických sankcí proti režimu autoritářského vůdce Alexandra Lukašenka.
11. 8. 2021|

Ruské volby budou poprvé od roku 1993 bez pozorovatelů OBSE

Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) nevyšle své pozorovatele na zářijové volby do ruského parlamentu. Moskva totiž omezila počet zástupců organizace, kteří mohou letos na hlasování dohlížet. Krok zdůvodnila pandemií covidu-19, informovala agentura Reuters, podle níž to bude poprvé od roku 1993, co se zástupci OBSE na ruské volby nevypraví.
4. 8. 2021|

Pašinjan vyhrál arménské volby navzdory prohrané válce o Karabach

Dosavadní premiér Nikol Pašinjan se podle konečných výsledků stal vítězem nedělních předčasných voleb v Arménii. Jeho Občanská smlouva získala 53,92 procenta hlasů a chybí jí tedy 0,08 procenta, aby mohla sama sestavit vládu, informovala agentura TASS. Pašinjanova strana zaznamenala jednoznačné volební vítězství navzdory tomu, že v době její vlády utrpěla arménská vojska porážku ve válce o Náhorní Karabach.
21. 6. 2021Aktualizováno21. 6. 2021, 21:53|

Ukrajinu znervózňují ruské manévry u hranic. Kreml vzkázal, že dělá, co uzná za vhodné

Ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba jednal s představitelem OBSE o ruském „systematickém vyostřování“ bezpečnostní situace na Donbasu a Krymu. Reagoval tak na zprávu vrchního velitele ukrajinských sil, že Moskva shromažďuje u hranic své jednotky. Kreml pohyby svých vojsk označil za vnitřní věc, která nepředstavuje hrozbu.
1. 4. 2021Aktualizováno1. 4. 2021, 22:04|

Kazašskému parlamentu dál dominuje Nazarbajevova strana. Voliči neměli na výběr, píše OBSE

Kazašské parlamentní „volby“, které se konaly v neděli, vyhrála strana Světlo vlasti bývalého prezidenta Nursultana Nazarbajeva se ziskem 71,09 procenta hlasů. Vyplývá to z předběžných výsledků, které oznámila ústřední volební komise. Ve sněmovně zasednou ještě dvě uskupení loajální režimu. Podle pozorovatelů Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) volbám chyběla transparentnost a voliči neměli skutečnou možnost volby. V neděli policie pozatýkala několik desítek přívrženců opozice, kteří v den voleb protestovali proti poměrům.
11. 1. 2021|