V Česku ubývá nabídek brigád. Kvůli nákladům i byrokracii

Události: Nabídek brigád ubývá (zdroj: ČT24)

Zájemci o brigády mají letos o něco menší šanci uspět. Nabídek přivýdělků totiž v Česku ubylo, podle odhadů personálních agentur a pracovních portálů zhruba o patnáct procent. V některých oborech je pokles zájmu o brigádníky ještě vyšší. Důvodem jsou mimo jiné změny v dohodách o provedení práce. Firmám se tím zvýšily náklady i administrativní náročnost. Část z nich proto nabírá brigádníků méně.

Brigádníci byli potřeba i na přípravách nadcházejících koncertů britského zpěváka Eda Sheerana v Hradci Králové. Organizátoři jich zaměstnávají jen během finálních úprav více než pět set. Změny v zákoníku práce to ale komplikují.

„Spadnou na vás požadavky, jako kdyby to byl zaměstnanec, kterého máte celoročně nebo v hlavním pracovním poměru. A těch papírů přibývá opravdu mnohonásobně,“ stěžuje si ředitel pořadatelské agentury Ameba Production Michal Thomes. Změny podle něj způsobují navýšení nákladů u velkých akcí o statisíce až miliony.

Podobná je situace na řadě dalších míst, například v největším českém akvaparku v Čestlicích. Tam zaměstnávají během sezony asi tisíc brigádníků. „Změna zákoníku práce je pro nás peklo. Vyšlo nám naprosto hrůzostrašné číslo, nárůst o jedenáct milionů korun, které nás ten nový systém stojí,“ uvedla generální ředitelka Vladana Horáková.

Povinná dovolená i odvody


Thomes i Horáková tak narážejí na skutečnost, že nová pravidla firmám ukládají povinnost platit za brigádníky pojištění nebo jim dávat dovolenou. Na volno mají nárok v případě, že mají smlouvu alespoň po dobu čtyř týdnů a odpracují alespoň osmdesát hodin během kalendářního roku.

„Velmi blízko se to přiblížilo právě tomu pracovnímu poměru, takže pro firmy je to vyšší zátěž, než to bylo v těch uplynulých letech,“ vysvětluje tiskový mluvčí pracovní agentury Randstad Petr Douda. „Berete si (třeba i) nekvalifikovaného člověka, kterého musíte zaplatit jako kvalifikovaného včetně všech odvodů, nároků na dovolené a podobně,“ dodává ředitel Agentury práce Plzeň Lukáš Krásný.

Ne všechna nová pravidla jsou ale uplatňována s původním účelem, myslí si Horáková. Ukazuje to na příkladu svého zařízení: „My brigádníkovi po měsíci práce vyplácíme dovolenou, což ze zákoníku práce je dovolená na oddych. On ale v září jde do školy, takže my mu platíme dovolenou a on je ve škole,“ říká.

Členové vlády už přitom v minulosti připustili, že se některé z těchto změn možná opět změní. Podobných inzerátů by tak v budoucnu mohlo být zase o něco víc.

Nejvíc platí brigádníky v Praze, nejméně na Zlínsku

Do té doby firmy dál budou vynakládat na brigádníky více peněz, než kolik byly zvyklé. Průměrná hodinová mzda brigádníků se totiž příliš nezměnila, v Česku to zůstává 153 korun na hodinu.

Reálná výše ale závisí na místě, kde brigádníci práci vykonávají. Nejlépe je na tom Praha, kde si mohou v průměru přijít na 164 korun. Následuje Karlovarský, Středočeský a Plzeňský kraj. Vůbec nejméně za hodinu pak dostávají brigádníci na Zlínsku – v průměru 135 korun.

Výše hodinové sazby záleží také na druhu práce. Nejlépe jsou na tom řidiči nebo kurýři, kteří si mohou vydělat až 360 korun na hodinu. Za práci v restauracích nebo kancelářích pak zaměstnavatelé dávají v průměru kolem dvou set korun. Ještě o něco méně pak dostanou skladníci nebo lidé pracující manuálně.