Přítomnost Lavrova na jednání OBSE vyvolala rozpory a napětí

Horizont ČT24: Lavrov na jednání OBSE (zdroj: ČT24)

Ve znamení ostrých diplomatických sporů proběhlo ve Skopje zasedání ministrů zahraničí Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE). Mnozí ministři kritizovali ruskou invazi na Ukrajinu. Jednání se na rozdíl od minulého roku zúčastníl i ruský šéf diplomacie Sergej Lavrov. Ten mezi jiným uvedl, že tato organizace je na pokraji kolapsu.

Ruská útočná válka proti Ukrajině je urážkou principů, na nichž Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) stojí, řekl na úvod ministerského zasedání ve Skopje zástupce předsedající země, šéf severomakedonské diplomacie Bujar Osmani.

Ruskou invazi jednoznačně odsoudili i ministři Španělska, Finska, Švédska či Německa, kteří hovořili v přítomnosti svého ruského kolegy Sergeje Lavrova.

Šéf severomakedonské diplomacie Osmani s německou kolegyní Baerbockovou
Zdroj: Reuters/Ognen Teofilovski

Políček do tváře OBSE, řekl Osmani

Podle Osmaniho svým vpádem na území sousední země Rusko uštědřilo „políček do tváře OBSE a všemu, co je pro ni cenné“ a podkopává „důvěru, dialog a akceschopnost“ uvnitř organizace.

Slova o bezprecedentním porušení hodnot organizace, bezpečnostního pořádku v Evropě a Charty OSN pak padla také v projevech finské ministryně zahraničí Eliny Valtonenové, jejího švédského kolegy Tobiase Billströma či německé ministryně Annaleny Baerbockové.

Lucemburský ministr Xavier Bettel hovořil o svých dřívějších kontaktech s ruským prezidentem Vladimirem Putinem a vyzval ho, aby válku ukončil. „Ještě není pozdě na to pochopit, že to (zahájení invaze) byla chyba. Síla není ukázat, že jste silnější, ale ukončit utrpení milionů lidí,“ řekl.

Někteří ministři na jednání odmítli přijet

Lavrov na plenární zasedání dorazil, aniž by promluvil s novináři, jeho přítomnost ve Skopje mezi členskými zeměmi OBSE vyvolala rozpory a napětí. Na zasedání kvůli tomu odmítli přijet ministři z Ukrajiny, Polska a pobaltských zemí. Estonský ministr zahraničí Margus Tsahkna bojkot zasedání doprovodil prohlášením, podle něhož „je Lavrovovo místo před zvláštním tribunálem, nikoli za stolem v OBSE“.

Na předchozí ministerské zasedání OBSE, které bylo loni v Polsku, Lavrov nedorazil. Zástupci Ukrajiny kvůli účasti ruské delegace letos v únoru bojkotovali i zasedání Parlamentního shromáždění OBSE ve Vídni.

Lavrov tvrdil, že OBSE je na pokraji kolapsu

Lavrov řekl podle agentury Reutes, že OBSE je na pokraji kolapsu a že Západ zabíjí šance na oživení této skupiny. Obvinil jej také, že vede hybridní válku proti Rusku, a řekl, že její další obětí se může stát Moldavsko. Evropskou unii označil za „agresivní geopolitický projekt“.

Samotná OBSE je podle vrcholného ruského diplomata v „žalostném stavu“ a její vyhlídky jsou nejasné. „Neexistují žádné zvláštní důvody k optimismu. OBSE se v podstatě mění v přívěsek NATO a EU,“ tvrdil Lavrov.

„Spojené státy a jejich evropské satelity ve snaze srazit ruskou ekonomiku uvalily na Rusko tisíce sankcí, čímž ukončily širokou praktickou spolupráci mezi Východem a Západem v našem kdysi společném regionu,“ prohlásil podle agentury TASS ministr zahraničí země, která loni v únoru napadla Ukrajinu, a Západ proto přijal řadu sankcí proti Rusku. Vzápětí po svém projevu opustil Lavrov sál a nevyslechl si další účastníky jednání, kteří na jeho slova reagovali.

„Ruské pokusy svést na ostatní vinu za svá vlastní rozhodnutí jsou zcela zjevné. Neslevíme z hlavních principů evropského bezpečnostního pořádku a nedovolíme Rusku, aby Ukrajině upíralo právo přijímat vlastní rozhodnutí ohledně zahraniční a bezpečnostní politiky,“ řekl dánský ministr zahraničí Lars Lökke Rasmussen.

Lipavský na znamení protestu opustil sál

Český ministr zahraničí Jan Lipavskuý (Piráti) pří projevu Lavrova na znamení protestu opustil sál, stejně jako někteří další ministři. „Česká delegace projev ruského ministra zahraničí poslouchala v zastoupení referenta, který má na starosti dezinformace,“ uvedlo posléze české ministerstvo zahraničních věcí. „Projev ruského ministra zahraničí jsem si ve Skopje neposlechl. Považoval jsem za přínosnější, aby byl v tu chvíli v sále náš kolega, který má na starosti monitoring dezinformací,“ napsal Lipavský na síti X.

Ministři ve svých projevech většinou Rusko tvrdě kritizovali a poukázali na to, že Moskva útočnou válkou proti sousední zemi porušila principy, na nichž OBSE stojí.

Ruský ministr se setkal s maďarským a rakouským protějškem

Jiný tón zvolil podle očekávání například maďarský ministr Péter Szijjártó, který s Lavrovem jednal i bilaterálně. Podle něj je jediným řešením konfliktu jednání o míru a dodávky zbraní Ukrajině ho jen oddalují.

S Lavrovem hovořil také rakouský ministr zahraničí Alexander Schallenberg. Podle jeho mluvčí se tak stalo na žádost OBSE a po konzultaci s předsednictvím organizace. Projednával s ním prý otázku prodloužení funkčního období čtyř vysokých úředníků OBSE, včetně generální tajemnice Helgy Schmidové.

Organizacie vznikla v roce 1975 v době vrcholící studené války, aby podporovala dialog mezi Západem a Východem. Cílem organizace je posílení evropské bezpečnosti, upevnění lidských práv, demokracie a zásad právního státu. V současnosti jde o jedinou evropskou bezpečnostní platformu, která sdružuje evropské země včetně Ruska a Ukrajiny se Spojenými státy a Kanadou.