TÉMA

Orion

Doporučujeme

Webbův teleskop v souhvězdí Orion našel tělesa podobná planetám. Pro jejich popis vědcům chybí slova

Desítky vesmírných těles podobných planetám, která se vymykají dosavadním kategoriím, objevili vědci v mlhovině v souhvězdí Orion. Na působivých snímcích pořízených vesmírným teleskopem Jamese Webba jsou objekty příliš malé na to, aby se jednalo o hvězdy, zároveň ale neodpovídají běžným definicím planet – neobíhají totiž kolem žádné hvězdy.
4. 10. 2023|
Doporučujeme

Webbův dalekohled našel 1350 světelných let od Země molekulu zásadní pro vznik života

Mezinárodní tým vědců využil data získaná vesmírným Webbovým dalekohledem a poprvé objevil molekulu známou jako methylkationt (CH3+) u cizí hvězdy. Astronomové ji našli v mladém hvězdném systému vzdáleném asi 1350 světelných let od Země v mlhovině v Orionu, mohutném oblaku prachu a plynu, kde se rodí obrovské množství nových hvězd.
28. 6. 2023|

Spatří odvrácenou stranu Měsíce. Mise Artemis II už zná svou posádku

Americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) v pondělí představil posádku, která koncem roku 2024 obletí Měsíc. Půjde tak o nejvzdálenější cestu astronautů v historii. Misi, která potrvá deset dní, povede Američan Reid Wiseman. Lunární mise se rovněž vůbec poprvé zúčastní astronautka, a to Christina Kochová. Doplní je bývalý pilot Victor Glover a jediný Kanaďan posádky Jeremy Hansen. Posádku a techniku vybírala NASA záměrně tak, aby připravila další mise na dlouhodobý pobyt na Měsíci.
3. 4. 2023Aktualizováno3. 4. 2023, 20:01|

Mise Artemis I plně uspěla, oznámila NASA. Návrat na Měsíc s lidskou posádkou je tedy možný

Dosavadní analýza dat z loňské mise Artemis I ukázala, že nosná raketa SLS, kosmická loď Orion i pozemní systémy potřebné pro start a návrat na Zemi jsou připraveny pro lety astronautů na Měsíc. Na tiskové konferenci to uvedli představitelé amerického Úřadu pro letectví a vesmír (NASA). Mise Artemis II, při které modul tentokrát obkrouží přirozenou zemskou družici s posádkou, je podle nich v plánu na listopad 2024.
8. 3. 2023|

Britská inženýrka pracuje na výrobě kosmické lodi Orion. Přibližuje lidstvo k návratu na Měsíc

Společnost Airbus v severoněmeckých Brémách připravuje servisní moduly pro kosmickou loď Orion, se kterou se lidstvo má vrátit na Měsíc. Na projektu zde jako inženýrka pracuje i Britka Sian Cleaverová, která řekla, že si tak plní svůj životní sen, a to osobně být u pilotovaných vesmírných letů.
15. 2. 2023|

Modul Orion obletěl Měsíc a dopadl do Tichého oceánu

Modul Orion dopadem do Tichého oceánu završil svou cestu okolo Měsíce. Předtím při průletu zemskou atmosférou zvládl nejkritičtější část testovací mise Artemis I amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA), při níž se dostal dál od Země než kterékoliv jiné kosmické plavidlo navržené pro posádku. Do vod u mexického ostrova Guadalupe dopadl v 18:40 SEČ, nyní ho z oceánu vyzvedne loď amerického námořnictva.
11. 12. 2022Aktualizováno11. 12. 2022, 22:31|

Loď Orion vstoupila na oběžnou dráhu Měsíce

Kosmická loď Orion vstoupila v pátek pozdě večer SEČ na oběžnou dráhu kolem Měsíce. Informoval o tom americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA). Orion zůstane na oběžné dráze zhruba týden a pak začne cestu zpět na Zemi. Cesta má prověřit podmínky pro návrat astronautů na Měsíc.
26. 11. 2022|

Mise Artemis má za sebou úspěšný start. Tentokrát letí Orion k Měsíci bez posádky, v budoucnu s ní přistane

Z floridského mysu Canaveral odstartovala raketa SLS (Space Launch System) s vesmírnou lodí Orion, která má vrátit člověka na Měsíc. Mise Artemis I je bezpilotní, Orion doletí k Měsíci a po 25 dnech se zase vrátí. První let s posádkou k měsíci plánuje NASA na rok 2024.
16. 11. 2022Aktualizováno16. 11. 2022, 09:20|

Florida očekává hurikán, NASA proto odsunula úterní start rakety k Měsíci

Americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) kvůli nepříznivému počasí zrušil na úterý plánované vypuštění rakety Space Launch System (SLS) s modulem Orion k Měsíci. Jedná se o již třetí odklad startu testovací mise, kterou budou v případě úspěchu následovat cesty na Měsíc s posádkou. Informovala o tom v sobotu agentura AP.
24. 9. 2022|

Nevyšlo to ani napodruhé. NASA opět zrušila start bezpilotní mise na Měsíc

Americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) v sobotu podruhé v tomto týdnu kvůli technickým potížím zrušil plánovaný start rakety SLS s modulem Orion k Měsíci. Vesmírná agentura o tom informuje na svém webu a sociálních sítích, kde už dříve během dne napsala, že má raketa potíže s unikajícím palivem.
3. 9. 2022Aktualizováno3. 9. 2022, 21:50|

Raketa po pondělním neúspěchu vzlétne k Měsíci v sobotu, oznámila NASA

Americká vesmírná agentura NASA oznámila, že se v sobotu nejspíše pokusí o nový start rakety Space Launch System (SLS) na Měsíc, uvedla agentura AP. Pondělní zahájení bezpilotní mise Artemis selhalo kvůli technickým potížím. Původně NASA uváděla, že se odložený start bude moci uskutečnit v pátek nebo v pondělí.
31. 8. 2022|

NASA chystá program Artemis, který vrátí po půlstoletí člověka na Měsíc. Start přesunuli na pátek

Půl století po konci éry programu Apollo zahájí americká vesmírná agentura NASA dlouho očekávaný program Artemis, který má vrátit člověka na Měsíc. V pondělí ve 14:33 SELČ se mělo otevřít okno příležitosti pro start rakety Space Launch System (SLS) s modulem Orion, který bez posádky obletí Měsíc a v případě úspěchu se po dvaačtyřiceti dnech vrátí zpět na Zemi. NASA však nakonec pondělní start zrušila. Důvodem byl problém s jedním z motorů. Další možný termín je v pátek.
29. 8. 2022Aktualizováno29. 8. 2022, 22:13|

Na Ukrajině nelétá jen Bayraktar. Různé drony nasazují obě strany

Jedním ze symbolů ukrajinského odporu proti ruské invazi se staly bezpilotní letouny Bayraktar TB2. V každodenních bojích se ale různých typů na dálku ovládaných dronů využívá celá řada. Obě armády je nasazují k plnění průzkumných, ale i bojových misí. Výhodou je neohrožení životů vlastních jednotek. Problematická však může být jejich vysoká cena.
25. 7. 2022|

Prozradili jsme moc, ale je to dobře, tvrdí Vladimir 518 o dokumentu PSH Nekonečný příběh

Letošní ročník filmového festivalu v Karlových Varech má připravenou mimo jiné i světovou premiéru dokumentárního filmu o kapele PSH, který nese název PSH Nekonečný příběh. Mapuje počátky rapperů až po současnost. Členové kapely přiznali, že toho na sebe možná prozradili příliš, pro autentičnost filmu je to však podle nich důležité.
2. 7. 2022|

Český rap začínal s vatičkou v lihu, dneska si chodí pro ceny

Rap se v Česku začal rozvíjet před třiceti lety. Hudební žánr, ale také životní styl by se měl brzy dočkat publikace, která mapuje jeho vývoj od počátků do současnosti. Podle autora, DJ Poety, má být Českej rap spíše fanouškovskou než akademickou knihou.
13. 7. 2021|

Nejstarší příběh lidstva vypráví o sedmi sestrách. Astronomové naznačují, že je starý sto tisíc let

Na severní obloze je v prosinci vidět výrazný shluk hvězd známých jako Plejády. U nás se jim říká Kuřátka, ale většina kultur je zná jako Sedm sester. Problém je ale v tom, že hvězd je v tomto souhvězdí jenom šest. Proč tedy nesmyslný název? Je možné, že příběh o sedmi sestrách je tak starý, že vypráví o dobách, kdy obloha vypadala zcela jinak, naznačuje výzkum.
23. 12. 2020|
Doporučujeme

Astrofyzici našli „roztrhanou“ hvězdnou soustavu, která jim připomíná Star Wars

Astronomové přišli s prvním důkazem, že skupiny hvězd jsou schopné roztrhat nebo deformovat disky hmoty, z nichž se tvoří planety. Výsledný útvar je zborcený a výrazně poškozený – vznikne z něj zřejmě soustava připomínající Tatooine z filmů Star Wars.
7. 9. 2020|

Za slábnutí rudého obra Betelgeuse mohlo hvězdné škytnutí, zjistila NASA

Na konci roku 2019 řešili astronomové záhadu hvězdných rozměrů. Velká mladá hvězda jménem Betelgeuse se nečekaně a náhle začala stmívat – podle vědců se dokonce mohlo jednat o signál, že dojde k její explozi. Během roku pak hvězda zeslábla ještě víc, ale nakonec se zase začala vracet do běžného stavu.
14. 8. 2020|

Rudá hvězda Betelgeuse se chová podivně, je možné, že se brzy změní v supernovu

Velká mladá hvězda jménem Betelgeuse se nečekaně a náhle začala stmívat – podle astronomů by se mohlo jednat o signál, že dojde k její explozi, a nebo tento rudý obr prochází velmi zvláštní fází vývoje.
27. 12. 2019|

Recenze: Co jsi čekal? PSH dopařili a dozráli k Debutu

Pražská skupina PSH vydala na podzim Debut. Navzdory názvu jde už o čtvrtou nahrávku této legendy domácí hiphopové scény. A nahrávku vyzrálou.
31. 10. 2019|