TÉMA

Brigáda

Dopravní podniky lákají studenty i matky na rodičovské, chtějí tak vyřešit nedostatek řidičů

Řízení tramvaje jako studentská brigáda nebo přivýdělek na rodičovské dovolené. Dopravní podniky napříč Českem řeší nedostatek řidičů a hledají nové způsoby, jak přilákat zájemce. Studenty se snaží oslovit například Dopravní podnik města Brna. Do jeho letního kurzu na řízení tramvaje se jich zatím přihlásilo jedenáct. V Ostravě zase cílí na maminky a na všechny, kteří chtějí práci na částečný úvazek. Nejtěžší je podle dopravních podniků sehnat řidiče trolejbusů. Nové posily proto lákají i na různé benefity, nejčastěji náborové příspěvky.
21. 4. 2024|

Delší zkušební a kratší výpovědní lhůta, představil Jurečka „flexibilní novelu“

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) představil novelu zákoníku práce. Ta mimo jiné počítá s prodloužením zkušební lhůty u řadových zaměstnanců ze tří na čtyři měsíce a u vedoucích zaměstnanců ze šesti na osm měsíců. Výpovědní lhůta by se naopak měla zkrátit z dosavadních dvou měsíců na jeden v případě důvodů spojených s pochybením zaměstnance. Součástí novely je i podpora dřívějšího návratu z mateřské nebo rodičovské dovolené, kdy do dvou let dítěte bude mít rodič nárok na stejné místo. Změny by mohly začít platit v roce 2025.
16. 4. 2024Aktualizováno16. 4. 2024, 19:54|

Některá města omezí brigády, stěžují si na vyšší náklady

Kvůli novele zákoníku práce, podle které se dohody přiblížily klasickému pracovnímu poměru a brigádníci mají nárok na dovolenou nebo příplatky za víkendy a svátky, budou v létě některá města omezovat letní brigády. Znamenalo by to pro ně totiž vyšší náklady a složitější administrativu. Některé provozy se bez brigádníků ale neobejdou a náklady jim vzrostou o desítky procent.
15. 4. 2024|

Kyjev přiznal ztrátu vojáků na slavnostním shromáždění. Trefila je ruská raketa, když čekali na vyznamenání

Zřejmě dvě desítky ukrajinských vojáků zahynuly na slavnostním shromáždění v obci nedaleko fronty, kam dopadla ruská raketa. Okolnosti incidentu, při kterém utrpěli zranění také místní obyvatelé, nařídil vyšetřit ukrajinský ministr obrany Rustem Umerov.
5. 11. 2023|

Ukrajinské nováčky školí i navrátilci z fronty, kteří sami začali sloužit teprve nedávno

Už za několik týdnů začnou na Ukrajině deště, které znemožní postup větších vojenských uskupení. Kyjev chce zbývající čas využít a do boje poslat ještě další brigády. U jejich výcviku natáčel štáb ČT.
21. 9. 2023|

Ukrajinští mariňáci překvapují okupanty a osvobodili řadu obcí. Čelí ale vyčerpání nebo minám

Klíčovou silou ukrajinské armády během protiofenzivy se ukázaly být čtyři námořní brigády, které vznikaly po obsazení Krymu Rusy. Skoro všech osm tisíc mariňáků slaví úspěchy na jižní frontě, kde se jim při bleskové útočné jízdě podařilo osvobodit řadu obcí. Elitní vojáci se inspirovali taktikou, kterou použili Američané před dvaceti lety v Iráku. Zásadní je pro ni rychlost a střelba za jízdy, jež má překvapit a demoralizovat nepřítele. Problém však nastává ve chvíli, kdy mariňáci ztratí vozidla, narazí na větší minová pole nebo si zkrátka potřebují odpočinout. Nemá je totiž kdo nahradit, píše magazín Forbes.
10. 8. 2023|

V domovech pro seniory často pomáhají dobrovolníci i brigádníci. Je to přínos pro zařízení i klienty

Domovy pro seniory a další sociální služby stále častěji využívají pomoc brigádníků i dobrovolníků. Zejména v letních měsících se díky nim daří dočasně nahradit zaměstnance, kteří jsou na dovolené, nebo i nemocné pracovníky. Navíc jejich laický pohled bývá často pro zařízení i seniory přínosem.
23. 7. 2023|

Od gastronomie třeba k zemědělství. Nabídka brigád vzrostla, zájem studentů klesá

Nabídka brigád je letos vyšší než loni, uvádějí personální agentury. Brigádníky přes léto potřebují hlavně v cestovním ruchu, gastronomii nebo v zemědělství. Sehnat potřebný počet lidí je ale v mnoha provozech problém.
2. 7. 2023|

Ukrajincům na frontě pomáhá pojízdná zubařská ordinace, zaplatili ji Češi

Ve speciálně upraveném nákladním autě funguje plně vybavená zubní ordinace. Na její přestavbu se složili Češi a její posádka nyní slouží poblíž frontové linie u 24. ukrajinské brigády. Pracuje v ní čerstvě vystudovaný a poté mobilizovaný zubař Max. Zkažené zuby jsou podle něj velký problém – bolest dokáže vojáky někdy i vyřadit z boje.
28. 6. 2023|

V bojích na východě Ukrajiny mají rozhodující slovo vrtulníky. Štáb ČT natáčel s jejich piloty

U Bachmutu na východě Ukrajiny pokračují tvrdé boje mezi ruskými okupanty a ukrajinskými obránci. Po celou dobu války jsou v této oblasti klíčovou součástí ukrajinské obrany také bojové vrtulníky. S jejich piloty natáčel zahraniční zpravodaj České televize Jan Šilhan.
29. 3. 2023|

Lidé pracující na dohodu budou mít nárok na dovolenou, podle TOP 09 je firmy nezaměstnají

Pro lidi pracující na dohody o provedení práce a o pracovní činnosti začnou platit nová pravidla. Pokud si takto vydělávají delší dobu, měli by mít podle chystané novely zákoníku práce vycházející z evropské legislativy nárok na dovolenou. S tím ale nesouhlasí TOP 09 a obává se, že kvůli tomu zaměstnavatelé přestanou takto brigádníky zaměstnávat.
17. 3. 2023|

Na východ Ukrajiny dorazily mrazy, umožní obnovit pohyb obrněné techniky

Podle zdrojů z obou znepřátelených stran na východě Ukrajiny zmrzla půda do takové míry, že bude možné opět obnovit manévry obrněných sil, takže může dojít k dalším pohybům na frontě. Za těchto podmínek je potřeba zajistit bojujícím jednotkám odpovídající vybavení, aby jejich vojáci mohli dobře fungovat. Rusové se nejspíš zaměří na dobytí Bachmutu a Ukrajinci údajně koncentrují těžkou techniku v Záporožské oblasti.
13. 12. 2022|
Paměťová stopa

Neměla jsem všechno vidět, co jsem viděla. Válka je hrozná věc, říká spojařka od Buzuluku Ivanová

Když se otec Boženy Ivanové (Koutné) dozvěděl, že Ludvík Svoboda zakládá v Buzuluku československou vojenskou jednotku, neváhal a odjel tam. Za nějaký čas přijely i Božena s maminkou. Božena vstoupila do armády v dubnu 1944, kdy byla v Jefremově zformována 2. paradesantní brigáda, u které byla jako spojařka. I přes to, že se už na frontu nedostala, válečného utrpení viděla hodně.
9. 7. 2022|

Kvůli zdražování si hledá brigádu stále více seniorů. Přivydělat si potřebují na jídlo i léky

Zájem o brigády vhodné pro důchodce v posledních měsících vzrostl. Seniory trápí rostoucí ceny v obchodech a zdražování energií i pohonných hmot. Obávají se, že nebudou mít na zaplacení nájmu, jídla ani potřebných léků. Hledají hlavně brigády na kratší úvazek vyžadující menší fyzickou námahu, jako je třeba práce v administrativě, na pozici prodavačů, pracovníků ostrahy nebo v zákaznickém servise. ČT to potvrdily personální agentury i organizace pomáhající seniorům.
19. 6. 2022|

Rostoucí drahota nutí Čechy hledat jiné zaměstnání nebo přivýdělek

Až třetina občanů má nyní kvůli růstu životních nákladů výrazné finanční problémy, ukázal průzkum agentury Profesia. Vysoké faktury za energie, zvyšování sazeb hypoték a vyšší ceny v obchodech tak nutí stále víc Čechů hledat lépe placené zaměstnání nebo přivýdělek k současné práci.
6. 6. 2022|

Ruská logistika válku na Ukrajině nezvládá. Slabinou je závislost na železnici i zastaralost

Pokud chce Rusko na Ukrajině udržet ofenzivní povahu operace, musí podle Pavla Crhonka z Centra bezpečnostních a vojenskostrategických studií Univerzity obrany doplnit zásoby. Schopnosti jeho logistiky se podle něj dostaly za hranu udržitelnosti.
9. 3. 2022|

Zásilkovým službám chybí kvůli covidu pracovníci. Balíky se tak mohou opozdit

Desítky pracovníků chybí kvůli karanténě nebo nemoci covid-19 zásilkovým službám, které se starají o dodání předvánočních balíků. Potvrdily to čtyři oslovené společnosti. Výpadek brigádníků podle nich ovlivňuje stovky zákazníků denně. Některé zásilky se tak mohou zpožďovat. Přepravci proto doporučují, aby zákazníci nenechávali on-line nákupy na poslední chvíli.
13. 12. 2021|

„Zajišťovat bezpečí všem obyvatelům.“ Mise v Kosovu byla pro Čechy první v rámci NATO

Před deseti lety skončila první armádní mise, do které Česko vstoupilo jako člen NATO. Hlavní český kontingent opustil Kosovo v říjnu 2011. Aliance někdejší srbskou provincii převzala pod mezinárodní dohled, aby ukončila etnický konflikt. Po odchodu vojsk se česká přítomnost výrazně snížila, dnes jde o jednotky členů.
29. 10. 2021|

Pokud nebude mít Česko do roku 2026 zmodernizovanou brigádu, bude to ostuda, míní Metnar

Česko nesplní svůj závazek vůči NATO. Do roku 2024 stát sice plánuje zvyšování rozpočtu pro armádu, ale menší, než se původně zavázal. Podle ministra obrany Lubomíra Metnara (za ANO) je to realita, kterou přinesla pandemie. Předpokládá, že závazek mít moderní těžkou brigádu, splní Česko do roku 2026. Lubomír Metnar byl hostem pořadu Interview ČT24.
8. 9. 2021|

30 let zpět: Rekvalifikace nezaměstnaných studentů

Necelých dvacet zájemců se zúčastnilo rekvalifikačního kurzu pořádaného v penzionu pod Děčínským sněžníkem. Kurz byl určený pro nezaměstnané studenty střeních a vysokých škol. A skládal se například z kurzu výpočetní techniky či přednášek ekonomů a psychologů. Toto dodatečné vzdělání nabízel děčínský úřad práce zdarma všem studentům s ukončenou maturitou.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1991.
11. 8. 2021|

Zájemců o brigádu přibývá, příležitostí a peněz je ale méně

Najít si brigádu je letos složitější než v uplynulých letech. Firmy nemají po koronavirové krizi často dostatek peněz, výrazně proto omezily i hledání výpomoci. Zájemců o brigádu naopak přibylo. Přivýdělek hledají nejen studenti či senioři, ale také ti, kteří vinou změn kvůli pandemii zůstali bez práce.
29. 6. 2020|

Zájem o brigády výrazně roste, mzdy stagnují

Propouštění, které spustila pandemie, způsobilo velký růst zájmu lidí o brigády. Už v dubnu se po nabídkách začali poohlížet pracovníci z gastronomie a hoteliérství, kteří přišli kvůli nouzovému stavu o možnost výdělku. Nabídka zaměstnavatelů ovšem meziročně klesla, průměrně zhruba o 15 procent, jak vyplývá z ankety mezi personálními agenturami. Mzdy podle nich stagnují či klesají.
3. 6. 2020|

Místo hraním po koncertech se živí v obchodě za kasou. Kdy se vrátí na pódium, zatím neví

Jak si vydělat na živobytí, když to kvůli koronaviru nejde jako dřív? Houslistka Simona Tydlitátová měla v těchto dnech vystupovat po boku pěvce Adama Plachetky. Místo toho prodloužila smlouvu v supermarketu, kde pracuje už od března.
1. 6. 2020|

Povolané mediky v nemocnicích zaplatí kraj. Státu pak odměny přeúčtuje

V Hradci Králové řeší, kdo zaplatí studentům medicíny, kteří už od března pomáhají v tamní fakultní nemocnici. Medici se nabídli jako dobrovolníci, ale dostali slib odměny. Resort zdravotnictví vyzval kraj, aby ji vyplatil a státu přeúčtoval. Část pomoci ale zřejmě bude muset hejtmanství uhradit ze svého.
3. 5. 2020|