Od gastronomie třeba k zemědělství. Nabídka brigád vzrostla, zájem studentů klesá

Události: Různé podoby letních brigád (zdroj: ČT24)

Nabídka brigád je letos vyšší než loni, uvádějí personální agentury. Brigádníky přes léto potřebují hlavně v cestovním ruchu, gastronomii nebo v zemědělství. Sehnat potřebný počet lidí je ale v mnoha provozech problém.

Počet brigádníků, které potřebují v areálu Žlutých lázní v Praze, závisí na počasí. Při nevlídném si vystačí se stálými zaměstnanci. A zatímco sehnat posily k půjčovně vodních sportů není tak obtížné, k občerstvení se lidé moc nehlásí.

„Když si vezmu tři roky nazpátek, tak brigádníky jsme byli schopni sehnat za 120 korun na hodinu. Dneska brigádník už nepůjde pod 150 korun na hodinu,“ řekl ředitel Žlutých lázní Jan Dell.

Letní brigády
Zdroj: ČT24

Ani u brněnské přehrady nemají některé podniky na začátku letních prázdnin dost personálu. Hledají například člověka do stánku na přípravu hranolků. Bez něj by museli omezit provoz.

„Sami všechny směny nepokryjeme. Jsme tady čtyři a určitě ještě jeden nebo dva by se hodili,“ vysvětluje brigádnice  Michaela Černá. 

Posily potřebují i v nedaleké restauraci, hlavně na víkendy. „Tento rok je to horší, hlásí se méně lidí. Provoz to v podstatě nijak neomezí, jen my chodíme častěji do práce,“ říká vedoucí směny ve Vingl restaurantu Marek Dolonozemský.

Práce v zemědělství nebývá příliš oblíbená

Ve Svinčanech na Pardubicku shánějí brigádníky každé léto. Letos jich ale kvůli menší úrodě potřebují o něco méně. Pracují tu hlavně místní, zbylá místa potom vykrývají pracovníci z agentur. „Zrovna to zemědělství není příliš populární. Pracuje se tady v úkole čili je to od kila. A každý se radši ptá na práci, která je v hodinovce,“ připouští majitel Sadů Svinčany Jaroslav Nevole.

Výše odměny zde závisí na množství a kvalitě ovoce. Nyní sklízejí třešně a platí 15 až 20 korun za kilogram. 

V krušnohorském Skiareálu Klínovec se na letní sezonu chystali hned po skončení zimní. Problém s nedostatkem personálu nemají. „Ta letní část je pořád marginální část toho celoročního provozu. Úplně nenabíráme nové zaměstnance, vystačíme si s těmi stálými, což je nějakých osmdesát,“ vypočítává mluvčí Skiareálu Klínovec Hana Hoffmannová.

Ve Skiareálu Plešivec v Krušných horách mají stálých zaměstnanců devět, k tomu nabírají mezi 15 až 22 brigádníky. Například jako pokladní, pro servis kol či obsluhu lanové dráhy. „Ale zatím musím říct, že se nám daří ty brigádníky sehnat,“ dodává ředitel Petr Voráček.

Volná brigádnická místa jsou v tomto období kromě typicky letních provozů také ve výrobních podnicích nebo logistice, kde potřebují náhradu za stálé pracovníky kvůli dovoleným.

Letní brigáda
Zdroj: ČT24

Zájem studentů o brigády klesá. Přibývá lidí se stálým zaměstnáním

Zatímco dříve bývaly brigády hlavně doménou studentů, jejich zájem rok od roku klesá. Místa na dočasnou – ale i dlouhodobější – výpomoc obsazují častěji lidé, kteří mají stálé zaměstnání.

Kateřina Richtrová pracovala na poloviční úvazek jako asistent pedagoga v mateřské škole. Na pokrytí nezbytných nákladů jí příjem nestačil, musela si najít přivýdělek. „Jako asistent pedagoga bych nedostala práci na plný úvazek, a to ohodnocení je tak tristní, že to jinak nejde,“ říká. 

Učí tak ještě dospělé angličtinu. Často vede on-line lekce. „Můžu si naplánovat, kolik kurzů a kdy chci a vlastně mi to vyhovuje tímto způsobem,“ dodává. 

Místa na výpomoc potřebuje jazyková škola Skřivánek, kde působí, obsadit v průběhu celého roku. Externích spolupracovníků má skoro pět stovek. „Je to poměrně  složité nabírat do takového specifického oboru. O to důležitější je pro nás potom si je udržet, co nejdéle je to možné,“ říká personální ředitelka Zuzana Gučíková.

Když řízení je vášeň

Ondřej M. rozváží zboží pro různé obchody, hlavně v Praze. Hledal ale ještě další uplatnění. Příležitostně proto pracuje jako kurýr. „Miluju řízení, takže to byl vlastně hlavní podnět toho, že se v tom chci zkusit dál probírat. Šel jsem do toho, že je tam flexibilita,“ přibližuje své pohnutky. 

„Možná přes sedmdesát procent našich partnerských kurýrů je na této platformě díky přivýdělku. Drtivá většina našich kurýrů pracuje pod dvacet hodin týdně,“ říká manažer logistiky Woltu Richard Dirbák.

Firmy platí i za flexibilitu

Manažer náboru a marketingu společnosti ManpowerGroup Jiří Halbrštát k tomu dodává, že výdělky brigádníků rostou rychleji, než rostou mzdy v celé ekonomice. „Vlastně firmy musí, pokud hledají větší množství brigádníků na krátkou dobu, dát jakoby prémii za flexibilitu.“

Zhruba třetina všech nabídek brigád připadá podle personalistů na Prahu. Údaj může být ale zkreslený. V jiných regionech totiž hledají brigádníky častěji přes známé.