TÉMA

Blokáda

Polští zemědělci přitvrzují. Blokují dálnice a vysypali ukrajinské obilí z vlaku, Kyjev to odsoudil

V Polsku začala rozsáhlá demonstrace zemědělců, kteří protestují proti klimatické politice Evropské unie a dovozu levnějších zemědělských produktů. Svoji nespokojenost vyjádřili na více než dvou stech místech v celé zemi, včetně velkých měst, blokovali i hraniční přechody s Ukrajinou a důležité silniční tahy. K úterním demonstracím se podle médií přidali i polští dopravci, včelaři a myslivci. Polští rolníci také vysypali v obci Medyka u hranic ukrajinské obilí z vlaku. Kyjev incident odsoudil a vyzval Evropskou komisi k reakci. Ukrajinští řidiči kamionů v reakci chystají sérii protestů na hranicích.
20. 2. 2024Aktualizováno20. 2. 2024, 13:10|

Traktory několik hodin blokovaly pražskou magistrálu. Část zemědělců protestovala proti Zelené dohodě i vládě

Zemědělci v Praze kritizovali evropskou zelenou politiku. Dopoledne se shromáždili před resortem zemědělství, kde mimo jiné volali po demisi ministra Marka Výborného (KDU-ČSL), později demonstrace pokračovala na Malostranském náměstí. Protestní jízda traktorů časně ráno částečně zablokovala magistrálu a v centru Prahy na chvíli omezila provoz tramvají. Větší dopravní problémy ale nezpůsobila. Velké zemědělské organizace se od pondělní akce už předem distancovaly a chystají vlastní. Hlavní část protestu na průtahu Prahou skončila po patnácté hodině, kdy stroje odjely.
19. 2. 2024Aktualizováno19. 2. 2024, 20:11|

Preferuji jednání před protesty, prohlásil Výborný. Zemědělci ho vypískali a dali mu dopis s požadavky

Ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) preferuje jednání u stolu před protestem v ulicích, řekl v pondělí ráno k akci části zemědělců v Praze. Organizátoři, ke kterým patří předseda Odborového svazu pracovníků zemědělství a výživy a Asociace svobodných odborů Bohumír Dufek nebo bývalý prezident Agrární komory ČR Zdeněk Jandejsek, podle něj ale sledují vlastní politické cíle a zemědělce nezastupují. Výborný dodal, že o konkrétních krocích a změnách v zemědělství bude jednat s velkými nevládními organizacemi. Protestující ho následně před ministerstvem vypískali a kolem 11. hodiny mu předali dopis, v němž žádají, aby Česko odstoupilo od takzvaného Green Dealu.
19. 2. 2024Aktualizováno19. 2. 2024, 19:25|

PŘEHLEDNĚ: Kudy v pondělí v Praze projedou nespokojení farmáři?

Část nespokojených českých farmářů přijede v pondělí do hlavního města, kde hodlají traktory a další technikou zablokovat pražskou magistrálu. Uvádějí, že tak chtějí vyjádřit nesouhlas se stavem zemědělství. Do Prahy budou šesti trasami přijíždět zhruba od 05:00, jejich prvním cílem je budova ministerstva zemědělství v centru. Zemědělci by se měli vyhnout dálnicím a organizátoři slíbili, že nebudou blokovat průjezd hromadné dopravy.
18. 2. 2024|

Soukromí zemědělci vyzvali vládu k zachování redistributivní platby. Proti pondělnímu protestu se vymezili

Čeští soukromí zemědělci vyzvali vládu, aby zachovala stávající podporu malých a středních podniků, tedy takzvaný systém redistributivních plateb. Podle předsedy Asociace soukromého zemědělství (ASZ) Jaroslava Šebka je tato podpora klíčová. Farmáři se v Česku potýkají s problémy například v důsledku dovozu levných komodit ze zahraničí. Šebek se však vymezil proti protestům, které vede mimo jiné bývalý prezident Agrární komory ČR Zdeněk Jandejsek. Část farmářů během nich v pondělí zablokuje magistrálu v Praze. Chtějí odstoupení od Green Dealu.
13. 2. 2024Aktualizováno13. 2. 2024, 18:19|

Polští zemědělci ve velkém blokovali silnice. Protestovali proti Zelené dohodě i levnému dovozu z Ukrajiny

Komplikace v dopravě v pátek na mnoha místech Polska způsobili zemědělci protestující proti politice Evropské unie v zemědělství nebo proti podle nich nedostatečným krokům vlády ohledně dovozu levnějších zemědělských produktů z Ukrajiny.
9. 2. 2024Aktualizováno9. 2. 2024, 14:25|

Izraelští protestující blokují humanitární materiál do Gazy. Je to pomoc nepřátelům z Hamásu, říkají

Příbuzní rukojmí unesených teroristy z Hamásu stupňují tlak na vládu Izraele. Kritizují přísun pomoci do Gazy, a dokonce blokují humanitární konvoje. Potom, co armáda omezila přístup k hraničním přechodům, se přesunuli ke klíčovému přístavu Ašdod, který slouží jako překladiště pomoci pro Gazu. Humanitární náklad podle protestujících míří k těm, kdo si ho nezaslouží.
2. 2. 2024|

Francouzští zemědělci zahájili blokádu Paříže, v akci jsou stovky traktorů

Francouzští zemědělci v pondělí odpoledne odstartovali časově neomezenou blokádu hlavních silničních tahů vedoucích do Paříže, kterou se chtějí domoci splnění dalších požadavků v sílícím sporu s vládou. Podle agentury AP farmáři pomocí traktorů a žoků slámy obklíčili metropoli a hodlají pokračovat i v úterý. Resort vnitra se snaží zabránit vjezdu zemědělských strojů do velkých měst a plánuje nasadit 15 tisíc policistů. Prezident Emmanuel Marcon se kvůli situaci mimořádně sešel s ministry. Ve čtvrtek o ní bude jednat i s předsedkyní Evropské komise Ursulou von der Leyenovou.
29. 1. 2024|

Francouzští farmáři zablokovali dálniční spojení se Španělskem a Belgií. Vláda jim slíbila ústupky

Francouzští zemědělci zablokovali hlavní silnici spojující Francii se Španělskem a demonstrovali na hranicích. S kolonou traktorů přijeli i na jednu z hlavních dálnic spojujících Paříž s městem Lille a s Belgií. V rámci celonárodních protestů proti nízkým cenám potravin a nadměrné byrokracii tak působili dlouhé dopravní zácpy, informovala agentura Reuters. Francouzská vláda v reakci na protesty oznámila, že upustí od snížení daňových úlev na naftu pro zemědělské účely.
26. 1. 2024|

Polští dopravci dali vládě důvěru, ale nekapitulují. Protest na hranicích do března přeruší

Polští automobiloví dopravci, kteří od listopadu blokují některé hraniční přechody s Ukrajinou, se dohodli s vládou a ve středu v poledne svůj protest do 1. března přeruší. Po podpisu dohody s dopravci to avizoval ministr dopravy Dariusz Klimczak, ještě předtím o přestávce v protestech mluvil jejich organizátor.
16. 1. 2024|

Německá stávka na železnici se stupňuje, zrušeny mají být i některé spoje z Česka

K protestu, který v úterý zahájili strojvedoucí nákladních vlaků společnosti Deutsche Bahn (DB), se v noci na středu přidali také jejich kolegové z osobní dopravy. Informovala o tom agentura DPA. Protest, kterým se odbory GDL snaží vymoci vyšší mzdy a kratší pracovní dobu, má trvat do pátečního večera. S problémy musí počítat nejen cestující v Německu, zrušeny mají být i některé spoje z Česka.
10. 1. 2024|

Polští zemědělci opět blokují hraniční přechod Medyka. Ukrajincům už nevěříme, hlásí

Polští zemědělci se opět rozhodli pro blokádu přechodu Medyka na hranici s Ukrajinou. Stěžují si na levnou konkurenci z Ruskem napadené země a požadují zejména dotace na kukuřici, více peněz na provozní úvěry a zachování zemědělské daně na dosavadní výši. Od nové polské vlády, která se zatím k aktuálnímu vývoji nevyjádřila, žádají písemné ujištění, že jejich požadavky splní. V blokádách zároveň pokračují i autodopravci.
4. 1. 2024|

Polští zemědělci přerušili blokádu na hranici s Ukrajinou, autodopravci pokračují i přes Vánoce

Polští zemědělci v neděli ráno přerušili několikatýdenní blokádu přechodu Medyka-Šehyni na hranici s Ukrajinou. Upozornili ale, že po Vánocích budou v protestu pokračovat, pokud vláda nezačne jejich situaci řešit. Naopak autodopravci chtějí v protestu na dalších hraničních přechodech pokračovat i přes Vánoce, informoval server TVN24. Obě skupiny si stěžují na levnou konkurenci z Ukrajiny.
24. 12. 2023|

Slovenští dopravci obnovili protest na hranici s Ukrajinou. Blokáda podle organizátorů trvá i v Polsku

Unie autodopravců Slovenska (UNAS) v pondělí odpoledne obnovila protest na hranicích s Ukrajinou a zablokovala vjezd kamionů přes hraniční přechod Vyšné Nemecké–Užhorod, který je pro kamiony jediným silničním spojením mezi oběma zeměmi. Protestovali i maďarští autodopravci na hraničním přechodu Záhony–Čop. Blokáda nejspíš pokračuje také na polsko-ukrajinských hranicích, ačkoliv podle místopředsedy ukrajinské vlády Oleksandra Kubrakova byl otevřen přechod Jahodyn–Dorohusk. K posunu podle médií přispěl starosta Dorohusku, který zrušil povolení k protestu. Organizátor akce a lídr výboru na ochranu dopravců a zaměstnanců dopravních firem Tomasz Borkowski ale tvrdí, že žádná dohoda o ukončení blokády není a protest tak dále trvá.
11. 12. 2023Aktualizováno11. 12. 2023, 21:33|

Křesťané v Gaze roky balancovali mezi Hamásem a izraelskou blokádou. Odchod z válečné zóny nechystají

Válka na Blízkém východě dopadla na dva miliony obyvatel Pásma Gazy, kde žije i malá křesťanská komunita čítající mezi osmi sty a tisícem lidí. Jejich počet se však už několik let zmenšuje, pokles nabral rychlejší tempo zejména po volbách roku 2006, kdy kontrolu nad Gazou převzalo islamistické a teroristické hnutí Hamás. Následně museli křesťané, stejně jako jejich muslimští sousedé, čelit následkům izraelské a egyptské blokády, kterou sousední státy reagovaly na politické změny. Nyní jsou navíc tamní křesťanské památky a domovy vystavené raketám izraelské armády.
7. 12. 2023|

Slovenští dopravci přerušili blokádu hraničního přechodu s Ukrajinou

Unie autodopravců Slovenska (UNAS) oznámila, že po čtyřech dnech přerušila částečnou blokádu hraničního přechodu s Ukrajinou ve Vyšném Nemeckém, kde od pátku protestovala proti levné ukrajinské konkurenci. UNAS nyní zůstává ve stávkové pohotovosti. Velké hraniční přechody s Ukrajinou už téměř měsíc blokují také polští autodopravci. Komplikuje to mimo jiné dodávky pomoci.
5. 12. 2023Aktualizováno5. 12. 2023, 10:04|

Blokáda tisíců kamionů má pro Ukrajinu katastrofální důsledky. Polsko po nátlaku Bruselu otevřelo jeden přechod

Polsko v pondělí otevřelo jeden hraniční přechod pro průjezd prázdných kamionů z Ukrajiny. Jde o první z opatření, která mají pomoci uvolnit ukrajinsko-polskou hranici zablokovanou v důsledku protestů polských řidičů. Ti si stěžují, že ztrácejí zakázky ve prospěch levnějších ukrajinských firem, jež převážejí zboží v rámci EU, nikoli pouze mezi blokem a Ukrajinou. Kvůli blokádě uvázly na hranicích tisíce nákladních vozidel v kilometrových kolonách. K protestu se minulý týden připojilo i Slovensko. Pro Kyjev to znamená vážný problém, protože válka mu komplikuje převoz zboží námořní cestou.
4. 12. 2023|

Slovenští dopravci protestují na přechodu s Ukrajinou. Přidali se k polským kolegům

Slovenští dopravci zahájili časově neomezený protest na hraničním přechodu Vyšné Nemecké – Užhorod. Ten je pro kamiony jediným silničním spojením mezi Slovenskem a Ukrajinou. Akci svolala Unie autodopravců Slovenska (UNAS), která se tak chce vyslovit proti levné ukrajinské konkurenci a zároveň podpořit polské kolegy, kteří obdobný protest na polsko-ukrajinské hranici zahájili v listopadu.
1. 12. 2023Aktualizováno1. 12. 2023, 18:42|

Polští dopravci blokují hraniční přechody s Ukrajinou, protestují proti levnější konkurenci

Polští dopravci už deset dní blokují hraniční přechody s Ukrajinou. Protestují tak proti tomu, co označují za nespravedlivou ukrajinskou konkurenci. Místy už fronty dosahují až pětadvaceti kilometrů. Ve čtvrtek odpoledne se k nim na hodinu přidali i slovenští dopravci, kteří zablokovali silniční hraniční přechod ve Vyšném Nemeckém.
16. 11. 2023|

Při izraelských náletech na Gazu zahynula první žena zvolená do vedení Hamásu. Střely mířily i na Hizballáh

Izrael v posledních 24 hodinách provedl nálety na stovky cílů v Pásmu Gazy, které ovládá islamistické hnutí Hamás. Informovala o tom stanice BBC. Při úderech podle serveru The Times of Israel (ToI) zemřela mimo jiné Džamíla Šantíová, první žena zvolená do úzkého politického vedení Hamásu, a také Rafát abú Hilál, šéf vojenského křídla organizace Výbory lidového odporu (PRC). Židovský stát pak v noci na čtvrtek pokračoval v ostřelování pozic ozbrojenců z Hizballáhu na jihu Libanonu, uvedl server deníku Ha'arec.
19. 10. 2023Aktualizováno19. 10. 2023, 21:58|

Ázerbájdžán spustil ofenzivu v Náhorním Karabachu. Arménie hlásí první oběti a zraněné

Ázerbájdžán zahájil rozsáhlý útok na Náhorní Karabach. Baku tvrdí, že reaguje na provokace. Podle představitelů mezinárodně neuznané enklávy je cílem vojenské operace vyhnání etnických Arménů. Místní úřady uvádějí, že na místě jsou mrtví. V centru Jerevanu propukly potyčky protivládních demonstrantů s policií. Rada Evropské unie vyzvala ke klidu zbraní. Francie chce svolat mimořádné zasedání Rady bezpečnosti OSN.
19. 9. 2023Aktualizováno19. 9. 2023, 22:59|

Klimatičtí aktivisté poničili Braniborskou bránu a blokovali dopravní tepny v Berlíně

Klimatičtí aktivisté z hnutí Poslední generace v pondělí na rušných křižovatkách a dopravních tepnách v Berlíně vytvořili přes dvacet blokád. Policie po zhruba dvou hodinách místa zprůjezdnila. V pohotovosti zůstává na pět set policistů, kteří varovali řidiče, aby zachovali klid a nezasahovali sami proti demonstrantům. Už v neděli hnutí červenou a oranžovou barvou postříkalo pilíře slavné Braniborské brány. Policie kvůli tomu zadržela 14 lidí.
18. 9. 2023Aktualizováno18. 9. 2023, 10:21|

Arménům v Karabachu se kvůli ázerbájdžánské blokádě nedostává potravin či léků. Jerevan varuje před genocidou

Na sto dvacet tisíc Arménů v Náhorním Karabachu je už měsíce prakticky odříznuto ázerbajdžánskou blokádou od dodávek jídla a léků. Jerevan tvrdí, že jim tímto způsobem hrozí genocida. Situace je natolik vážná, že se jí věnuje i Rada bezpečnosti OSN. Na jejím jednání sice zazněla rázná slova a výzvy k řešení, na zoufalou situaci lidí na místě to ale zatím nemá vliv.
17. 8. 2023|

Peking slibuje tvrdou odpověď na cestu tchajwanského viceprezidenta do USA

Čína tvrdě odsoudila nynější návštěvu tchajwanského viceprezidenta Williama Laie ve Spojených státech a slíbila tvrdou odpověď. Peking Laie označil za „potížistu“. Jeho návštěvu ve Spojených státech vnímá jako další pokus Tchaj-wanu o získání nezávislosti. Čína ostrov, který funguje od roku 1949 de facto nezávisle, považuje za součást svého území. Podle tchajwanských úřadů Lai New Yorkem jen projíždí na své cestě na inauguraci paraguayského prezidenta Santiaga Peni, napsaly agentury AFP a Reuters. Čína v poslední době stále častěji narušuje tchajwanský prostor. Podle expertů možná chystá blokádu.
13. 8. 2023|