TÉMA

Spisovatel

Náchod získal knihovnu Josefa Škvoreckého, zpřístupní ji veřejnosti

Radnice v Náchodě zpřístupní zájemcům knihovnu spisovatele Josefa Škvoreckého. Získala ji od rodiny v kanadském Torontu a převezla do Česka. V Náchodě se Škvorecký před sto lety narodil. V exilu za oceánem žil s manželkou Zdenou Salivarovou od konce šedesátých let. Zemřel v Kanadě v lednu 2012.
28. 2. 2024|

Seznam „teroristů a extremistů“. Díla zakázaných spisovatelů mizí v Rusku z obchodů i knihoven

Válka na Ukrajině ztížila život řadě ruských autorů, kteří ve své zemi čelí stále tvrdší cenzuře, a jejich díla mizí z obchodů. Ruské úřady předávají seznam zakázaných spisovatelů i knihovnám. Týkají se takzvaných „zahraničních agentů“, kritiků ruské invaze na Ukrajinu nebo děl, v nichž se objevuje tematika sexuálních menšin. Jak zjistil nezávislý zpravodajský server Bumaga na případu Petrohradu, některé knihovny zakázané spisovatele nadále nabízejí, i když pouze na vyžádání. V případě knihoven totiž Rusko zatím k výraznějším postihům nepřistupuje, píše nezávislý web Meduza.
9. 1. 2024|

Deziluze, vystřízlivění, vzdor a emigrace. Na divadle se věnují Pavlu Kohoutovi

To nemyslíš vážně, Pavlíčku. Novou inscenaci na motivy života spisovatele a disidenta Pavla Kohouta uvádí Vršovické divadlo Mana. V představení se střetává autorovo prvotní zapálení pro komunismus a následný rozchod s režimem.
17. 9. 2023|

McCarthy na konci dospíval k tomu, že to podstatné nelze říct slovy, říká jeho překladatel

V češtině vyšel román Cormaca McCarthyho Pasažér. Spisovatel a scenárista, který zemřel letos v červnu, patřil mezi nejvýznamnější americké literáty druhé poloviny 20. století. Na aktuálně vydanou knihu naváže druhý text. Pod názvem Stella Maris by měl vyjít ještě letos.
4. 9. 2023|

Aby příběh překročil hranice. Před sto lety zemřel šumavský Evropan Karel Klostermann

Přestože se proslavil hlavně literárním zachycením divoké šumavské přírody, býval spisovatel Karel Klostermann už během svého života označován za „apoštola smíření mezi Čechy a Němci“. Díky zobrazení každodennosti přelomu 19. a 20. století na jihu a západě Čech se k němu proto i nyní vrací nadšenci z obou stran státních hranic, kteří ho oceňují nejen jako venkovského kronikáře, ale hlavně jako autora, pro něhož je důležitější soužití s krajem než národnost. Od smrti jednoho z nejvýraznějších regionálních literátů uplyne v neděli 16. července 2023 sto let.
16. 7. 2023|

Kundera Česko v myšlenkách nikdy neopustil, o zdejší dění se živě zajímal, říká Uhde

Zesnulý spisovatel Milan Kundera se podle svého přítele, vydavatele a bývalého politika Milana Uhdeho, navzdory dlouholetému pobytu ve Francii velmi živě zajímal o dění v České republice, stále zde podle něj byl zakotvený. Zároveň Uhde odmítl, že by Kundera Čechy nesnášel, naopak prý chtěl svou tvorbu psanou ve francouzštině osobně přeložit do češtiny.
13. 7. 2023|

Zemřel spisovatel Milan Kundera

Ve věku 94 let zemřel prozaik a esejista Milan Kundera. Proslavil se zejména romány Žert a Nesnesitelná lehkost bytí či souborem povídek Směšné lásky. Za hranicemi patřil spolu s Kafkou a Havlem k nejslavnějším českým rodákům. Býval opakovaně zmiňován jako kandidát na Nobelovu cenu za literaturu. Z obavy před špatným výkladem byl rezervovaný k překladům svých knih a rozhovory neposkytoval. Od roku 1975 žil a tvořil v Paříži, kde i zemřel. Informaci potvrdila Moravská zemská knihovna v Brně (MZK).
12. 7. 2023Aktualizováno12. 7. 2023, 17:38|

Milan Kundera. Spisovatel, který chtěl zmizet, ale byl příliš vidět

Z komunistického lyrika se přerodil ve skeptického mistra románu, ze sjezdů spisovatelů zamířil do ústraní, z Brna se přesunul do Paříže, z češtiny do francouzštiny. Spisovatel, který chtěl „zmizet za svým dílem“, se však nikdy zcela neschoval. Naopak, čím hlubší bylo jeho mlčení, tím větší přitahoval pozornost. Někteří kritizují, že nevysvětlil problematická místa svého života. Jiní tvrdí, že bohatě stačí jeho knihy. Milan Kundera zemřel ve věku 94 let.
12. 7. 2023|

Zemřel britský spisovatel Martin Amis

Ve věku 73 let zemřel britský spisovatel Martin Amis. O úmrtí autora románů Peníze nebo Londýnská pole s odkazem na jeho ženu informuje americký list The New York Times (NYT). Syn neméně slavného spisovatele Kingsleyho Amise patřil k představitelům postmodernismu, vydal 15 románů, oceňované memoáry, díla literatury faktu a sbírky esejů a povídek. Ve svých pozdějších dílech se zabýval stalinistickými zločiny, válkou proti terorismu či holocaustem.
20. 5. 2023|

Každý Čech mi říkal, že dálnice D1 je prokletá, tvrdí spisovatel Aaronovitch

Jeden z nejčtenějších fantasy autorů posledních let Ben Aaronovitch je nyní hostem mezinárodního knižního veletrhu a literárního festivalu Svět knihy Praha. Své romány kombinující prvky krimi a magie zasazuje zpravidla do svého domovského Londýna. V rozhovoru pro ČT mluvil o inspiraci českými reáliemi nebo o nápadu s přízračným tankem.
12. 5. 2023|

„Musí se už něco stát, něco se změnit.“ Vyšla první část deníků Jaroslava Foglara

Celý den drobně prší. Tak se jmenuje první díl deníků Jaroslava Foglara. Výbor zachycuje téměř dvacet let spisovatelova života, konkrétně od roku 1920 do roku 1937. Deníky poskytla skautská nadace, která se na vydání také podílela.
24. 4. 2023|

Můj film zmírňuje vášně, věří autorka nového dokumentu o Kunderovi Buzková

Spisovatel Milan Kundera v sobotu slaví 94. narozeniny, v Brně se otevře knihovna s jeho jménem, které s manželkou věnoval část svého archivu. Za pár dnů ČT odvysílá o Milanu Kunderovi nový dokument. Diváci si ho mohou pustit 11. dubna ve 21:45 na Dvojce. Režisérka a scenáristka snímku v Interview ČT24 popsala Kunderu mimo jiné jako perfekcionistu, který nedokáže „nechat věci být“.
2. 4. 2023|

Sedmdesátník Jiří Dědeček nadělil sobě i dětem knihu básniček

Před rokem 1989 svými texty vystupoval proti režimu, teď dlouhodobě píše pro děti. Jiří Dědeček pro ně vydal šestou knihu veršů s názvem Pozval Tatar tatarku. Písničkář, spisovatel a básník si sbírku nadělil i ke svým kulatým narozeninám, sedmdesátiny oslaví v pondělí.
12. 2. 2023|

Spisovatel Rushdie po srpnovém útoku nevidí na jedno oko a nemůže používat ruku, uvedl jeho agent

Britský spisovatel indického původu Salman Rushdie po srpnovém útoku nevidí na jedno oko a nemůže používat jednu ruku, uvedl jeho agent. Pětasedmdesátiletý autor, který dostává dlouhá léta výhrůžky smrtí kvůli své knize Satanské verše, byl pobodán při svém vystoupení v americkém státě New York.
23. 10. 2022|

Německou knižní cenu získala osoba Kim de l'Horizon, Jan Faktor neuspěl

Německou knižní cenu letos získala za román Blutbuch (Kniha krve) osoba jménem Kim de l'Horizon, která se identifikuje jako nebinární. Česko-německý autor Jan Faktor, který byl na prestižní ocenění nominován za autobiografický román Trottel (Blbec), neuspěl.
17. 10. 2022Aktualizováno17. 10. 2022, 19:21|

Když je člověk v pohodě, tak proč by měl psát? ptá se Miloš Urban

Už skoro čtvrt století patří mezi stálice české literatury a ke svým dosavadním dvanácti románům přidal před letošním létem třináctý s názvem Továrna na maso. Spisovatel Miloš Urban v pořadu Interview ČT24 mluví o tom, proč lituje partnerky a partnery spisovatelů nebo čím ho překvapil úspěch jeho knih v zahraničí. Psaní prý může být soukromá psychoterapie.
6. 9. 2022|

Akademie věd otevřela po rekonstrukci své kongresové centrum a hotel v Třešti

Akademie věd České republiky (AV ČR) otevřela v Třešti na Jihlavsku po skoro tři roky trvající rekonstrukci své kongresové centrum a hotel v zámku. Zatím slouží jen pro interní potřeby, od června však bude moci hotel se 105 lůžky, wellness a restaurací využívat i veřejnost, řekla ředitelka Zámeckého hotelu Třešť Pavla Pěkná. AV ČR využívá novorenesanční zámek od 80. let minulého století, od města ho koupila v roce 2005. Za jeho kompletní renovaci teď zaplatila asi 240 milionů korun.
11. 5. 2022|

Nechceme finančně podporovat Lukjaněnka, říká editor Arga. Příjmy z jeho již vydaných knih pošle Post Bellu

Nakladatelství Argo oznámilo, že přestává vydávat knihy Sergeje Lukjaněnka kvůli jeho podpoře invaze Ruska na Ukrajinu. Příjmy z těch, které už jsou v nabídce, chce posílat organizaci Post Bellum. Ruský autor fantasy, například úspěšné série Hlídka, v reakci označil Čechy za národ se sklony k nacismu. Na jeho slova otevřeným dopisem odpověděl nejprodávanější český autor fantasy František Kotleta. V Událostech, komentářích se k tématu vyjádřil editor nakladatelství Argo a publicista Martin Šust.
25. 3. 2022|

V Brně je nová křížová cesta. Odkazuje na osudy a činy známých osobností včetně Kundery

V oknech chrámu v Brně-Lesné je nová křížová cesta. Spojuje motivy z posledních chvil Ježíše Krista s osudem intelektuálů, umělců a kněží v době komunistické totality. Hned první zastavení – „Ježíš udán a odsouzen“ – odkazuje k Milanu Kunderovi. Pozdější slavný literát údajně v roce 1950 jako vysokoškolský student udal člověka, který kvůli tomu skončil ve vězení. Kundera informaci popřel jako lživou. Další zastavení připomínají osudy básníků Ivana Blatného a Jana Zahradníčka nebo kněží perzekvovaných komunisty.
18. 2. 2022|

Vládnou média, politika je povrchní. Francouzský provokatér Michel Houellebecq vydal novou knihu

Ve Francii vyšel nový román enfant terrible francouzské literatury Michela Houellebecqa. Autor se v novince Anéantir opět věnuje úpadku západní civilizace a varuje před nadvládou médií, sociálních sítí a povrchností politiky. Kniha je hit, za dva dny se prodalo 75 tisíc výtisků.
26. 1. 2022|

Zemřel spisovatel Stanislav Rudolf, autor známého Metráčka

Zemřel spisovatel a scenárista Stanislav Rudolf, bylo mu 89 let. Informaci potvrdil jeho syn Martin Rudolf. Mezi nejznámější Rudolfovy knihy, které byly i zfilmovány, patří Metráček, Kopretiny pro zámeckou paní nebo Operace mé dcery. Poslední rozloučení bude v rodinném kruhu.
10. 1. 2022|

Společnost potřebuje silnou demokratickou osobnost. Prezident Zeman ji štěpí, míní historik

Česko prožívá těžké chvíle – pandemickou krizi, raketový růst cen. Společnosti chybí struktura, potřebuje hlas, který bude spojovat, řekl v nedělním Interview ČT24 publicista, spisovatel a historik Pavel Kosatík. Nový kabinet podle něj musí vysílat signály, že mu záleží na všech lidech.
10. 1. 2022|

Výstava v Hrabalově chatě v Kersku bude v plném provozu v roce 2024. Nabídne i rozšířenou realitu

Nová expozice v chatě spisovatele Bohumila Hrabala v Kersku na Nymbursku bude v plném provozu v roce 2024. Návštěvníci si ji ale budou moci prohlédnout i dříve, například při tradiční akci Hrabalovo Kersko. Výstava by měla zahrnovat Hrabalovy osobní předměty a počítá se i s využitím rozšířené reality, která prostory doplní o další zajímavosti. Na pozemku zároveň vznikne nový objekt se zázemím pro návštěvníky, řekl krajský radní pro kulturu Václav Švenda (Spojenci).
22. 11. 2021Aktualizováno22. 11. 2021, 18:36|

O Hrabalovu chatu projevil zájem Středočeský kraj. Ministerstvo mu pomůže s rekonstrukcí

Chatu světoznámého spisovatele Bohumila Hrabala v Kersku pravděpodobně odkoupí Středočeský kraj. Jeho radní nápad podporují pod podmínkou, že s rekonstrukcí vypomůže ministerstvo kultury. Hrabal s manželkou v domku pobývali od konce 60. let, přímo v něm autor napsal svá nejznámější díla, například Slavnosti sněženek. V nabídce realitní kanceláře se chata objevila za 12 milionů korun. Kraj chce o ceně ještě jednat.
26. 8. 2021|